tek tarifeli sistemlerde kompanzasyon

thsn

Üye
Katılım
29 Eyl 2006
Mesajlar
115
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar arkadaşımın marangozhanesi var ve burda tek tarifeli aboneliği var, 1.5 ile 7.5 kw arasında değişen 8 tane makinası bulunmakta ve bunlara kompanzasyon yaptırmak istiyor, işletme için bi fayda sağlar mı acaba ? bir de faturadan kullandığı abonelik öğrenilebilir mi ?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
evet sadece aktif sayaç var
 
Atelyenin kurulu (proje(sözleşme)gücü 15 kw altında ise, kompanzasyon yaptırmaya gerek yok.Zaten, kompanzasyon yaptırmak gerekseydi, elektrık satan müessese, TEDAŞ veya benzeri, oraya kombi sayaç takdırıdı, Sızde reaktif enerji bedeli ödememek için kompansazyon tesisi kurardınız. Yinede, TEDAŞ abone servisine bakın sorun.Bırde sadece aktıf sayaç oldugundan faturada görünmez ama, yınede fatutayık kontrol edın, reaktif enerji bedeli alınıyormu.
 
Bu bölgede pek çok marangozhane var, çoğu bir trafodan beslenmekte ve hiçbirinde kompanzasyon yok, içerideki makinaların toplam gücü 35 kw civarında ama faturada reaktif bedel görünmemekte, makinaların hepsi aynı anda çalışmamakta acaba o yüzden mi bi sorun oluşmamaktadır ? Bir de bu işletmenin enerji sınırlamasını tedaş nasıl kontrol altında tutmakta, sayacı max 15 kw yüke göre mi seçiyorlar ?
 
Elektrik sayacını max 15kW güçte seçme gibi bişey sözkonusu deyildirde aylık sözleşme gücü vardır. Eğer her ay günlük ortalama sözleşme gücünün üzerine çıkarsa ozaman muhtemelen komp. panosu kurulmasını ve sayacın kombi sayaçla değiştirilmesini isterler diye düşünüyorum. Ama sadece aktif sayacın olduğu biyere kompanzasyon panosu yapmak boşyere masraftan başka bişey olmaz. Eğer kombi sayaca ihtiyaç olursa bunu elektrik kurumu sizden isteyecektir. Kolay gelsin.
 
sadece aktif sayaç olması problemi çözmez. esas önemli olan faturada yazan sözleşme gücüdür ki ,9 Kw üzeri olan işyerleri reaktif gücü ölçen cihaz bağlamak zorunda (yani kombi sayaç) eğer Endüktif oran sınır değerin altında ise problem yok ama üstünde ise kompanzasyon gerekir. Tahminime göre sözleşme gücünüz 9 Kw üstüdür. Faturada bakıldığında harcanan aktif gücün %90' ı kadar reaktif güç harcanmış olarak gösterip göstermediği önemli. onunda parasını alıyorlar hemde hiç hissettirmeden,faturada herhangi bir uyarı yok cezaya giriyorsun hemşerim şeklinde .dikkat edin lütfen.
 
tabikide faturaya %90 reaktif ilave ediliyor. aktif/reaktif sayaç taktırdıgımızda %90 degilde
kullandıgımız kadar reaktif modelini mi öderiz bilgisi olan varmı.
 
Ekli faturada belirtilen satırlarda TL cinsinden rakam varsa faturada reaktif bedel olduğu anlamına gelir. Sözleşme gücü 9 KW (16 KVA' ya denk gelir)'nın üzerinde iken, dağıtım şirketine kayıtlı aktif reaktif ve kapasitif (mekanik veya elektronik kombi) sayacı yok ise aktif sayacın kaydettiği tüketimin %90'ı kadar reaktif bedel otomatik olarak tahakkuk eder. Reaktif 1 KVARh birim fiyatı, aktif 1 KWh' birim fiyatının yarısına eşittir. Bu duruma göre fatura %45 ilaveli olarak gelir.
Sayacı olupda kompanzasyon panosu olmayan abonenin ise reaktif ve kapasitif enerji miktarları sınırları aşmıyorsa ekstra bir bedel çıkmaz. Sınırlar aşılıyorsa reaktif birim fiyatının reaktif tüketim miktarı ile çarpılmasıyla bulunan değer kadar ekstra bedel ödenme durumunda kalınır.
 

Ekli dosyalar

  • reaktiflifatura.jpg
    reaktiflifatura.jpg
    97.5 KB · Görüntüleme: 15
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,171
Mesajlar
915,630
Kullanıcılar
449,935
Son üye
mehmetenessunger

Yeni konular

Geri
Üst