TIP32C ve TIP42C Transistör Farkı Nedir?

gamehunter

Üye
Katılım
4 May 2020
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
39

Şu videodaki gibi sensörlü bir sabunluk yapmak istiyorum. Bazı videolarda TIP42C bazı videolarda TIP32C transistör kullanılmış. Ben ne olur ne olmaz diye internetten ikisini de sipariş ettim. Bunların farkı nedir 32 olanı taksam ne olur 42 olanı taksam ne olur?

Bir de internetten direnç satın aldım ama mavi gövdeli geldi. Renkleri seçemiyorum. Ben aralarından 1K direnci nasıl tespit edeceğim?

Elektronik bilgim sıfır sayılır hobi olarak bir şeyler yapıyorum. Yardımcı olursanız mutlu olurum.
 
Elektronik güzel bir hobidir. Hele bir şeyler yaptıkça hoşunuza gider, haz alırsınız. Yalnız sıfır bilgi ile de yola çıkmak pek akıllıca olmaz. Öncelikle temel devre elemanları, direnç, kondansatör, transistör nedir biraz araştırmak lazım. İnternet okyanusu lebi derya dururken araştırmamak ayıp olur.;)
 
Elektronik güzel bir hobidir. Hele bir şeyler yaptıkça hoşunuza gider, haz alırsınız. Yalnız sıfır bilgi ile de yola çıkmak pek akıllıca olmaz. Öncelikle temel devre elemanları, direnç, kondansatör, transistör nedir biraz araştırmak lazım. İnternet okyanusu lebi derya dururken araştırmamak ayıp olur.;)
Sıfır bilgi derken teorik olarak ne ne işe yarar biliyorum zaten videolara bakarak ufak tefek şeyler yaptım şimdiye kadar..

Bu projede İki transistörün farkını bulamadığım için sordum. Parçaları internetten aldım henüz transistörler gelmedi onları bekliyorum.
 
Son düzenleme:
lebi deryada alldatasheet diye bir site var orayı bir ziyaret et bilgi kağıtlarını karşılaştır
 
Çoğu uygulamada transistörler switch olarak kullanıldığı için fark olmaz. Dayanabileceği voltaj değisiktir muhtemelen. Ya da biri PNP biri npn dir.
 
Zaten kimse ezbere bilgi kağıtlarını/datasheet bilemez. Çünkü eleman ve çeşit çok. Önemli olan nereye bakılacağını bilmek. @silvestir'ın dediği gibi, ya türleri farklı, ya anahtarlayabilecekleri./geçirebilecekleri akım ve maksimum gerilimleri farklıdır. Yapılacak işe uygun olanı seçmek gerekiyor.
 
Aslında sorum anlaşılmamış.

Aynı projeyi aynı komponentlerle farklı kişiler yapmış. Sadece fark olarak transistörlerde bazıları TIP32C kullanmış bazıları TIP42C o yüzden sordum.

Neyse her ikisinden de sipariş ettiğim için sorun değil.

Siz komponent alışverişini uygun fiyata internetten nereden yapıyorsunuz? direnc.net'ten aldım başka uygun fiyatlı ve bol çeşit bulunduran site var mı? (Reklam olursa özelden yazabilirsiniz)
 
Soruyu herkes anlamış ama cevapları sadece sen anlamamişsin.
 
biz elektronik tasarımcıları (buradaki biz ben değilim) genel- ağırlıklı olarak (- eksi) üzerinden devreler tasarlarız, ama bu benzeş devrelerin (+ artı) üzerinden yapılamayacağı anlamına gelmez. tasarımcı sensiz değişik alternatifleri değerlendirir kafanın bastığı bileşeni kullanırsın. birinde belki bir diyot fazladır ötekinde eksiktir (direnç, condastör vb.) bu o devrenin çalışmayacağı anlamına gelmez. zevkler ve renkler değişkendir, insanın hayal gücüyle oluşturduğu yaratılarda. aradaki fark bu dur. kabaca olacak ama benim tasarımım daha uzağa işer. sonuçta yapılan şey sadece işemektir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,534
Kullanıcılar
449,909
Son üye
T_K

Yeni konular

Geri
Üst