temel topraklaması

derbeder42

Üye
Katılım
31 Eki 2006
Mesajlar
81
Puanları
1
Yaş
42
arkadaşlar temel topraklaması için şartlar nelerdir yani metrakareye kaç kazık çakılmalı kaç metre şerit kullanılmalı yardımcı olabilirmisiniz
yapı denetimle başım derde girmesin
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Yapının yerleşim planına uygun olarak temel topraklama planı ve hesapları proje mühelifince yapılmış ve elektrik projesinde gösterilmiş olması gerekir. Temel topraklamasında 30x3.5 (mmxmm) ölçülerinde galvanizli şerit topraklayıcılar kullanılır, beton temel içinde uzun kenar dik olacak şekilde yerleştirilir. Uzunluğuna gelince en çok 20m ye 20m kapalı gözler halinde yerleştirilir. Temel topraklama şeritleri 2metrede bir temel demir konstruksiyonuna uygun kelepçeler ile bağlanmalıdır. Bununla ilgili geniş bilgi Enerji ve Tabii kaynaklar bakanlıgının yayınladığı Topraklama Yönetmenliğinde mevcuttur.Bakanlığın internet sitesinden indirebilirsiniz.
 
Arkadaşın dediği gibi daha bugün,işletmenin topraklanmasını yaptık,arkadaşın dediği ölçülerde topraklama çubukları çaktık,özel yapılmış çubuklar bunlar,bakırdan yapılmış,topraklama çubuğunun sivri kısmı yukarda kalıyor,ona kelepçeyle topraklama için kabloyu bağlıyosun,diğer ucu da betonun içinde kalıyor.
 
Tesekkurler Ellerine Saglik Cok Guzel Olmus
 
temel topraklamasında birşey sormak istiyorum.şimdi temeldeki demirleri topraklıyoruz.peki bu demirler binanın her tarafında var.kolonlar yukarılara kadar çıkıyor.topraklama lamalarınında çıkması gerekmezmi.
demirler birbirine bağlı fakat iletkenlik ne kadar sağlıklı olur bilinmez.
 
arkadaşlar paylaşımlarınız için teşk.
ELEK kardeş benim başıma bu sorun geldi
yapı denetim oralı olmaadı ama mimar titiz bir insandı her kat arası altı adet filiz çıktık
her kat tabla etrafı dolaşıldı
mimar arkadaş yeni yönetmeliklerde olduğunu söyledi???
 
Arkadaşlar,temel topraklaması diyorsunuz ama sanırım bina için temel topraklama farklı, işletme için temel topraklama farklı olması lazım,hangisinden bahsediyorsunuz.
 
benim bildiğim temel topraklaması galvaniz lamalarla binanın temelini 4 uzunlamasına 4 genişlemesine bölüyorsun lamalarla lamaların binanın dışına çıktığı heryere 16adet oluyor topraklama çubuğu çakıyorsun ayrıca galvaniz lamalar kolonlardan üstkata çıkıp oralardan kattaki gerekli yerlere iletiliyor.
 
bu konuda bende sorun yasıyorum.bir restaurant ın temel topraklamasını yapmam gerekiyor.temel 25x50 (mxm).buyuk kenardan 3 kucuk kenardan 2 tane galvaniz serit gececek.boylece 20x20 alanını gecmeyecek sekilde galvanizleri yerlestırıp klemenslerle baglantı yapılmıs oluyor.topraklanma kazıgıda bina arkası 3 tane yanlarında 2 ser taneden 4 tane toplam 7 tane kullanmayı düsünüyorum.bina önünü kapamamak için önden topraklama kazıgı caktırmayacagım .ama kazık sayısı bu alanda bir bina için yeterli olur mu emin degilim.topraklama kazıgının alana göre kac tane olmasına dair bir formül var mı acaba.kazık sayılarını hesaplayıp kazıklarıda galnaniz serit ile baglantısını yapacagım.bu konuda bana fikir verebilir misiniz?
 
Merhaba,

Yukarıdaki formülde D (eş değer çap)'in sonucu 7,99 olması gerekmiyor mu ? Zannedersem pi sayısınında karakök içinde olması gerekiyor. Yoksa ben mi yanlış biliyorum.

Kısaca eş değer çapı D = 1,13 . ^a.b formülü ile de bulabiliriz.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,949
Mesajlar
913,824
Kullanıcılar
449,594
Son üye
srdrgl1905

Yeni konular

Geri
Üst