Termik Ayarı

yasarguloglu ' Alıntı:
arkadaşlar elimizde 20kw lık bi motor olduğunu düşünelim.bu motorun nominal akımı ortalama 40A dersek termik ayarını 40 a in üstüne mi yoksa altına mı ayarlarız.teşekkürler
Termikler, In anma akiminin 1.2 katina ayarlanmamalidir cunku zaten imal edilirken, 1.15 toleransli uretilirler. ( IEC 60947-4-1)
Bu cumleyi soyle degistirsek cok dogru olur : Termik secilirken, ust ayar noktasi 1.25 katini KESINLIKLE gecmeyen bir termik satin alinmali.
Sizin orneginizde In=40 A ise 37-50 A lik bir termik satin alip, motor tam yukte calisiyor ise, 40 A e ayarlarsiniz.Veya once 37 A e ayarlayip, motorun ihtiyacina gore, deneyerek yavas yavas artirirsiniz.
Motorunuz direkt kalkisli bor motor dahi olsa, demeraji hesaba katmaniza gerek yok.
Termikler, Class 10 , Class 20 ve Class 30 siniflarinda uretilirler.Buradaki 10,20 ve 30 sayilar, saniyeyi gosterir :
Ornegin Class 10 : Nominal akimin 6 katindaki demerajlarda 10 sn musaade eder (6xIn icin tmax=10 sn)
Motorunuz agir isletme sartlarinda ve kalkinmasi uzun suren bir motor ise bu sefer 20 saniye toleransli olan Class 20 kullanirsiniz.
Bence en dogrusu, termik secimini en emniyetli Class10 diye standartlastirip, sadece ozel agir sartlar icin, illa ki gerekirse class 20 ve class 30 u dusunmeye baslamaktir.
Asagidaki termik acma egrilerinde her seyi anlatmaktadir aslinda.

Yapmaniz gereken, Class 10 sinifi, 37-50 A ayar sahasina sahip bir termik satin alip, 37 A den baslayarak motorun cektigi tam amperi yakalayincaya kadar yavas yavas artirmaktir.

NOT: Termiklerde kisa devre korumasi ( magnetik koruma ) veya toprak korumasi yoktur. Termikler, demeraj akimlari hesaba katilarak imal edildiklerinden, cekilen amper neyse sadece ona ayarlanmalidir.
Hepinize basarilar diliyorum.Saygilarimla
 

Ekli dosyalar

  • termik_role.pdf
    223.7 KB · Görüntüleme: 9
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zeybek arkadaşımız kesinlikle cok doğru yazmış.Bir kere 3-4kw. dan büyük motorlar direkt kalkmaz. uygun yol vericiyle ( frekans konvertörü,soft starter, yıldız-üçgen )yol verilir.yıldız üçgen yol vermede de termik motor ile kontaktör arasına konur. Böylece daha ufak gucde termikle işimizi yapmış oluruz.ve motor anma akımının 0.58ine en fazla bunun1.2sine temiği ayarlayarak motoru koruruz. ŞAYET termiği sigorta gibi ana motor besleme hattı uzerine koyacaksak tabiiki motor anma akımını gecmememiz gerekir. Etiket akımımım 40A ise termiği 23A e ayarlamam en fazla 27A yapabilirim.ŞAYET termiği faz sargısına bağlayacaksam 40A. eayar yapmam gerekir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,895
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst