Termostat ile ısı kontrolü sorunu

Arkadaşlar hepinize teşekkür ederim ama ben eksik yazmışım.Bu termostat devresi bir makinenin buhar kazanını kontrol edecek.

Sistem ise şöyle çalışıyor makine bazı durumlarda buhara ihtiyaç duyuyor operatör manuel olarak buhar düğmesine bastığında kazan kaynamaya başlıyor kazan ortalama 100 dereceye geldiğinde buhar sistemi kapanıyor.Bir daha ki start için yine operatörün müdahalesi gerekiyor yani kendiliğinden açılıp kapanan bir sistem değil.

Benim aklıma şöyle bir alternatif geldi sizlerinde fikirlerini almak isterim.

Bir tane bırakmada gecikmeli (turn off) devre yapsam, termostat devresini 80 derece de kalibre etsem 80 derece (yada civarına) geldiğinde turn of devresini tetiklese, turn off devresine de 80 derecen itibaren kaç sn de kaynayacaksa o süreyi girsem ve ısıtma sistemini gecikmeli olarak kapatsa sizce çok mu absürt bir sistem olur?

Kazan 2 lt. fakat kazanda bazen daha az su olabiliyor bu durumda su az olduğunda biraz uzun süreli kaynama olacaktır sanıyorum ama bir sorun olmaz herhalde teorik olarak bu şekilde istediğimi elde edebilirim gibi duruyor her ne kadar kulağını tersten göstermek gibi olsa da.Siz ne dersiniz bu konuda?

Aynı şema fakat 25k pot kullanılmış ve 28k ntc ayrıca ben devreyi 12 volt ile çalıştırıyorum sizce sorun bunlar mı?
 
Sorunu hallettim arkadaşlar makinede ki bahsettiğim su kazanı, sonradan eklemiş olduğum indüksiyon ısıtma sistemiyle ısıtılıyordu.Termostat devresindeki ntc yi indüksiyon ısıtıcı bobinin çok yakınına konumlandırmışım. Bu yüzden ntc üksek frekans ve manyetik alandan etkilenip şaşırıyormuş ısınmadaki tutarsızlık ta bu yüzden kaynaklanıyormuş.

Ntc nin yerini değiştirdim bobinden biraz daha uzak bir yere konumlandırınca sorun ortadan kalktı. Artık istediğim derecede gayet hassas ayarlama yapabiliyorum.

Yardımcı olan fikirlerini esirgemeyen sizlere tekrardan teşekkür ederim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst