Tek DC Adaptör'den çoklu çıkış almak

Katılım
25 Mar 2018
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
35
Merhaba,
Elimdeki 3 adet 9V DC ile çalışan elektronik cihazı tek adaptör ile sağlıklı şekilde besleyebilir miyim? Yani tek ucu olan adaptörün ortasından keserek iki adet daha uç bağlayacağım. Doğru bir yöntem olur mu?
Not: Cihazlar aynı anda çalışacak ve cihazların toplam ihtiyaç duyduğu mah değerini adaptör tek başına karşılayabiliyor.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Akım degerini karşılıya biliyor ise problem olmaz
 
Şöyle bir durum var.

Güç hesabına göre adaptörünüz akım gücü ve voltajı yeterli seviyede ise sorun olmaz.

Ancak çalıştırdığınız yüklerde mesela birinde dc motor diğerinde hassas bir cihaz çalışacak ise motorun oluşturacağı ters emk ve parazitler aynı hatta bağlı başka cihazlarda parazit cızırtı ses v.b. gibi cihazların çalışmasını kötü etkileyebilir.

Bu yazdığım kötü senaryodur. Normal koşullarda çalışmada sorun yaşamazsınız.
 
Adaptör çıkışına ortak bağlanan bu 3 cihazın çekeceği güç (amper/miliamper) (Biri 9 VA biri 4 VA ve biri 5 VA ise) adaptörün vereceğine tam eşit veya daha azı olmalıdır. (18 VA adaptör gücü bu üçünün toplamına eşit şeklindedir) Lambaysa bu yükler, lambalardan 2. veya 3. bağlanınca sönükleşme varsa güç yetmezliği, motorsa motorlardan biri yavaşlarsa yine güç yetmezliği, diğer başka cihazlar olup bunların 2. sinin veya 3. sünün devreye girmesiyle çalışmaları aksıyorsa yine bir güç yetmezliği olmuştur.

Avometreyle ölçüp amper/miliamper ölçümünü kendi başınıza ölçerek yapabiliyorsanız eğer avometrede A/mA kısmında avometre problarını seri olarak cihazlara tek tek adaptörden gelen dc besleme sırasında bağlayıp kaç mA çektiklerine bir bakın, sonra toplayıp adaptörün üzerinde yazan çıkış mA' iyle bunu karşılaştırın. Bunların toplamları adaptörün çıkıştaki mA değerinden büyükse bu adaptör hepsini ayni anda besleyemez. En sağlıklı kontrolü bu şekilde olur. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,525
Kullanıcılar
449,903
Son üye
furoz6868

Yeni konular

Geri
Üst