Toprağa Bakır Çubuk ile Nötr Bağlama

jengeese

Üye
Katılım
4 Eki 2008
Mesajlar
434
Puanları
1
Yaş
39
iyi günler arkadaşlar..
çalıştığım işyerinde şöyle bi sıkıntı var.. asansör yönetmeliği gereği 30 mA kaçak akım rölesi kullanılması zorunlu ancak önceden yapılan denemeler ile bırakın 30 mA'i 300 mA lik röle bile durmadan atıyordu. bunun üzerine yepyeni bir toprak hattı çekildi bakır çubuk çakılarak. ancak bu sefer de nötr temiz olmadığı için yine aynı sonuca ulaştık haala nötr toprak arası 1.25 V gibi bir gerilim farkı var. şimdi diyorum ki farklı bir yere yine bakır çubuk çakıp nötr ü ordan alsak mümkün olur mu? bunun dışında en iyi yapılacak şey trafonun nötr ünden kablo getirmek ancak o da neredeyse imkaansız. yardımcı olur musunuz? Toprağı nötr gibi kullanmak mümkün müdür? Sıfırlamadan bahsetmiyorum. toprağa çakılacak yeni bir bakır çubuğun nötr olarak kullanılmasından bahsediyorum?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Hayır olmaz.KAR si yine açar çünkü senin topraktan getirdiğin nötr hattı ile trafonun nötr hattı arasında voltaj farkı oluşacak(toprak direnci olduğu için) bu voltaj farkından 30 ma akımı aşar ve KAR yine açar.
 
Son düzenleme:
ama ben sadece topraktan getirdiğim nötr hattını kullanmaktan bahsediyorum. yani trafodan bir nötr gelmeyecek. sadece toprağa çaktığım bir bakır çubuktan nötr alacağım. eğer bu da olmazsa çözüm ne olabilir?
 
yani toprak ayrı biryerden çekilmiş toprak nötr ayrı bir yerden çekilmiş toprak olacak? mümkün müdür?
 
Nötrü topraktan getirdiğin için zaten röle açaçak gerçek nötr olmayacağı için röle bunu algılayacak ve açacak.Çözüm nötr hattını kontrol et gerekirse kesitini arttır.1,25 v çok kötü değil yüktemi ölçtün boştamı yükte daha fazla çıkacağını tehmin ediyorum.
 
ölçüm boşta yapıldı. kesiti arttırmak derken örneğin 4 mm^2 lik bir kablo ise 2 metrelik bir 6 mm^2 eklenerek yapılabilir mi bu yoksa bahsettiğiniz daha fazla metraj daha geniş bir kesit mi?
 
Komple hattın kesitini arttırmalısın ek yapmadan ek yapsan dahi kalından inceye doğru olmalı.
 
Toprak ile nötr arası normal ölmüşsünüz. Siz kar ne mantıkla çalıştıgını tam olarak bilmiyorsunuz ustam. Bu ortamda kar ile ilgili çok konu açılıp tartışıldı.fakat bir topraklama kazıgı daha çakıp nötr bağlayıp nötürü güçlendirebilirsin. Tabi ki diğer ustaların benim görüşümle ilkgili fikirlerini bekliyorum
 
Toprak ile nötr arası normal ölmüşsünüz. Siz kar ne mantıkla çalıştıgını tam olarak bilmiyorsunuz ustam. Bu ortamda kar ile ilgili çok konu açılıp tartışıldı.fakat bir topraklama kazıgı daha çakıp nötr bağlayıp nötürü güçlendirebilirsin. Tabi ki diğer ustaların benim görüşümle ilkgili fikirlerini bekliyorum

Kaçak akım rölesinden önce yapılabilir.Fakaaat harici bir topraklama olması lazım yani cihazların topraklamasından ayrı olmalı,yoksa sıfırlamadan farkı olmaz.Bunun sakıncasıda var şöyleki ana hattın faz nötrü yer değişirse faz hattı topraklanmış olur:)Yapılabilirliğiyle beraber tercih edilmemelidir.Çünkü bu işte risk oluşturacak etmenler çok fazla.Bazı elektrikçi arkadaşlar bunu önersede bana göre yapılmamalıdır.
 
kaçak akım rölesinden önce yapılabilir.fakaaat harici bir topraklama olması lazım yani cihazların topraklamasından ayrı olmalı,yoksa sıfırlamadan farkı olmaz.bunun sakıncasıda var şöyleki ana hattın faz nötrü yer değişirse faz hattı topraklanmış olur:)yapılabilirliğiyle beraber tercih edilmemelidir.çünkü bu işte risk oluşturacak etmenler çok fazla.bazı elektrikçi arkadaşlar bunu önersede bana göre yapılmamalıdır.
peki sayın veysel28 faz ilr nötr ters bağlanması ihtimalini düşünmessek harici bir topraklama ile nötr güçlendirilse arkadaşın sorunu çözülmüş olurmu ve kaçak akım koruma rolesi atar mı?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,169
Mesajlar
915,621
Kullanıcılar
449,933
Son üye
selcukbatman54

Yeni konular

Geri
Üst