Termal.kamera ile tehlike siniri?

çaylakelektrikçi

Paylaşımcı üye
Katılım
21 Şub 2016
Mesajlar
965
Puanları
106
Yaş
27
Abiler selam.termal kamera ile(seek) pano kontrolü yapıyorum..kirmizi olarak gösteren sigortalar var..elle kontrol ediyorum ne kablo da ne de sigorta bi sıcaklık yok.ampermetre ile akımı olcuyorum 16 amper sigorta da 5-6 amper var yok..bu ne den kirmizi gosterir..diger sigortalar da herhangi bir sorun yok..isg uzmanı kontrol edin diyor degissem faydası olur mu.risk siniri kaç derece ?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Ölçülen değer nedir ? Kaç C° ? Isınma sigorta içinde mi yoksa kablo giriş kısmında mı? Sigorta markaları aynı mı?
 
Kablo vida bağlantıları gevşeklik boşluk hafif düzeyde ark olabilir
 
Termal Kameralar görüntü içerisindeki cisimden yansıyan dalga boylarına göre sıcaklık ölçümü yapan cihazlardır. Görüntüdeki her piksel ayrı ayrı sıcaklık ölçümü yapar ve bu ölçüm sonuçlarına göre ekranda görüntü belirir. Bu sıcaklık değerleri gerçek sıcaklıklara göre +/- 2 derece 100 derece üzerinde +/-%2 derece gerçek sıcaklık değerine göre fark olabilir. Görüntüdeki cihazın hangi çalışma sıcaklığına göre dizayn edildiğini ilgili katalog değerlerine, aynı mekanda aynı koşulda çalışan sistemlerdeki sıcaklık farklarına veya ölçüm tecrübelerinize göre belirlemelisiniz. Rengin kırmızı olması ise sıcaklığın yüksek olduğu anlamına gelmez zira görüntü içerisindeki bir noktanın örneğin 25 diğerleri 20 derece civarında ise o nokta otomatik skalada yine kırmızı görünür.
Kablolar ile ilgili şunu söyleyebiliriz. Standart kabloların dış izolayon malzemesi 75 derece üzerinde yavaş yavaş kavrulmaya başlar ve bir süre sonra esnekliğini kayıp ederek çatlamaya başlar. Bu nedenle özellikle yüksek sıcaklık için üretilmeyen kablolarda ölçüm sınır değerini en fazla 70 derece alınmasını tavsiye ediyoruz. Ancak 60 derece ölçtüğünüz bir bağlantı noktasında bu durumun problem olmadığı anlamına gelmeyecektır. Zira aynı koşulda ve yük altında çalışan diğer fazlar örneğin 30 derece gösteriyor ve bir faz 60 derece ise o fazda bir geçiş izolasyonundan kaynaklı bir problem olduğu anlamına gelebilecektir. Bu bir sigorta veya şalter ise ya bunun bağlantısının sıkılaştırılması veya sigorta / şalterin iç geçiş direncinde problem olduğundan bu sigortanın değiştirilmesi gerekebilir. Geçiş dirençlerinide bir microohmmetre ile ölçebilirsiniz.

Termal kamera ile peryodik ölçüm yapıldığında farklı elektriksel malzemelerin referans dış yüzey sıcaklıklarınıda tespit etmiş oluyorsunuz. Dolayısıyla bu sıcaklık anomolisini de yapacağınız düzenli ölçümler ile aslında bu şekilde tespit ediyorsunuz. Elektriksel cihazlarda sıcaklık artışı temel olarak akım geçerken gerçekleşen geçiş direnci üzerinde oluyor. Bu geçiş direncinin gevşeklik, bozukluk veya fazla akım çekme gibi nedenlerden yükselmesi zaman içerisinde sıcaklığın artışına yol açıyor ve bu artışlar elektriksel yangınlara özellikle izolasyonların bozulması ve yanıcı hale gelmesi ile neden oluyor.

Son olarak termal kameralar ile her zaman dış yüzey sıcaklıklarını görüntüleyebilirsiniz. Yani içeride oluşan sıcaklığın dışarıya yansımasını. Yüzey sıcaklığının tam olarak hangi noktada hangi derece olması gerektiği ile ilgili genel olarak cihaz kataloglarında fazla bilgi bulunmuyor.
 
ben de termal kullanıyorum, renkler çok küçük sıcaklıkta bile değişebiliyor. önemli olan dereceyi sayıyla görmen
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,963
Mesajlar
913,931
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst