Temel topraklaması hakkında

delimurti

Üye
Katılım
2 Kas 2007
Mesajlar
53
Puanları
1
Yaş
39
Elektrik sistemlerinin kurulması ve işletilmesinde topraklama, öncelikle insan ve yararlı hayvanları tehlikeli akımlardan korunmak için yapılır.Bunun yanında topraklanmanın yapılması ile potansiyel dalgalanmalar ve sekonder devirlerdeki etkilenmeler önlenir.Ülkemizde topraklama tesislerinin yapılması ve işletilmesi, en son olarak 21.08.2001 tarih ve 24500sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ‘Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği’ ile belirli bir düzen altına alınmıştır.Bu yönetmelikte tüm teknik ayrıntıları açıklamış olan temel topraklamasının yapımında dikkat edilecek noktaları özetlediğimizde aşağıda belirtilen maddeleri çok iyi bellememiz ve özenle uygulamamız gerekir.

Temel topraklanması tüm yeni binalarda uygulanmak zorundadır.
- Temel topraklayıcı kapalı bir ring şeklinde yapılmalıdır.Binanın dış duvarlarının temellerine veya temel platformu içine yerleştirilmelidir.
- Temel topraklayıcı, her tarafı betonla kaplanacak şekilde düzenlenmeli ve temel betonu döküldükten sonra her yönde en az 5 cm beton içinde kalacak şekilde yerleştirilmelidir. Son noktalar temelin dışına çıkarılmalıdır.
- Topraklayıcının beton içindeki yeri, uygun mesafelere konarak tutucularla sabitlenmelidir. Örneğin 2 m aralıklarla, 30 cm’lik kazıklarla sabitlenmelidir.
- Kuvvetlendirilmiş (çelik hasırlı) temellerde, topraklayıcı en alt sıradaki çelik hasır üzerine yerleştirilmeli ve yerini sabitlemek için yaklaşık 2 m aralıklarla çelik hasıra bağlanmalıdır.
- Temel topraklamasında, 30 mm x 3,5 mm boyutlarında galvanizli çelik şerit veya 10 mm çapında yuvarlak galvanizli çelik çubuk kullanılmalıdır.
- Oturduğu tabanı büyük olan binalarda, temel topraklayıcı tarafından çevrelenen alan, enine bağlantılarla 20 m x 20 m’lik gözlere bölünmelidir.
- Temel topraklamasının bağlantı filizleri, bina içine girdikleri yerde en az 1,5 m uzunluğunda olmalıdır. Bu filizler, giriş noktalarında korozyona karşı korunmalıdır.
- Temel topraklaması yapılan yerlerde, mutlaka ‘potansiyel dengeleme barısı’ tesis edilmelidir.
- Ana potansiyel dengeleme yapmak amacıyla, potansiyel dengeleme barısına bağlanarak bağlantı filiz veya bağlantı parçası bina ana panosunun yanına yerleştirilmelidir.
- Topraklama iletkenlerinin, topraklama direncinin ölçülmesi sırasında ayrılabilmesi için, gerekli düzenekler kolay ulaşılabilir yerlerde olmalıdır.
- Topraklama iletkeni ayırıcı düzeneğinin mekanik dayanımı yeterli olmalıdır.
- Temel topraklamalarda kullanılacak malzemeler, pil olayına meydan verilmeyecek şekilde seçilmelidir.
- Çubukların eklerinde kullanılan malzemeler, çubuklarla ayrı mekanik dayanıma sahip olmalıdır.
- Temel topraklaması aynı zamanda, yıldırımdan korunma tesislerindeki topraklama görevini görür. Bunun içinde bina çevresinde çıkışlar bırakılır. Bu çıkışlar çelik şeritlerle olduğu gibi kablo ile de olabilir.Kablonun kesiti en az 50 mm2 (NYY) olmalıdır.
- Temel topraklamasını yaparken, binanın elektrik projesinin onaylanmasında ön şartlardan birisi olan ‘temel topraklama projesi'n deki ayrıntılara aynen uyulmalıdır.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
selam arkadaşlar, abiler. ne güzel insanlar var burda yaa. çok görüşeceğiz sanırım. birlikte güzel işler çıkarmak dileğiyle
 
sn, delimurti.,
konunuz güzel ancak benim bu güne kadar gözlemlediğim hiç bir temel topraklama sistemi yönetmelikteki gibi değil. işin içine maliyet girdiğinde yönetmelik maddelerin esnetilmesini rahat bir şekilde gözlemleyebilirsiniz. 30x3,5 galvaniz çelik şerit gerçekten varmıdır? yönetmeliklerde açıkça ifade edilmesine rağmen 30x2 , 30x2.66 , 30x2.75 en çok kullanılan şeritler bunlar. özellikle kat sayısına göre şerit kalınlığı seçtiklerini sık sık görüyorum. B+2 katlı binalar için 30x2mm şeridin dayanacağı düşünülür. mesafe tutucularını hiç görmedim.
yukarıda açıkladığım durumlardan başka esnekliklerde vardır.
temel topraklamanın anlamı ve önemi tam olarak oturulmuş değil. tek bir kazığın her zaman yeterli olacağını hatta topraklamanın gereksiz olduğunu düşünen tesisatçı arkadaşlarımız bile var.
 
paylaştığınız bu güzel bilgiler için çok teşekkürler dostum.
bilginin kıymeti paylaşılınca ortaya çıkar
paylaşılmayan bilgi bilgi değildir bence çok tşk
 

Forum istatistikleri

Konular
128,149
Mesajlar
915,472
Kullanıcılar
449,890
Son üye
Ercan29

Yeni konular

Geri
Üst