termik ayarı

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Katılım
20 Mar 2007
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
39
üç fazlı asenkron motorun termik ayarını,motorun kw'na veya nominal akımına (etiketinde yazan )bakarak artı ampermetre ile ölçüm yaparak gördüğüm degere bakarak tam olarak nasıl yaparım,ek olarak motor nominal akımının kaç katı amper çekerse yanar?cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
alparslan2100 motor etiket değerinin 1.2 katı ayarlanan termik değeridir.Yani örnek motor 10 amper cekiyor bunun termik ayarını 12 ampere ayarlanması lazım.
 
hazır tablolardan baktım şimdi.örnek:
1)gerilim =380;güç=2.2kw,akım=5A,termik ayar sahası=4-6
2)gerilim=380;güç4kw,akım=8.5A,termik ayar sahası=7-10
3)gerilim=380;güç=11kw,akım22A,termik saha=17-25 amper
genelde hep nominal akımın içinde kalıyor termik ayar sahası.
tam olarak hangi değere getirmek gerektiği motorun çalışma şartları ve yükü ile alakalı
olması gerekir herhalde.pratik olarak çalışan arkadaşlar deneyimlerini anlatabilirler bu konuda.
şimdi tekrar baktım nominal akımın içinde tutuluyor ayar sahası.
 
mkan2307 arkadaşım 1.2 katı yazmışsın,örneğin motor 30 kw ve etiket nominal akımı 57 amper senin dedigin gibi akımı 1.2 katı ile çarparsak 68.4 çıkıyor ama bu motorun üzerindeki termik aralığı 30-37 amper
 
kardeş motor etiketi üzerindeki akım ile 1.2 çarpılacak;motorun güçü ile değil.Senin motor 57 amper cekiyorsa takacağın 68.4 termik değeri doğru olandır.
 
termik röle ayarı en fazla nominal akıma kadar ayarlanabilir.
Motor nominal yükünde çalışmıyorsa, çekeceği akım daha düşüktür. Bu durumda termik ayarı motorun çektiği akıma göre (işletme akımı) ayarlanır.
Eğer 1.2 katına göre ayarlarsanız, motorunuzun başını yersiniz.
 
Arkadaşlar yazmış olduğum mesajlara ek yapılıyor kim yapıyor blemiyorum.Motorun KW tıyla çarpılacak ifedesini kim mesajıma eklemişse ben sildim;lütfen kendi kişisel görüşünüzü ve bilginizi kendi adınız altında yapınız.
 
Aslında termik direk bağlıysa Etiket akımının 1,2 katı Y/Ü ve yarı devrede bağlıysa Etiket değerinin 0.58 katı ayar yapılması gerekir (Litaratürde böyle yazar)
Ben bu ayarın 1 tek hatasını gördüm eğer motor akımı nominal akımın çok az üzerine çıkarsa termik açmadan çalışmaya devam ediyor ve uzun bir süre sonunda motor aşırı ısınmada yanıyor.
Bu durumda termik ayarını motorun etiket akımında bırakmanızı tavsiye ederim. Hatta ölçü aleti ile yüklü durumda akımları ölçüp gördüğünüz akımdan biraz fazla değere ayarlamanız daha sağlıklı olur.
Yanma olayında akım kadar zaman, motor tipi (kullanılmış koblo, izalasyon verniğinin kalitesi, motor içindeki bağlantının sağlamlığı ...) ve soğutma durumu da önemlidir. Kısa sürelerde 10 saniye kadar nominal değerinin 3-5 katı akımda motor yanmaz, 30 saniye kadar 2-3 katı akımda motor yanmaz, 60 saniye kadar 2 katına kadar akımda motor yanmaz, 1 saate kadar 1,2 katında motor yanmaz..... (YANMAMASI GEREKİR)
 
en basit etiket değerine göre seçim yapılır.motor dai olsa kaldıramayacağı yük bağlanmaz. hatta sürücülerde motor etiketindeki akım değerinde daha aşağı akımla sınırlanır.etikete göre seçim yap..
 
alparslan2100 ' Alıntı:
edremit arkadaşım en anlaşılır cevabı sen verdiğin için seni kutluyorum teşekkürler.

demekki sen birşeyler öğrenmek için değil, arkadaşları sınamak için soru yazmışsın, bende seni tebrik ediyorum. cevabını bildiğin yada bildiğini sandığın şeyleri niye soruyorsun ki ?
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
127,965
Mesajlar
913,961
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst