Termik manyetik - motor koruma

Katılım
11 Mar 2018
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
29
Bu ikisi arasındaki farklar nelerdir
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Kısa süreliğine zarar vermeyecek olsada uzun süre çekildiğinde sargilara ısınma yoluyla zarar verecek akımlara karşı termik koruma.

Anlık çok kısa süreli ama çok yüksek değerli akımlara karşı manyetik koruma.

Birincisi termik rölenin, ikincisi sigortanın görevine karşılık geliyor.
 
Asenkron motor stator sargılarında sargılar arasından bir kısa devre veya motordan önceki devre yolu üzerinde bir kısa devre oluşursa, manyetik şalter (3 fazlı otomat) direk devreye girip, çok ani akımların o anda şebekeden motor devresine veya yoluna geçmesini önler, bu yolu direk açar.

Motor mili örneğin devir düşürücü bir redüktörü çevirirken redüktör dişlilerinin arasına engel girip rahat dönemez veya redüktör çok yağsız kalıp bu dönmeye büyük mukavemet gösterirse termik koruma elemanı dediğimiz bi-metal şeritli sistem kendi kontaklı devresini açarak motorun sargılarının yanmasını veya daha fazla zarar görmesini mutlak önlemiş olur.

Bu her 2 koruma sisteminin ayrı ayrı uygulama yeri vardır ve mutlaka asenkron motorlardan önce bulunması gerekir, çünkü her 2 durumda da farklı sistemli veya daha farklı yapıdaki bu devre koruma (devreyi kritik durumlarda ani/gecikmeli, şartlara bağlı olarak açma) elemanlarına ihtiyaç duyulur. Asıl çalışma şekilleri de adları üzerinde, biri ısıl (Termik) etkiyle, diğeri manyetik bir etkinin geçen büyük akımlarla büyük çapta değişmesiyle yapar. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Çok teşekkür ederim peki
Termik manyetikle
Motor koruma rolesi arasındaki farklar nelerdir
 
https://www.elektrikmarket.com.tr/M...7WSfFu_OxDTRhZJjgvETgROCLMPmTQmgaAqZvEALw_wcB

https://urun.n11.com/salt-malzemele...tnBgcgql6TKqz_RFRcUaAtwGEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

Motor (faz sırasını) koruma rölesi; elektrik şebekesinden (Dağıtımdan) faz sırası yanlış (R-S-T değil de R-T-S gibi) olarak geldiğinde, 2 fazın yeri değiştiğinden asenkron motora akım vermez, eğer verseydi motor ters yönde dönerdi. Örneğin band konveyörle mıcır taşınırken ters yönde dönerse mıcırlar geriye düşer veya bundan çok daha kritik durumları ortaya çıkabilir. Bu amaçla 3 fazlı motorlardan önce faz sırsını koruma rölesi , 2 fazın yerinin değişme riskine karşı mutlaka konulur. Termik manyetik şalter veya röleden farkı motoru başka bir açıdan yanı ters dönme şeklinden tam koruması içindir.

Sizin aradaki bu farkını sorduğunuz motor termik/mağnetik şalteri ise 2 ayrı özelliği tek bir yapıda kompakt olarak verebilen (2. linkteki) şalterlerdir, ayrı ayrı (Birbirlerinden bağımsız olarak) koruma sağlayan mağnetik ve termik şalterlerden biraz farklı olarak.

Not: Motor koruma röleleri olarak olarak ayrıca çok yüksek ve çok düşük gerilimden koruma, bir fazın yokluğunda motorun sargılarının yanmasını koruma, frekans değişikliğinde bu motoru koruma, vb. ilave (Diğer) motor koruma röleleri de vardır. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Termik gücü keser motor koruma ise kumandayı keser cevap buymuş usta
 

Forum istatistikleri

Konular
128,123
Mesajlar
915,194
Kullanıcılar
449,830
Son üye
xkullanıcı45

Yeni konular

Geri
Üst