Termik santrallarda deprem sonrası yapılacak kontrol ve işler

Katılım
14 Ocak 2009
Mesajlar
559
Puanları
6
Yaş
55
Konum
Seyitömer Termik santralı KÜTAHYA
Arkadaşlar hiçbir zaman deprem vb. durumla karşılaşmayı istemeyiz ama ülkemiz deprem kuşağında yer almakta.Size santralımız arşivinden edindiğim bilgiyi aktarıyorum yeterli görmediğiniz yerler olursa katkılarınızı beklerim.Hayırlı işler.
ELEKTRİK İŞLETME

KONU : DEPREMDE OLABİLECEK HASARLAR VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER. Tesisatta olabilecek hasarlar depremin şiddetine göre değişir. Eğer biz şiddetli bir deprem yaşamış isek aşağıda belirttiğimiz hasarlar meydana gelebilir.

1. Sorun : Deprem sonrası yaşanabilecek şaşkınlık, korku ve panik ile beraberinde haberleşmede yaşanabilecek aksaklıklar. Neticesinde tesisatta meydana gelebilecek zararların büyümesi.
Önlem : Haberleşme sistemlerinin gözden geçirilmesi, telsizi olmayan ve deprem esnasında görevi bulunan personele telsiz temini. (Elektrik gözlemci ve site santralı ) Telsiz muhaberesinin aksamaması için kanal tahsisi yapılmalı. Örneğin 1. Kanal elektrik işletme 2. Kanal kazan işletme gibi. Gereksiz yere panik yapmamak için deprem olmuş gibi tatbikat yapılarak muhabere işlerinin ve görev dağılımının organizasyonu yapılmalıdır.

2. Sorun : 380 - 154 Kv şalt sahasında baraların kopması taşıyıcı izalatörlerin kırılması akabinde koruma sisteminin gecikmesi veya çalışmaması söz konusu olabilir. Neticesinde meydana gelebilecek yangınlar söz konusu olabilir.
Önlem : Şalt sahasının korumaları bağlantı izalatörleri ve koruma tellerinin her revizyonda kontrolü yapılmalı. Six rölesinin çalışır hale getirilmesi ve ilave olarak bara diferansiyel koruma sisteminin yapılması.Şalt sahası etrafında yangının veya hasarın fazla büyümemesi için yazın büyüyen otların temizliği ve yangın tüplerinin kontrolü.

3. Sorun : Yüksek gerilim trafolarında yerinden kaymalar olabilir, yağ kaçakları olabilir. Trafo hala devrede olabilir. Korumaları yetersiz kalabilir.
Önlem : Yüksek gerilim trafoları depremlerde eğer sarsıntı bucholz rölesinin yağ akış yönüne paralel ise devre dışı kalabilir. Fakat sarsıntı ters yönde ise bucholz rölesi iş göremez. Trafolara ilave olarak sarsıntıya duyarlı röle koruma sistemi ilave edilebilir. Yağ kaçaklarının çok olması yangınlara sebebiyet verebilir. Bunun için trafoların altlarında bulunan logar giderlerinin daima açık tutulması gerekir.

4. Sorun : Generatör ve türbin rotorları ve yatakları hasar görebilir. Gruplar devre dışı olmamış ise.
Önlem : Generatörler elle servis harici edilebilir. 1-2-3. Gruplarda vibrasyon tripleri mevcut değil. Vibrasyona bağlı olarak türbin ve generatörü trip etmesini sağlayacak koruma sisteminin faal hale getirilmesi.

5. Sorun : Generatör içerisindeki hidrojen gazının kontrolsüz olarak dışa kaçması söz konusu olabilir. Hidrojen sızdırmazlık sisteminde kaçaklar meydana gelebilir.
Önlem : Generatör içerisindeki hidrojen gazını konrollü olarak tahliye edilmesi gerekir. Bunun için Co2 tüplerinin dolu ve kollektörlere bağlı olarak bulundurulmalıdır. Co2 sistemi her zaman faal tutulmalıdır.

6. Sorun : Sistem oturması (Baraların enerjisiz kalması) olabilir. Doğru akım acil aydınlatma sistemi devreye girmeyebilir.
Önlem : Sistem oturması akabinde gaz türbini veya dizel generatör devreye alınmalı gerekli acil baraların beslenmesi sağlanmalıdır. Bunun içinde gaz türbini ve dizel generatör emre amade tutulmalıdır.(Haftalık periyodik testleri yapılmaktadır.)Acil aydınlatma devreye girmemiş ise Kontrol odalarında ışıldak bulundurulmalı. Acil aydınlatma kontrol edilmeli gerekirse el ile devreye alınmalı.Personelin el fenerleri sağlam pilleri devamlı şarjlı olarak bulundurulmalı. Çalışmayan el fenerleri tesbit edilip yenileri ile değiştirilmeli.

7. Sorun : Bara beslemeleri kesilmemiş olabilir. Baralar hasar görmüş olabilir kesiciler açmamış olabilir.
Önlem : Kesiciler elektrik tablocunun kontrolüyle elle açılarak hasarların büyümesi önlenebilir.

8. Sorun : Hidrojen üretim tesisi hasar görmüş olabilir. Hidrojen kaçakları olabilir.
Önlem : Hidrojen tesisinin emniyete alınarak hidrojen gazı tahliye edilmeli ve sistem azot gazı ile temizlenmeli. Bunun için gerekli azot gazı dolu ve kollektörlere bağlı olarak bulundurulmalıdır. Yangın söndürücülerinin devamlı dolu olarak bekletilmesi sağlanmalıdır. Santralımızdaki hasar durumu tesbit edilerek Yetkili amirler ile görüşülerek gerekli önlemleri aldıktan sonra Grupların tekrar servise alınması için gerekli çalışmalara başlanmalıdır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,906
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst