Telefon hattı ile ilgili ilginç bir soru.

morbeyaz

Üye
Katılım
21 Ağu 2008
Mesajlar
534
Puanları
6
Yaş
39
Merhabalar


Bir süredir aklımı kurcalıyor. Telefon hattını durağan olarak voltmetreyle ölçtüğümde 48V DC , çalarken ölçtüğümde 110 V AC gördüm. Benim merak ettiğim, Kablolarda durağan DC varken çalarken bir anda bu voltajı AC gerilime çeviren nedir? cihaz mı kullanılıyor? Nasıl açıklayabiliriz? İnvertör ve Konvertör cihazlarıyla mı? Anlık çevrilmesi bana ilginç geldi. Cevabını bulamazsam Telekom'un kapısına gideceğim.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
ya dostum konuyu saptırmak istemiyorum da aklıma takıldığı için sormak istiyorum kusura bakmazsan.

osilaskop'la mı ölçtün ? eğer ölçü aleti ile ölçtüysen AC - DC nasıl ayırabiliyoruz bilemdiğimiz kaynaktaki elektriği
 
Birde hatta telefon bağlı değilken ölçmek iyi olur, hat ilemi telefon ilemi ilgili bir durum ayırımı yapabiliriz. Bencede gerilimin AC DC olduğuna nasıl karar verdiniz, iki durumuda voltmetre ile ölçüyorsanız ayrı ayrı voltmetre hem DC hem AC konumdayken ölçün sonuç nedir bakalım.
 
Evet akımla ilgili söylenilenler doğru mudur diye az önce cep telefonum ile normal kablolu bir telefonda,ADSL+TELEFON hattımda bir test yaptım.Daha önce dijital multimetrenin dc.volt ölçen kısmındaki ölçümümde,telefon çalmıyorken 80 volt dc.'lik bir değer okumuştum.Az önceki test sonuçlarını yazıyorum:

1) Telefon çalmıyorken 51 volt dc.(Dc olduğunu,ölçüm probunun uçlarını değiştirdiğimde, - olan işaretin bir yönde tamamen kaybolması,diğer yönde - yi sürekli göstermesi,ac.kısmındaki ölçümde ise hiç değer göstermemesine bağladım.)değerini okuyabildim.

2) Telefon çalıyorken bu 51 volt dc. kısmı sıfırlandı,ac kısmına getirilerek yapılan ölçümde de 69 volt ac. değerini okudum.Bunun da ac. olduğunu,yalnız ac. kısmında tutarlı,sabit,görünen net bir değer göstermesiyle,bu akımın bir ac. akımı olduğunu ayrıca onaylıyorum.Her iki değer de net ve sabit olarak ayrıca okunabilmiştir.

Çok eski telefonlarda,askeriyede açık arazide kullanılan ve sonradan döşenen kablo hatlarında, elle çevrilen kola bağlı bir dinamo çalıştırılırdı.Bu dinamonun ürettiği belirli seviyedeki bir ac. gerilimi,karşı telefon alıcısı tarafından,telefon kablosundan yollanarak alınır ve karşı telefonun zilini çaldırmak,karşı tarafla bir telefon irtibatının en başında uygulanacak şekliyle de yer alırdı.Otomatik şimdiki telefon sistemlerinde ise,bu işlemin telefon tuşları kodlandığında,merkeze bağlı otomasyonla çalışan bir santral vasıtasıyla,alınan ve işlenen bu kodların,(Şehir içi veya şehir dışı,uzak veya yakın mesafeli olmasına göre) değerlendirilip,çalınacak zil sesinin(Kaç kere çalınacağı) belirlenerek,bu ac geriliminin telefon görüşmesini sağlamak amacıyla ,özel bir sistem(Cihaz) tarafından üretilebildiğini düşünüyorum.Ancak bu yalnızca kendi düşüncemdir.Kolay gelsin.
 
Sanırım Semtlere göre değişiyor. Bir semtte ölçüm yaptığımda telefon çalmadığında 48 DC, başka bir semtte ölçtüğümde ise 51 Dc gördüm. Evimde ise çaldırıp ölçtüğümde 110 AC ve 95 AC olarak gördüm. Fakat arandığında DC den AC volta nasıl bir anda geçtiğini hala anlayamadım.

Sayın Binbaşı

Yazınızın başındaki telefon çalmıyorken 80 Dc yi nasıl bulduğunuzu anlamadım.

Sayın İkayserili

Voltmetre ile ölçtüm yaptım.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,169
Mesajlar
915,617
Kullanıcılar
449,932
Son üye
yyasar

Yeni konular

Geri
Üst