termisifon sıkıntısı

Fişe topraklama şu demesi çalışmasına engel değil, topraklama neden önemli ayrı konu demek istediğim topraklama olmasa bile düzgün bir cihaz faz ve nötrle (220vac lik cihaz) çalışmalı! Ketle yok mu evde aynı prize tak çalışmıyor mu? Bi de adamların önünde yap gözüyle görsün! Aldığın yere göre (mğaza/market) de anında değişimi olur veya servis yoluyla tamirat süreci başlar.
 
Merhaba.Bakın,yıkanma ve duş zamanı genellikle akşam elektriğin fazla kullanılıp voltajın 220 vac'nin epey de altında olduğu saatlerdedir.Ohm kanununa göre I=V/R'ye göre I ac akımı daha az geçer,bu akşam kullanımın fazla olup voltaj düşümünün olduğu saatlerde,P=V.I' ya göre'de rezistansta ortaya çıkan Q (Isıl) kalori değeri elektriğin daha az kullanıldığı gündüz saatlerine göre lineer olarak daha az olacaktır.

Bir de Şebeke suyunun termosifona ilk giriş sıcaklığı da önemlidir,çok daha düşük geliyorsa şebekeden, ısınması ve kullandıkça da yenisinin gelip sıcak olarak giden bu suyun yerini alıp ısınması uzun zaman alacaktır.Bu genel olarak böyledir,öyle bile olsa bu fark yine de yerel bir fark olup,esasında sizin termosifonda kesin bir arıza olduğu da görünüşe göre çok kesindir.Elektrik prizi ile ve topraklama zaafiyeti ile hiç ilişkili olmayıp bizzat termosifonun kendisinde bir arıza (Montaj,imalat hatası,vb.) vardır,sn.Öğretmen27 Hoca'mın da açıklıkla belirttiği gibi.Yetkili kişiler (Yetkili servis elemanları) bunu çok yakından izleyip geç ısınma durumunu mutlaka da görmeliler.Kolay gelsin.
 
binbaşı ve diğer arkadaşlarımız konuyu gayet iyi anlatmışlar bende bir iki cümle yazma ihtiyacı hissettim.tabiiki topraklamanın geç ısıtmayla veya cihazın çalışmasıyla hiç bir ilgisi bulunmamaktadır. ama şu olasılığında göz ardı edilmemesi gerekli. oda termesifonun bağlantı esnasında servis tarafından toprak ve nötrün yanlış bağlantısı.daha önce birçok kez bu olayın hepimizin başına gelmiş olması kaçınılmaz.gerçi kakrolesi varsa ve role çalışıyorsa buna izin vermez anında açar. ama role yoksa o zaman ölçü aleti ile dahi anlamak zor olacaktır. ölçü aleti ile ölçtüğümüzde 220 v. gibi normal değerleri görebiliriz.ama özellikle ısıtıcı gibi aşırı yüklerde enerjiyi verdikten sonra voltaj 150-160v lara hatta daha düşük seviyelere inebilir. buda ısıtıcıyı tam istenilen güce göre çalıştırmayacak bu tip problemler yaşamamıza neden olacaktır.slm
 
Termosifonunuz kaç litrelik? Soğuk su çok soğuk ise ve rezistansınız ufak ise 2 saatte çıkması muhtemel. Ancak 75 derecedeki suyu banyo yaparken 5-7 dakikada soğuması normal değil. Ya termosifonunuz çok küçük. 30 lt gibi veya daha az.. yada termostatınız erken açıyor olabilir. Su 75 dereceye ulaşmıyor erken kesiyor olabilir.

1- Termosifonunuz kaç litrelik ?
2- suyu tam ısıttığında imkanınız varsa saf sıcak su ( karıştırılmamış ) sıcaklığını ölçebilirmisiniz ? Bir termometre aracılığıyla.
3- Termosifonunuz yatay modelmi dikey modelmi montajı doğrumu?
4- Suyun geç ısınması soğuk suyun sıcaklığı içerdeki duyun litresi ve rezistans gücüne bağlıdır bu bilgiler ile ancak hesaplanabilir. 2 saat biraz uzun gibi ancak normalde olabilir.
 
75 dereceye 2 saatte çıkıp sıcak suyun kullanımında suyun aniden soğuması su kapasitesinin fazla olup kullanılan rezistansın çok daha az (Yetersiz) devrede kalmasıyla mümkün olabilir.Termostat çok kararlı çalışmayıp,belki ilk başta 75 derecede suyu tam sabitleyip (Kullanım olmadığında) sonrasında ise daha kararsız çalışıp 75 derecede otomasyonu sağlayamaması (Elektrik pabucu bağlantıları daha sonra sıklıkla çalıştığında ısınıp geçen 220 vac'nin tümüyle geçmesini önlemiş de bulunabilir) şeklinde ilk başta bir varsayım olabilir.

İkinci varsayım prizlerin nizami bağlandığını biz en baştan farzetmiştik.Bunun böyle olmadığı,yani nötr ve toprak kablolarının birbiri yerine yanlışlıkla bağlanıp geçtiği,toprak hattının da çok zayıf olabilmesi durumunda,topraktan bu güçlü termosifonun rezistans akımlarının tam randımanla geçemeyebileceği üzerinedir,sn.Rezistans'ın da belirttiği gibi.Böyle bir çifte olasılık yani hem toprak zayıf olup hem de prizdeki nötr ve toprağın yer değiştirmesi varsayımıyla yeterli gücün ısıtıcıya ulaşamaması durumu da bulunabilir.

Üçüncü olasılık olarak ev tesisatındaki bazı elektriki zaafiyetlerden dolayı bu durum termosifondaki ısının belirli bir değere gelebilmesini önleyebilir.Eve akımı veren nötr barasının gevşekliği,otomatlardaki kontakların veya açma-kapama şalteri varsa,bunların içten kısmen yanması,buvatlardaki klemenssiz yapılan bağlantılardaki aşırı gevşeme ve bazı oksitler,yük bir de bu termosifondaki gibi çok zorlayıcı olduğunda,mevcut bağlantılardaki direncin,o anda, bu noktaların ısınıp geçen akımı iyice azaltması şeklinde de olabilir.Bu durumda termosifona giden güç yeterli olamıyor ve onu yeteri kadar da ısıtamıyordur.

Aslında en doğrusu en baştan ev tesisatının bu sağlamlığından iyice emin olunup,tüm gerekli inceleme ve kontroller (Gelen yetkili servis elemanlarıyla birlikte bir de yetkili elektrikçi de bulunsa aslında çok daha iyi olur.) yapıldıktan sonra en son olarak termosifonun yetkililerce bu ısınma durumunun gözlenmesi daha iyi olur diye son olarak düşünmekteyim. Kettle,saç kurutma makinesi,tost makinesi,vb. çok küçük watt.lı ısıtıcılar,bu sözünü ettiğimiz bağlantılarda bir zafiyet eğer varsa bile yine de bizi yanıltabilir.(Hatta toprak hattı biraz zayıf olsa ve nötr ile toprak yanlış bağlansa bile) Çünkü asıl güçlü akımlar termosifon çalışırken tam olarak çekileceğinden voltaj düşmesi ve akım zayıflaması (Akşam saatlerinde evde yanan lambaların,eğer oluyorsa aşırı bir titremesinden,elektriğin gidip geliyor gibi olmasından da bu durum yani anormallik,bağlantı zaafiyeti yine anlaşılabilir.) bu anda ortaya çıkıyor da olabilir.

Bu testi termosifon tam devrede iken yapmak ve ev tesisatının o anki davranışına tam o anda da bakmak gerekir diye düşünüyorum.Termosifon tam güçte çalışırken,tüm ev tesisatının değişik yerlerinden gelen bazı kokular,cızırtılar,hafif ark,kıvılcım sesleri,vb.var mıdır diye tam olarak da gözlemek gereklidir.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar daha önce birçok kez duymuştum, bugün tekrar duydum haberlerde Elektirikli Termosifon Patladı...patladığı zamanda ciddi ciddi bomba etkisi yaratıyor. Ben eve yeni Termosifon bağlattım biraz tırsıyorum. Aceba bir termosifon neden patlar? Alınması gerekn önlemler yada dikkat edilmesi gerek konular nedir? bilgisi olan varsa cevaplasın lütfen.
 
Termosifonu bedava verseler kullanmam ! Niye mi kullanacağın sıcak su litresi belli, su kireçli ise rezistans kireç kaplayıp suyu ayarlanan değere getirme süresini uzatıp sarfiyatı arttırıyor, kazan delin di su akıttı cabası , aman aman bedava verseler kullanmayıp hayrına bir garibana verilecek bir cihaz bile değil :)
 
arkadaşlar iş yerimiz mutfagında termosifon var arada içindeki termik atıyordu basınca duzeliyordu şimdi ise sık sık atmaya başladı termiği neden olabılır
 
arkadaşlar iş yerimiz mutfagında termosifon var arada içindeki termik atıyordu basınca duzeliyordu şimdi ise sık sık atmaya başladı termiği neden olabılır

Ya termik bozuk yada cihazın termostadı bozuk termik emniyet değerine kadar ısıtarak emniyet tarafından durduruluyor.

Bu iki emniyet ve kontrol elemanının sağlıklı çalışıp çalışmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir.
 
arkadaşlar iş yerimiz mutfagında termosifon var arada içindeki termik atıyordu basınca duzeliyordu şimdi ise sık sık atmaya başladı termiği neden olabılır
Kazanın içi ve rezistans kireç bağlamış hatta bunlarla dolmuş olabilir ki vukuat-ı adiyenin önde gidenidir . İçini açıp temizleyin . Bir tüpte sıvı conta lazım.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,245
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst