Telefonla Uzaktan Cihaz Kontrolü

Katılım
14 Eki 2006
Mesajlar
1,441
Puanları
1
Telefonla Uzaktan Cihaz Kontrolü

sistem.jpg


Günümüzde akıllı evler için tasarlanan ev otomasyon ürünleri hızla yaygınlaşıyor. Daha güvenli ve konforlu bir yaşam sağlayan bu ürünler sayesinde, dünyanın herhangi bir yerinden evdeki cihazlara kumanda etmek mümkün olabiliyor. Telefon şebekesi aracılığıyla evdeki lamba, ısıtıcı, fırın, klima, bilgisayar gibi cihazlar uzaktan kolayca çalıştırılabiliyor. Böyle bir sistemi kendi imkanlarınızla yapmanız çok da zor değil aslında. Bu ayki yazıda sabit telefon veya cep telefonu yardımıyla elektriksel cihazları kontrol eden bir projeden bahsediliyor. PIC mikro denetleyici kullanılarak tasarlanan elektronik devre şifre destekli olduğundan yetkisiz kişilere karşı güvenli bir yapıya sahip. Ayrıca devre bağlantı ları optik ve manyetik olarak telefon hattından yalı tılmış olduğundan elektriksel olarak emniyetli. Bu proje ile deneysel çalışmalar ve ev içi cihaz kontrol uygulamaları yapılabilir.

Sistemin temel çalışma mantığı şekil 1’de görülmekte. PIC tabanlı uzaktan kontrol devresi, sistemin merkezi işlem birimi olarak görev yapar. Bu devre, telefon hattı yoluyla iletilen DTMF sinyallerinin kodunu çözer ve şifre bilgisini denetler. şifrenin doğru olarak tuşlanması durumunda, cihazları kontrol etmesi için kullanıcıya yetki verir. Aksi halde kullanım izni vermez. şifre ve komut bilgileri telefon hattı üzerinden DTMF sinyali şeklinde iletilir.

Projenin ayrıntılarına geçmeden önce telefon şebekesi hakkında bilgi vermekte yarar var. Standart bir telefon şebekesinde her bir telefon, santral birimine bir çift bakır kablo ile bağlıdır. Telefon numarası santrale tonlu arama veya darbeli arama olmak üzere iki farklı şekilde iletilebilir. Günümüz telefon sistemlerinde yaygın olarak tonlu arama özelliği kullanılmakta. Tonlu arama, telefon üzerindeki her bir tuş için farklı frekanslı sinyaller gönderilerek yapılır. Bu sistem DTMF (Dual Tone Multifrequency) yani iki tonlu çoklu frekans olarak da adlandı rılır. DTMF sinyalleri telefon hattı üzerinden konuşma sinyali ile birlikte gönderilir ve alınır. Uygun kod çözücü entegreler (örneğin CM8870) kullanılarak DTMF kodu çözülür ve tuş bilgisi kolayca elde edilir.

Şekil 2’de 12 tuştan oluşan bir tuş takımı ve DTMF sinyaline ait frekans değerleri görülmekte.

Şekiller, Kodlar ve yazının devamı için;


Hazırlayan: Yavuz Erol
 

Ekli dosyalar

  • Telefonla Uzaktan Cihaz Kontrolü.rar
    113.6 KB · Görüntüleme: 2
yanlız anlamadığım cep telefonuyla nasıl dtmf gönderiliyor
 
arkadaşlar ben birşey daha soracağım biltekin sitesinde hex kodlarını vermişler bunu notpad de uzantısını hex olarak değiştirip pice atsak olur mu ?
 
bunu yapmak için dosya \farklı kaydet\ altta dosya tipi "tüm dosyalar" şeklinde seçip dosyanın adının sonuna ".hex" uzantısını eklediğiniz zaman bir hex dosyası elde etmiş olursunuz
ancak bunu sakın asm kodlarında denemeyin çünkü derlemeden hexe çevrilmez
kolay gelsin
 
bilim teknik dergisinin nisan ayısında kendimiz yapalım bölümünde vardı.....
 
telefon açıkken herhangi bi tuşa basılması o tuşun dtmf'sini göndermeye yeterli olacaktır ;D
 
ya ben denedim ama küçük bi hata var gibi ya.devre zor anlicağınız..
 
arkadaslar ben tubıtak sıtesındekı devreyı yaptım kusursuz calısıyor bi problemınız olursa yardımcı olurum..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,159
Mesajlar
915,552
Kullanıcılar
449,915
Son üye
eylulllll33

Yeni konular

Geri
Üst