tesislerde yük alma ve atma hakkında bir soru

coplu

Üye
Katılım
3 Ara 2007
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
40
Merhum Turgut Odabaşı'nın Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Tasarımı isimli kitabında, "Transfer Şekilleri ve Senkronizasyon" başlığında (syf. 324) şöyle bir ifade geçmektedir:
Güç kaybı ve enerji kesintisinde otomatik transfer, normal olarak Şebeke beslemesi herhangi bir nedenle kesildiğinde, minimum kesinti süresinde yedek besleme kaynağı ile yüklerin beslenmesi için gerçekleştirilir.

1.Rezidüel gerilim transferi: En fazla kullanılan otomatik transfer şekli olup aşağıda açıklanan kademelerle gerçekleştirilir:
•Giriş kesicisi açtırılarak diğer kaynakla olan bağlantı kesilir.
•Generatör grubu çalıştırılır.
•Generatör grubu tarafından beslenmeyecek olan yükler devre dışı edilir.
•Generatörün bağlanacağı bara üzerindeki rezidüel gerilim %30’dan daha aşağı düştüğü ve generatör enerji verecek duruma geldiğinde generatör kesicisi kapatılır.

Burada, "bara üzerindeki rezidüel gerilim %30’dan daha aşağı düştüğü" ifadesi ne anlama gelmektedir? Yanlış bilmiyorsam rezidüel gerilim, üç fazlı gerilimlerde fazlardan biri faz-toprak arızasına düştüğünde geriye kalan iki fazın toprağa göre gerilimi oluyor. Ama daha genel anlamda rezidüel gerilim, arta kalan gerilim anlamına geliyor sanırım. yukarıdaki ifadede ne demek istendiği konusunda yardım ederseniz sevinirim.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
kardeşim olay tam anladığın gibi zaten.olay gerilim düşümünde ki hareket planını anlatmaya çalışıyor bi yerde.bu durumda jeneratör tam devreye girene kadar bi yük atma yaparsın.jeneratör sonra devreye girip senkronizasyon yapılır.aman livörs power a dikkat.
 
rezüdiel gerilimden kasıt fark gerilimidir. buradaki kullanımı ise faz nötr arası gerilimdir (220V) bnu değerin %30 u da (66V) olur yani ilgili baradaki gerilim 220-66=154V ta düştüğü anda jeneratör devreye girer demektir. Açıkçası jeneratör sadece şebeke kesintisinde değil şebekede olası bir faz kaybı yada faz gerilimi dalgalanmasında da (bu örnekte 154V) devreye girerek sağlıklı beslemenin jeneratör tarafından sağlanması amaçlanır. artık jeneratör firmaları aşırı ve düşük gerilim röleleri kullanarak jeneratörün çalışması için gerekli olan gerilim sınır değerlerini belirlemektedir. Örneğin(+-%15 Uşebeke) gibi.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,119
Mesajlar
915,163
Kullanıcılar
449,824
Son üye
Lecterer

Yeni konular

Geri
Üst