Tesis Hatası ve Kaçak Akım Rölesi Bağlama- Nötrsüz Bağlantı

Kaçak akım rölesi kullanımında sürekli açmaların nedeni ve karşı olunmasının sebebi sizce nedir?

  • Makinelerin kaçak akım rölesi çalışma prensibine aykırı üretilmiş olması

  • Çalışma koşulları (toz-nem-su)

  • Bağlantı yapanların bilgisiz ve tecrübesizliği aslında gayet mantıklı ve çalışır durumda

  • Mevcut tesisatın yetersizliği

  • İşverenin talepleri/İsteksizliği/geçici olarak görmesi/bakımının zor olması/uğraşmak istememesi


Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.
Herkese merhabalar;
Bir tekstil firmasında karşılaştığım bir sorun hakkında mesleki deneyimlerinizi paylaşabilir misiniz?
Tesiste 100 adet civarı çeşitli markalarda endüstriyel dikiş makinesi mevcut. Tesisin bu bölümü ana panodan bir ara pano vasıtasıyla beslenmektedir. Ara pano da 3 hatta ayrılıp her birinin önünde TMŞ 100A lik bir bağlantı ile sabit masa altlarından dağılım yapılıyor. Bu sabit masalar 1 hatta 6-7 civarı. Her masanın altında 4 telli bir kaç priz var ve bu prizlere dikiş makineleri bağlanıyor. Kablo masa demir aksamına kanal ile bağlı. Dikiş makineleri arasında 380 V olanda var 220 V olanda. Geneli 380 V. Çok küçük bir motoru var. Kimisi kartlı. Topraklama bağlantısı yok. Bir çoğu nötrsüz çalışmakta. Sadece kumanda kısmında iç nötr tamamlama yapılmış. Ana hattan sadece 3 faz alınıyor.
Bu tesiste kaçak akım rölesi kurulumu yapılacak. Yaklaşık 4-5 prizin bulunduğu masa başlarına 1 kaçak akım rölesi bağlanacak. Topraklama hattı çekilecek ve motor gövdeleri topraklanacaktır. Aslında makineler düşük güçlü hat başına kaçak akım konulabilir fakat bir artık akım durumunda tüm hattın elektriği gitmesin diye böleceğiz. 3 kaçak akım rölesi ile bitecek işi 20 kaçak akım rölesi ile çözeceğiz.
100 civarı makinenin yaklaşık 20 tanesinde şöyle bir durum söz konusu; Makine gövdesinde metal aksamda kontrol kalemi yanıyor. Voltaj kalemi uyarı veriyor. Metal gövde ile normal bir makine gövdesi arasına veya masanın metal aksamına voltmetre bağladığımızda ortalama 60 V okuyoruz. Hatta 2 tanesinde 130 V okuduk. Uyarı vermeyen bir makine ile bu makine gövdeleri arası kablo ile bağlandığımız da normale dönüyor. Bu makinelerin 15-16 tanesi aynı marka.
Deneyim ve tecrübelerinizi istediğim konular şunlar;
1. 3 faz 1 nötr olarak bağlantısı olan kaçak akım rölesi;topraklama olmadan çalışır mı? daha doğrusu çalışır ama hata akımı dışarı çıkamayacağından hatayı algılar mı?
2. Önce ki soruda kaçak akım rölesi muhtemelen hatayı algılamaz diyeceğiz ama şöyle bir durum var; amaç 30mA kullanarak elektrik çarpılmasını önlemek. Topraksız hatayı algılamaz fakat insan çarpılacağı zaman algılayıp atar mı yoksa insanı da bir iletim hattı mantığı ile tamamlayacağından bu hatayı da mı algılamaz.
3. Nötrsüz 380 V motor düzeneklerine kaçak akım nasıl bağlanır? Bir nötr hattı mı oluşturulur motora yoksa 3 faz gönderilir kaçak olursa topraklamadan akar ve kaçak akım rölesi yine algılar mı? Nötrsüz bağlantı şeması yada anlatımı elinizde var mı?
4. Bahsettiğim makinalar da 60V-130 V değerlerini okumamın ve kontrol kaleminin yanma sebebi nedir? Bu makinalar kaçak akım röleleri ile çalışacak mı? Yoksa önce bu makinaların iç düzeneğine mi ayar vermek gerekir? İç düzenekte nasıl sorunlar olabilir, nasıl giderilir?
5. Trifaze kaçak akım rölesinin bağlantısından sonra 1 faz 1 nötr yani 220 V olan bir makineye bağlantı yapsak bir sıkıntı oluşur mu?
6. Ek de fotoğraflı anlattığım bağlantılarda X ideal bir bağlantı şekli; diğerler bağlantı çeşitlerinde ne gibi sorunlar yaşanır? Kaçak akım rölesi çalışır çalışmaz, hata akımı algılanır algılanmaz gibi yorumlarınız nedir?
Epey uzun bir soru ve paylaşım oldu ama diğer üyelerinde yararlanabileceği sorular olduğunu düşünüyorum.
Deneyimlerinizi paylaştığınız ve zaman ayırdığınız için şimdiden teşekkürler.Ekli dosyayı görüntüle 32121 Ekli dosyayı görüntüle 32122 Ekli dosyayı görüntüle 32123
Bu sorunu nasil çözdünüz en son? Benimde boyle bir sorunum var 3. Sorunuz özellikle
 
Bu sorunu nasil çözdünüz en son? Benimde boyle bir sorunum var 3. Sorunuz özellikle
Kaçak akımın girişine nötr bağlarsınız çıkışına bağlamazsınız kaçak akım bu şekilde çalışır makineye 3 faz bir toprak çekersiniz fazlar dan birinden toprağa kaçak olursa kaçak akım yine göervini yapar
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,906
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst