Top Changer nedir?

morinel

Üye
Katılım
2 Ağu 2010
Mesajlar
184
Puanları
1
Yaş
43
Hocamız bugünkü derste bunu telaffuz etti ama anlamadım. İnternette de sanırım istediğim sonuçlara ulaşamadım. Ustalar, Top Changer nedir? Yüksek Gerilim ile ilgili olarak neye işaret etmektedir?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
topchanger yüksek gerilimde güç trafolarının ihtiyaca göre primer yada sekonder uclarını kademelerini değiştirmekte kullanılır.

şöyle Trafolarda kademe değiştirici diye tabir edilen kısım aslında çıkış noktasının sekonder(veya primer) sargısının istenilen noktalarına teması ile oluşur.
Varsayalım elimizde bir tarfo olsun.1000 sipir sargı olsun ve 10 kademeli olsun.Her kademe başına 100 sipir kabul edelim.Her kademe artırdığınızda devreye 100 sipir daha alırsınız.Eğer bu gerilim düşürücü bir trafo ise çıkış geriliminiz artar.Dolayısıyla Siz sargı sipirlerinin sayısını artırarak veya eksilterek çıkış gerilimini değiştirirsiniz.Bu dediğim düşürücü bir trafo ve sekonder kısmında kademe ayarı yapılan trafolar içindir.
Gelelim yük altında kademe değiştirmeye.Yük altında kademe değiştirilebilen trafolarda kademe değiştirici motor olur.Bu motor kademe değiştirme yayını kurar ve yay sertleştiğinde kademe değiştirme kontağını çok hızlı bir şekilde istediğimiz sipir ucuna getirir.Çıkış gerilimiz değişir.Yük altında kademe değiştirilemeyen trafolarda bu düzenek yoktur ve kontak yapısı kademe değiştirmeye müsaade etmez.Eğer değiştirmeye kalkarsanız trafonuz hasar görebilir.

Tap_changing_switch.gif
 

Forum istatistikleri

Konular
128,171
Mesajlar
915,627
Kullanıcılar
449,935
Son üye
mehmetenessunger

Yeni konular

Geri
Üst