Telefon İletişim ve Anahtarlama Sistemleri Ders Notları

Katılım
18 Ara 2006
Mesajlar
127
Puanları
6
Mersin Üniversitesi Telefon İletişim ve Anahtarlama Sistemleri Ders Notları-2010

Özet:
1-TELEFON ANAHTARLAMA SİSTEMLERİ

1.1 HABERLEŞMEYE GİRİŞ

İnsanlık tarihinin başlaması ile birlikte insanlar birbirleriyle sözlerle ve işaretlerle haberleşmişlerdir.İnsan sesini ulaştıramadığı mesafeye işaretlerle, bu şekilde haber veremiyorsa bizzat giderek haber vermek veya bir vasıtayla haber vermek ihtiyacını duymuştur. Toplum hayatının gelişmesiyle yazılı metinlerle haberleşmeyi sağlayan posta işletmeleri kurulmuştur. Posta işletmeleri alt yapılarını elektronik-haberleşmenin gelişimine göre sürekli geliştirmiş ve bugünkü modern işletmeler haline gelmişlerdir.

1.1.1 TELGRAF VE TELEFONUN KEŞFİ VE İLK UYGULAMALAR

Elektriğin keşfi ile uzaktan haberleşmede kullanılması yeni bir çığır açmıştır.Elektrik akımına bağlı mıknatıslanma olayı ve ilk basit rölenin gerçekleştirilmesi ile uzak mesafeye işaret gönderme yolu açılmıştır.

İlk olarak anlamlı bir işaret gönderme sistemi MORSE tarafından ortaya konularak 1830 yıllarında demiryolu işletmesinde kullanılmaya başlanmıştır. Sistemin gönderme tarafında hatta gerilim uygulamaya yarayan anahtar (maniple) ve alış tarafında akım geçişini tam olarak duymaya yarayan kulaklık vardı. Her iki taraftaki operatöre kısa uzun işaretlerle ifade edilen harfleri gönderecek ve alacak şekilde morse alfabesinin öğretilmesi ve titizlikle eğitilmeleri gerekiyordu. Çünkü kaçırılan bir sinyal bilginin hatalı olmasına netice veriyordu. Daha sonra alıcı tarafın işaretleri şerit şeklindeki kağıda yazmasını sağlayan sistemin geliştirilmesi ile telgraf (latince tel:uzak, graphe:yazı) ticari amaçlı yaygın haberleşme aracı haline gelmiştir.

 

Ekli dosyalar

  • Telefon İletişim ve anahtarlama Sistemleri.rar
    2.6 MB · Görüntüleme: 64

Forum istatistikleri

Konular
128,164
Mesajlar
915,595
Kullanıcılar
449,927
Son üye
yusuf2023

Yeni konular

Geri
Üst