temel topraklama sorusu

elek

Profesyonel Üye
Katılım
24 May 2006
Mesajlar
2,911
Puanları
318
temel topraklamasında birşey sormak istiyorum.şimdi temeldeki demirleri topraklıyoruz.peki bu demirler binanın her tarafında var.kolonlar yukarılara kadar çıkıyor.topraklama lamalarınında çıkması gerekmezmi.
demirler birbirine bağlı fakat iletkenlik ne kadar sağlıklı olur bilinmez.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
konuyu biraz daha açarmısın ?
 
temel topraklamasını neden yapıyoruz.amaç nedir?
 
Temel topraklaması ne için ve nasıl yapılır, Yıldırım etkilerine karşı yapılan etki gücü yüksek topraklama türlerinden biridir.

Temel topraklaması en sağlıklı topraklama yöntemlerinden biridir. Binaların henüz inşaatın başlangıcında temel aşamasında iken temel topraklamasına başlanması gerekir. Temelde inşaat demirleri arasından döşenen galvaniz iletken ile yapılır. Bu iletken belirli aralıklarla inşaat demirlerine bağlanır. Yine belirlenen birkaç noktadan topraklama iletkeninden uçlar dışarı çıkarılıp bağlantı filizi olarak bırakılır. Bu uçlar eşpotansiyel topraklama baralarına bağlandıktan sonra topraklanmak istenen tüm sistemler bu baralara bağlanarak topraklanmış olurlar.

Temel Topraklayıcı kapalı bir ring şeklinde yapılmalıdır ve binanın dış duvarlarının temellerine veya temel platformu içine yerleştirilmelidir. Çevresi büyük olan binalarda temel topraklayıcı 20x20 m’lik gözlere bölünmelidir. Her birkaç metrede bir inşaat demirlerine bağlantı yapılmalıdır

( ALINTIDIR)
 
çok sağol Beyzade arkadaşım.resimler çok güzel.temeldeki inşaat demirlerini lamalar ile topraklıyoruz.
buraya kadar tamam.inşaat demirleri sadece temelde değil.üst katlardada, kirişlerde ,kolonlarda
demirler var.bunlarında topraklama sistemine bağlanması gerekmiyormu.özet olarak tüm binanın
demir iskeletinin bağlanması gerekir diye düşünüyorum.ayrıca neden beton içinde bırakılıyor
lamalar.toprakta olsunlar.oradan demire bağlantı yapılsın.yanlışmı düşünüyorum
acaba.
 
normalide o ya , zaten binayı ağ gibi çepe çevre sarması gerek , bu temelden başlayıp ,en son kata kadar gider,
neden beton içine konulur demişsin,zaten aşağıdaki resim bunu daha iyi açıklayacaktır , ama benim diyeceğim , yapı temeli oluşturulurken, temel içindeki iletken kısımların elektriksel olarak sürekliliğinin gerçekleştirilmesi, bir yandan es-potansiyellemeyi sağlarken, diğer yandan da, topraklama direnci olarak ölçüldüğünde uygun değer verirse, TT Şebeke için koruma topraklaması, TN şebeke için ise işletme topraklamasını sağlar.

ha diyeceksin TT şebeke nedir TN şebeke nedir,bunu daha iyi anlatan bir yazı dizisini buldum umarım yardımcı olabilmişimdir.

Topraklama sistemleri ve elektromanyetik uyumluluk konusunda iki çalışma modu var. Birincisi diferansiyel mod, diğeri de ortak mod. Diferansiyel modda tüm topraklama sistemlerinin gerek faz-faz, gerek faz-nötr arası empedans değerleri eşit. Elektromanyetik uyum açısından ortak modun daha zayıf olduğunu görüyoruz. Yüksek potansiyellerde eğer eşpotansiyelli bağlantılar kullanılmazsa, kabloların uzun olması nedeniyle tüm topraklama sistemi verimsiz ve etkisiz bir yapıya dönüşecek. Aşağıda topraklama sistemleri ve elektromanyetik uyumluluğun kıyaslandığı tabloyu görüyorsunuz. Tablomuzda sol taraftaki sütun alçak frekans, sağ taraftaki sütun ise yüksek frekans. TT, IT ve TN-S sistemlerinde herhangi bir sorun yok. Ama TN-C sisteminde cihazları bozuk kullanılmaz hale getirebileceğiniz düşük frekanslı akımların N sistemi üzerinden geçmesi söz konusu. Yüksek frekanslı sistemlerde TN-S haricinde her türlü topraklamada ciddi riskler var. TT’de ortak modda çalışmada aşırı gerilim riski var. IT’de de ortak moda çalışmada çok daha fazla aşırı gerilim riski var. TN-C topraklama sisteminde de yüksek frekansta, ortak çalışma modunda yüksek frekanslı akımların tel sistemi üzerinden akması söz konusu. Ayrıca aşırı gerilimlerin oluşma riski çok yüksek. Bu tabloya bakarak birtakım sonuçlar elde edebiliyoruz. Bunlardan bir tanesi elektronik ekipmanların kullanıldığı binalarda TN-C sisteminin yasaklanması. EN 50174-2 ve EN 50310 standartlarında TN-S sisteminin zorunlu olduğunu görüyoruz. Yüksek frekanslarda bütün topraklama sistemleri etkisiz kalmakta. Yalnızca iyi bir tesisat, eşpotansiyelli bağlantılar yapmak, burada risklerin azaltılmasında önemli rol oynamakta. Ancak her durumda kabloların giriş noktalarında özellikle hassas cihazlara yakın yerlerde aşırı gerilim durdurucularının kullanılması gerekmekte.

TT şebekede nötr iletkeni üzerinde herhangi bir hata akımı dönüşü söz konusu değildir. Demek ki kısa devre akımları, toprak yayılma direnci dediğimiz direnç üzerinden toprağa geçerek toprak üzerinden devresini tamamlamaktadır. Toprak direnci çok küçük bir direnç olmadığı zamanlarda devreden geçen akımlar bizim beklediğimiz oranda büyük akımlar olamayabilir.
 
merabalar T-N T-T I-T şebekeler hakkında bilgi istiycektim yardımcı olursanız sevinirim
 
sagol gayet net bi açıklama olmuş.
 
Topraklaması yapılacak bina bir elektrik üretim tesisi olursa burada topraklamanın önemi nedir? Biraz daha açık yazayım. Bir hidrolik santralı ele alalım. Generatör çıkışından veya step-up trafo çıkışından iç ihtiyaç trafosu ile santralın içerisindeki motorlara, kontrol ve koruma sistemlerine, aydınlatma sistemine vs. güç sağlıyoruz. Bunların hepsi tek bir binada ve topraklamalar birleştirildi. Bu binanın üzerine oturduğu toprağın direncinin ölçülerek, buna göretopraklama kazıklarının çakılmasının faydası nedir?
 
cok kral adamlar varken sormadan gecemıyecem topraklama nın ıyı olup olmadıgını nasıl saglıklı olcerız bı sıstemde?
sımdıden saygılar
 

Forum istatistikleri

Konular
127,967
Mesajlar
913,970
Kullanıcılar
449,614
Son üye
Canipk

Yeni konular

Geri
Üst