Tek sekonderli mesnet og akım trafosuna aynı anda koruma ve ölçüm bağlanabilirmi?

lexar

Üye
Katılım
1 Tem 2010
Mesajlar
59
Puanları
1
herkese merhabalar.

kafama takılan bir soruyu sizlerle paylaşmak istiyorum.
orta gerilimde kullanılan 100/5a lik mesnet akım trafosu var. mevcut olan tek sekonder ucu hattı koruma olarak kullanılıyor. aşırı akım rölesine bağlı. aynı sekonder ucunu enerji analizörüne paralel olarak bağlansa bir sıkıntı olurmu? bazı projelere baktığım da tek sekonderli akım trafosu istenmiş fakat projede hem aşırı akım rölesi hemde enerji analizörü yada sayaçta gördüğüm oluyor. tek og a.t. tk sekonder ucu birden fazla ölçüm cihazına paralel bağlana bilir anlamına mı geliyor ? şimdiden teşekkür ederim.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Aşırı akım rölesini besleyen akım trafosunun doyma katsayısı büyük olduğundan,ölçü devresinde kullanılamaz.Ancak,doyma katsayısı küçük olan bir akım trafosu,devreye seri olarak
bağlanarak,sekonderinden,ölçüm için yararlanılabilir.Akım ölçüm devreleri,daima seri
bağlanır,paralel bağlama olmaz.
 
fahri yetiş bey mesnet akım trafosu zaten pirimer kısmı hatta seri bağlı, akımın şiddetine göre sekonder ucundan gerilim indüklenmiyormu? bu gerilim iki farklı ölçüm ucuna paralel bağlandığında iki ayrı ölçüm cihazına aynı gerilim gitmeyecekmi? troid akım trafosu sekonder gerilimine baktım 22.5mV veriyor. bu gerilim hem enerji analizörüne hemde aşırı akım rölesine paralel bağlanmış.troid akım trafosundaki sekonder gerilimi üstelik mili volt düzeyinde bunun sebebi nedir? teşekkür ediyorum.
 
Sağ gösterip,sol vurdunuz.Siz,LPCT tip akım trafosundan bahsediyorsunuz.Sorunuzdan,klasik tip akım trafosu anlaşıdığından,cevabıona göre vermiştim.O tip trafolarda,akım değil,gerilim çıkışı vardır.Bildiğim kadarı ile,bu tip akım trafolarından,klasik tip analizör ve multimetre bilgisi alınamaz.Bu referansı değerlendirecek ölçü aleti de duymadım.Bilen varda söylerse,biz de öğrenmiş oluruz.Bilgiler,ektedir.
 

Ekli dosyalar

  • Toroidal akım trafosu.rar
    4.7 MB · Görüntüleme: 34
Benim anladığım burada 2 farklı çalışma prensibi olan akım trafosu mevcut.

Birincisi toroid olan. Bunun sekonderi anma akımında 22.5mV üretiyor. Bu akım trafolarının sadece doğrudan koruma rölesine özel bir bağlantı ( RJ45 türü veya jak türü) bağlantı ile bağlandığını gördüm. Dolaysı ile buradan bir paralel çıkış almak pek mümkün görünmüyor. Ayrıca ben de 20mV çıkışla çalışan bir ölçü cihazı henüz görmedim. ( teorik olarak yapılması elbette mümkün)

ikincisi ise ilk yazıda bahsedilen 100/5A mesnet akım trafosu. Buradan zaten bu akım trafosunun bizim bildiğimiz klasik akım trafosu olduğu belli. Primerden geçen 100A akım sekonder de 5A e dönüşüyor ki, burada eğer sekondere 2. bir cihaz bağlanacaksa bunun seri olarak bağlanması gerekli.

Kısaca ilk yazınızda bahsettiğiniz akım trafosu sekonderindeki cihazların seri olarak bağlanması gereken bildiğimiz akım trafosudur.
Ancak ikinci yazınızda bahsettiğiniz akım trafosu pek fazla bilinmeyen ve kullanılmayan (rogowski coil) akımı mV a çevirdiği için cihaza paralel olarak bağlanan akım trafosudur.
 
konuya gösterdiğiniz ilgiler için teşekkür ediyorum.
öncelikle orta gerilim de piyasada sıklıkla kullanılan iki tip akım trafosu var
1.LPCT dediğimiz yani (rogowski ) troid akım trafosu pirimeri olmayan sekonderin den 22.5mV üreten akım trafosu. MMR ELEKTROMEKANİK marka piyasada mevcut. bu tip trafolarda korumalarda kullanılan en yangın olanı benim gördüğüm bir LPCT Akım trafosu ile 25A -1600A arası kullanılabiliyor PNC aşırı akım rölesine uygun dip siviçleri ile role üzerinden ayarlanabiliyor. böyle bir donanımın olduğu modüler hücreyi incelediğimde troid akım trafosunun sekonderi aşırı akım rölesine bağlanmış aynı uc enerji analizörüne paralel bağlanmış. böyle bağlantıyı bizzat gözümle gördüm.
2. tip akım trafosu ise Sizinde bildiğiniz gibi MESNET tip akım trafosu. yapısını anlatmaya gerek yok zaten sizlerde biliyorsunuz. 100/5 mesnet tek sekonderli bir modüler hücreyi incelediğimde ona bağlı olan PNC X5 TİPİ AŞIRI AKIM ROLESİ nin (mesnet akım trafosu uyumlu)içini açtım sekonder ucu akım terminali girşlerini inceledim.ve şunu gördüm. role içinde üç tane troid akım trafosu var 3 faz 1 toprak için kullanılmış. role içerisinde her bir sekonder çıkış ucu troid akım trafosu içinden geçiyor. 4. troid akım trafosundan da 3 faz geçiyor.farkı yakalaması için.
merak ettiğim mesnet tek sekonderli akım trafosunun sekonder ucunu ıkı farkı olçum cihazına paralel bağlarsak mı daha sağlıklı ölçüm elde etmiş oluruz yada seri bağlarsak mı?
sorum şu dur. her iki tip akım trafosunun sekonder ucunda gerilim elde ediliyor. bu gerilim seri bağlanırsa ölçüm cihazlarına farklı değerler gidecek, paralel bağlanırsa aynı gerilim gidecek.
mesnet tip tek sekonderli A.T. aşırı akım rölesi ile atıyorum bir enerji analizörüne seri bağlamak pek mantıklı gelmedi bana. Bağlanıyorsada resim olarak paylaşırsanız bende bilgilenmiş olurum.
Herkese iyi çalışmalar.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,864
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst