Ticari maksat ile pic mi arduino mu

0M42

Katılımcı Üye
Katılım
11 Eyl 2009
Mesajlar
570
Puanları
56
Selamlar, herkese kolay gelsin. Ticari maksat ile düşünürsek pic öğrenmek mi mantıklıdır arduino mu? Hangisinin önü ticarette daha açıktır fikirlerinizi, düşüncelerinizi beyan ederseniz çok sevinirim.
 
Teşekkür ederim, yazınızdan pic in daha uygun bir seçenek olduğunu çıkarıyorum doğru mu?
 
İzah etmeye çalıştığım nokta şu idi.

Örneğin Arduino'nun kullandığı ATMega328P ya da 8 bitlik bir PIC'nin saat hızı 20 MHz.

Yani saniyede 20 milyon.

Adamlar, saat hızı saniyede 1 milyondan az saat hızına sahip bir μ denetleyici ile bir avcı uçağının uçuş yazılımını geliştirmişler.

ATMega328P 8 bitlik Harvard işlemci mimarisinin değiştirilmiş bir tasarımını kullanan bir μ denetleyicidir. 2016 yılına kadar ATMEL tarafından geliştiriliyordu. 2016 yılında MicroChip tarafından satın alındı.

Bunun dışında ARM firması değişik bir iş modeli ile kendisi μ denetleyici üretmez. Ama ürettiği tasarımları başka firmalara satar.

Gene bunların dışında STM32 isimli STMicroelectronics tarafından üretilen 32 bitlik μ denetleyicileri duyabilirsiniz. Bunlar da 32 bitlik ARM işlemci çekirdeği kullanır.

Şimdi şöyle bir düşünce akla gelebilir.

Yeni başlayan olarak 32 bitlik ARM'den başlayayım.

Ama şöyle bir açıklama yapayım.

Microchip 8 bitlik μ denetleyici pazarında en başta gelen üreticidir (PIC+AVR). 8 bitlik μ denetleyicinin kullanma kılavuzu tahminen 200 sayfa diyelim.

Ama diğer taraftan sadece ARM çekirdeği ile ilgili bir kullanım kılavuzu 1500 sayfa olabilir.

O nedenle daha basit olduğu için 8 bitlik μ denetleyici ile başlamakta fayda var.

Arduino'nun kullandığı ATMega328P'yi isterseniz hiç Arduino yazılımını yüklemeden AVR μ denetleyici olarak programlayabilirsiniz.

Kısacası ister AVR, ARM, PIC ya da 8051 kullanın kullandığınız μ denetleyicinin bir önemi yoktur.

Örneğin Arduino üzerinde 10 bit sayısal analog dönüştürücü var. Beaglebone üzerinde 12 bit sayısal analog dönüştürücü var.

Diyelim ki saniyede 20Mhz saat hızı size yetmedi mi.

Beaglebone üzerinde gerçek zamanlı, işletim sisteminden bağımsız çalışabilen 2 tane (200-MHz, 32-bitlik) AM3358 işlemci bulunur.

μ denetleyici seçiminde belirleyici unsurlardan bir tanesi geliştirilen uygulamanın, yapılan işin niteliğidir.

Örneğin osiloskop yapıyorsak tabi ki 200 MHz'lik 32 bitlik işlemci kullanmak isteriz.

Bu da uzun bir cevap olmuş oldu.
 
Son düzenleme:
@erdem verdiğin bilgiler güzel, ana teması dahada güzel ama birkaç yanlış veya eksik var.
Kısaca yazayım istersen mesajına eklersin.

Pic32 ye kadar olan Pic ler için 20MHz = maksimum 4 Milyon işlem/saniye (MIPS)

Arduino bir hobici ortamı,
Arduino da sadece ATMEL yok güçlü mcular STM32 vb. programlanabiliyor ve çok ağır işler yaptırılabiliyor.

Beaglobone pek bildiğim bir şey değil ama mcu veya arduino ile kıyaslanabilecek bir şey değil,
daha çok PC kategorisinde, işletim sistemi vs. düşünülürse çok ayrı konular.

FPGA siz Osiloskop yapılmaz, bırakın mcu ları PC veya telefonlarda kullanılan işlemciler bile kurtarmaz.
 
Evet FPGA'ya hiç girmedim.

Osiloskop konusuna gelince, Beaglebone üzerinde kullanılan iki tane gerçek zamanlı işlemciyi kullanarak anladığım kadarıyla 20 MS/s örnekleme oranına, FPGA da kullanan başka bir örnekte 250 MS/s örnekleme oranı ve 100 MHz bant genişliğine ulaşmışlar.

Biraz arayarak bunları buldum.

https://bit.ly/3kTdj3a

https://bit.ly/33b9FLV

https://github.com/google/prudaq/wiki

Osiloskop derken de hız belirtmedim dikkat ederseniz. Örneğin ses kartını kullanarak 20 KHz'lik osiloskop yapılmaz mı?
 
Son düzenleme:
O zaman pic ile başlayayım pic öğrendiğimde zaten arduino nun bir kısmını teorik olarak öğrenmiş olacağım daha da geliştirmek istersem arduino üzerinden devam edeyim.

Peki pic yada arduino python dili ile programlanabilir mi?
 
Evet, Arduino gerekli kütüphaneleri kullanarak hemen hemen her dil ile programlanabiliyor.

Javascript bile olabilir.
 
O zaman pic ile başlayayım pic öğrendiğimde zaten arduino nun bir kısmını teorik olarak öğrenmiş olacağım daha da geliştirmek istersem arduino üzerinden devam edeyim.

Peki pic yada arduino python dili ile programlanabilir mi?
Dillerin hepsi arac,önemli olan programlama algoritmasını oluşturabilmek.Ancak unutmaki bu işlerle ugraşan uzman kişiler hangi dili agırlıklı kullanıyorlarsa o dili kullanmaya çalışmakta fayda var.Benim gözlemledigim gömülü sistemlerde C veya C++ dilleri kullanılıyor.Önünüze çıkabilecek sorunlara kolay cevap bulabilmek için yayınların ve örneklerin çok oldugu bu dilleri ögrenmekte fayda var.Aksi taktirde bir problemle karşılaştıgınızda sorununuza cevap bulmakta zorlanacaksınız.
Benim nacizane tavsiyem biraz işin zorundan başlatmak olacak ama direk olarak C ögrenin ve arm mimarisinde STM32 serisi ciplerle çalışın.Youtubede bunlarla ilgili çokfazla örnek var.Hemen hemen her sorunun cevabını biryerlerde bulabiliyorsunuz.
Ben daha önceleri pic kullanıyordum ve assambly dilini kullanıyordum,sonra C ye geçtim oh be dünya varmış dedim,şimdi arm'a geçtim ve birdaha oh be dünya varmış dedim.Dikkat ederseniz büyük projelerin çogu arm mimarisi ile yapılıyor.youtube de coşkun taşdemir ve şadi evren şeker(malesef her ikisinede memleketimiz yine sahip çıkamadı ve şu anda herikiside yurtdışında) hocaların anlattıgı videoları izlemenizi tavsiye ederim.Zaten gömülü sistem konusunda Coskun taşdemir kardeşimizin videolarını izlerseniz,aradıgınız bütün soruların cevaplarını bulacaksınız.
saygılar.
 
Her ne kadar gömülü sistemler konusunda eğitim almadıysam da pic ve arduino ile uğraşarak zaman içerisinde bir yere gelebildim. Gönül isterdi ki en baştan c den başlayarak ilerleyebilseydim. Zaman, mekan ve eğitim meselesi. Söylediğiniz arduino pic ürünlerini ticari amaçla kullanmak ne derece doğru olur bilemiyorum, tartışılır. Fakat mobil asansör, iklimlendirme otomasyonu, kalorifer kazanı otomasyonu, akıl ev gibi bir çok ticari uygulamada arduino kullandım ve başarılı oldum. Arduino kullanmak pice nazaran daha kolay ve pratik. Daha önceleri pic kullanıyordum. Pici daha üstün kılan bir özellik görmedim ya da göremedim. Bu nedenle benim tercihim projenin büyüklüğüne göre promini, nano ya da mega gibi arduino modelleri oluyor. Uno modelini müşteri arzu etmedikçe seçmiyorum. Arduino ile çok daha rahat çalışıyorum. Pic olsun arduino olsun her ikisiyle de endüstriyel ortamlardaki parazitlerin meydana getirdiği problemlerle karşılaştım. Çözülebiliyor ancak uğraştırıyor. Yaptığım uygulamalarda picin parazitlerden daha fazla etkilendiğini gördüm.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,119
Mesajlar
915,168
Kullanıcılar
449,824
Son üye
Lecterer

Yeni konular

Geri
Üst