Tia-Portal Wincc v11 Runtime ile PLC Kullanmadan Modbus RTU Haberleşme

Katılım
6 Ağu 2007
Mesajlar
28
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar Merhaba,

İki gündür araştırıyorum ama elle tutulur bir bilgi bulamadım konu ile alakalı. Şimdi örne üzerinden sorumu sorayım. Wincc runtime v11 de bir RS485 habeşmeye uygun bir enerji analizöründen plc olmaksızın bilgi okumak istiyorum. Bunun için bir tane RS-485/USB convertör kullanılıyor. Yani uzak aygıttaki bilgiler konvertörün RS-485 ucuna geliyor ve dönüştürme işlemine tabi tutuluyor. Bunu bir indusoft yazılımla yazılan Scada da gördüm. şimdi wincc'ye uygulamaya çalışıyorum ancak nafile.

Yardımlarınızı bekliyorum.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
OPC server ile sonuca ulaşabilirsin.Siemens kendi ürünleri haricinde bir kaç markanın ve haberleşme protokolünün driverlarını destekliyor.Kepserver ,matricon gibi bir opc server kullanarak sistemini çözebilirsin.Connections bölümünden opc seçmen gerekecek.
 
Orhan Bey,

Kepserver programını indirdim ve kurdum. Gerekli tagları tanımladım. Wincc connection bölümünden opc yi seçtim ve tag kısmında tag tanımlayıp adres olarak kepserver da tanımladığım tagları seçtim. buraya kadar bir sıkıntı yok. Ancak iş kepserver ile sepam arasındaki balantıya gelince sorunlar ve sorular başladı. Sepamdan örneğin akım gerilim ve diğer değerleri okumak istiyorum. Bu değerlerin adresleri nedir tanımladığımız tagları nasıl bu değerlere uyarlayabiliriz.

Görüşmek üzere.
 
Murat Bey ben de bu dediğinizin birşeyi araştırıyorum. Eğer bir çözüme ulaşırsanız burdan paylaşır mısınız? Bende PLC olmadan sadece scada yazılımından kendi yapacağım bir devreyi kumanda etmek istiyorum. Bu konuda daha önce yaptığınız bir uygulama varsa yazarsanız sevinirim iyi çalışmalar.
 
Uygulamayı sepamda değil ama PM710 enerji analizöründe gerçekleştirebildim. Eğer istiyorsanız bununla ilgili yapılan ayarları da söyleyebilirim. Ancak siz de projenizin ayrıntılarını açıklarsanız daha fazla yararlı olabilirim.
 
Aslında benim yapmak istediğim şuydu. Elimde PLC yok scadayı bir pc ye yükledim ve diyelim ki 2 tane motor ve 3-4 tane röleyi kumanda etmem gerekiyor. PLC olmadan scadadan motor start-stop, röle çek-bırak demeliyim ve bunları dediğim zaman mesela benim kendi yaptığım (Modbus-ASCII ile) devreye bu sinyalleri göndermeli. İşte işin bu tarafını yani elimde olan yazılımla mesela seri porttan istediğim değeri göndermeyi beceremedim. Aslında bunu yapabilsem (istediğim protokol ile haberleşmeyi) gerisi gelecek ama burda takılıyorum.???
 
Arkadaşlar Merhaba,

İki gündür araştırıyorum ama elle tutulur bir bilgi bulamadım konu ile alakalı. Şimdi örne üzerinden sorumu sorayım. Wincc runtime v11 de bir RS485 habeşmeye uygun bir enerji analizöründen plc olmaksızın bilgi okumak istiyorum. Bunun için bir tane RS-485/USB convertör kullanılıyor. Yani uzak aygıttaki bilgiler konvertörün RS-485 ucuna geliyor ve dönüştürme işlemine tabi tutuluyor. Bunu bir indusoft yazılımla yazılan scada da gördüm. şimdi wincc'ye uygulamaya çalışıyorum ancak nafile.

Yardımlarınızı bekliyorum.



----------------------

senin istediğin uygulamayı ben çalıştığım şirkette uyguluyorum gayet başarılı fakat kullanmış olduğum Scada Intouch
sepamları arada hiçbir PLC olmadan Scada ile haberleştiriyorum.
sistem kısaca söyle çalışıyor yaklaşık bir noktada 6 Sepam va bubları kendi raralarında RS485 den bağlayıp bunlara faklı farklı adresler veriyorum daha sonra RS485 ten Modbus TCP ye konvert edip (OPC Server) Dasmbtcp interface programı ile istediğim adresleri alıyorum
ve adresleri 100ms aralıklarla örnekleyebiliyorum.

Orhan beyin anlatmak istediğide yanılmıyorsam bu


iyiçalışmalar
 
bu işlemi opc server kullanmadan tia portal ile yapabilen var mı? bi türlü uygun tagı oluşturup scada da gösteremedim. analizörler entes mpr63s ve tia portal 11 ile kullanmaya çalışıyorum. Acil yardım edebilecek var mı?
 
sonunda opc server kullanmadan analizörlerden bilgi çekmeyi başardım bu sefer başka bir sıkıntı ortaya çıktı. sadece 8 adet modbus tcp connection oluşturabiliyorum, daha fazlasına wincc izin vermiyor. bende 62 cihaz olduğu için sıkıntı oluşturdu. bu yüzden mecburen opc server üzerinden verileri çekmem gerekecek. anlıyacağınız başa döndüm yine.
 
Kendi çözümümü kendim buldum. "tia portal wincc version 11 service pack 2 upgrade 2" yazılımımı upgrade 5 e yükseltince sorunun çözüldüğünü öğrendim. upgrade 5 1,3 gb civarında tuttu. Bu sayede 8den fazla modbus tcp connection oluşturabiliyorum. Artık yine opc server kullanmama gerek kalmadı. Deneme amaçlı 85 tane connection oluşturdum ve itiraz etmedi :D. 10 taneden fazla s7300 bağlanamama gibi bir sıkıntı devam ediyor ama beni ilgilendirmiyor şimdilik.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,881
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst