temel topraklaması

bende bişey sormak istiyorum..temel topraklaması yapılırken gözlü topraklama sistemini kurduk..bu binada biz kaçak akım anahtarı kullanıyoruz ve yaptığımız gözlü topraklama direnci bizim için yeterli oluyor..peki bu durumda yine biz kazıkları kullanmak zorundamıyız.yani sadece gözlü topraklama bizim için yeterli olmuyormu?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
elektrik tesisatındaki faz-toprak arızalarını yakalamak ve kesmek için kullandığımız kaçak akım anahtarlarının çalışması için sistem topraklamanızın iyi olması gerekli değildir. Kısaca kaçak akım anahtarının çalışması topraklamanızın iyi olduğunu göstermez.

Çeşitli yöntemlerle yapılabilecek Topraklama ölçümü, sisteminizin topraklamasının durumunu gösterir. (en çok kullanılan yöntem topraklama megeri kullanımıdır)

NOT: Uygulama yaptığınız tesisatta bir dokunma gerilimi oluşma riski var ise hedef topraklama direnci değeriniz dokunma gerilimini limitlerde tutabilmelidir.
 
arkadaşlar temel topraklaması hemen heen üş yıldır ulkemizde uygulanmakta yeni yapılan tesis ve inşaatlarda mecburi kılınmakta. 30x3.5 galveniz şeritler binanın temelinde öncelikle dış cephe kople çerceveye alınır köşelerden galvenizli şeritler çıkarılır, daha sonra bu şeritlere kalveniz kazık çakılarak totrak temesı saglanır yada. galveniz şeritler burgulu çıplak bakır kablo ile birbirine irtibatlandırılır pratik olarak 10 mt bir topraklama kazıgı çakılarak toprak itibati saglanır. galveniz şerit temel demirlerine baglantı filizleriyle baglanır, her kata şeritin devam etmesi şarttır.
kolay gelsin
 
Arkadaşlar başlıktaki bilgiler için Teşekkürler...
İyi forumlar herkse...
 
temel topraklamasında dikkate alınacak en önemli unsur şeritlerin 30x3,5 den düşük olmaması. özellikle 30x3mm şerit kullanımı çok fazla yaygındır yönetmelik en küçük şerit olarak 30x3,5 ister. birde bunun yanında bağlantı filizin çinko kaplamalı(paslanmaya karşı ekstra koruma) ve binaya girdiği yerden itibaren en az 1.5 metre uzunlukta olması yönetmelik gereğidir. şeritlerin dikey olarak döşenmesi yatay olarak döşenmesinden daha iyi performans sağlar. ancak yatay olarak yapılmış bir toprakda 2 metrede bir klemens kullanılması istenir. bunun yanında kazıkların çapraz köşelerde olmak üzere 2 kazık yapılması istenir. ancak alanı küçük olan temellerde kazık sayısı 4 ila 6 olması tavsiye edilir. alanı daha büyük temellerde ise şeritler 200metre2 gözlere bölünür. yönetmelik 20x20 de müsade etmesine rağmen 20x10 metre kare de gözlere bölünmesi yaygın olarak kullanılıyor.
ayrıca bunun yanından dikkat edilecek diğer unsurlarsa:
zemin altına bodrum yanına garaj yapılacaksa ve garaj sadece zemiin altında kalıp üstüne inşa yapılmayacaksa yinede temel topraklama şeridi garajıda içine alacak şekilde yapılması gerekir.
bağlantı filizi ve kazıklar ile şerit arasında bakır nya kablo ile irtibatlandırılması korozyon etkisinden dolayı uygun görülmez.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,967
Mesajlar
913,969
Kullanıcılar
449,612
Son üye
esperran

Yeni konular

Geri
Üst