topraga akan kaçak akım.

Arkadaş Nört yok, Toprak sadece makine gövdelerine bağlı diyor.
Bu durumda topraklama iş görmese akım nereden geçecek (Kablonun bir ucu gövdede bir ucu toprakta).
1- İşletmede nötr yoksa 220 V cihazlar (kumanda elemanları, aydnlatma vb) izolasyon trafosundan besleniyor olması gerekir. Eğer bazıları yanlışlıkla normal faz ve nötr diye toprağa bağlanmışsa akım bu sebepten geçiyor olabilir.
--Eğer böyle bir bağlantı var ve 220 cihazlar normal çalışıyorsa topraklama iyi demektir.
2- Yukardaki durum söz konusu değilse, Makinlelerden birinde gövdeye kaçak olabilir.
--Eğer öyleyse ve kimse çarpılmıyorsa yine topraklama iyi demektir. Zira elektrik kolay yolu seçer ve hazır topraklama hattı varken insan vücudu ile uğraşmaz.

Bu arada konu 2010'dan hortlamış sonradan fark ettim. :)

Son düzenleme:
Emekli olmuştur bence.
Ben samimiyim ustadim..ilginç bir yaklaşım var cevabınızı,, dilerseniz bilgilenmek istedim

P= V1 * I1
P= 1 * 20
P= 20W

P= V2 * I2
20= 380 * I2
I2= 20 / 380
I2= 0.0526 ~ 0.053A= 53mA
Teşekkürler..
İşletmede 300 kw AG motor gövdesine bağlı olan topraklama kablosundan 20 amper civarı topraklama barasına akım akım akıyor ..Meger ile (fluke) 500 ve1000 volta ölçüm yapıyoruz..10 megaohm civarında yaklaşık izolasyon direnci ölçüyoruz

Teşekkürler..
İşletmede 300 kw AG motor gövdesine bağlı olan topraklama kablosundan 20 amper civarı topraklama barasına akım akım akıyor ..Meger ile (fluke) 500 ve1000 volta ölçüm yapıyoruz..10 megaohm civarında yaklaşık izolasyon direnci ölçüyoruz

madem canlı bi örnek var ölçüm alarak mantık yürütebiliriz.

motor sürücüyle mi kontrol ediliyor?
motor çalışma gerilimi ve yük akımı nedir?
motor gövdesi ile toprak barası arasında AC gerilim nedir?
birincil devre yani motor besleme devresinde toroidal akım trafosu ya da şalterle tümleşik artık akım kontrol ünitesi var mı? (yani artık akım koruması var mı?)
izolasyon megeri ile PI ve DAR ölçümleri yaptınız mı?

Moderatör tarafında düzenlendi:

Forum istatistikleri

Konular
131,473
Kullanıcılar
455,395
Son üye
cekok

Yeni konular

Geri