Tek butonla aç-kapa devresi

kadir1978

Üye
Katılım
22 May 2010
Mesajlar
323
Puanları
1
tekbutonlaackapadevres.jpg
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Merhabalar yeni bir konu açmak istemedim,bir kontaktör-motor-enduktif sensör-sayıcı kullandım,0.18 kw trifaze motor sayıcıdan sinyal aldığında 1 tur dönecek ve taki diğer sinyali alıncaya kadar bekleyecek,şu andaki sistemimde bu işlem oluyor fakat motor miline bağladığım metali(yani sensöre tetik verecek olan1 cm lik metal)uzun bağladığımzaman motor 2. tetikte dönme yapamıyor,kısa bağladığım zaman bazen 2 defa dönüyor,bunun için ne yapmalıyım?kontaktörde mühürleme kullanmadım,çok profesyonel değilim,yani istediğim şey metalin boyu farketmeksizin sensör metali gördüğünde motor dursun,sayıcıdan sinyal geldiğinde 1 tur atsın yine dursun.Yardımcı olursanız sevinirim.
 
sayıcı dedğin zaman rölesimi countermi.Benim anladığım başlata basınca motor 1 tur donecek ve sensorde duracak.Bellı bır sure sonra sayıcıdan gelen sınyalle tekrar aynı yonde haraket edıcek ve sensorde turu tamamlıyacak dongu boyle stopa basana kadar devam edecek
 
enda serisinin counteri var sistemde,on-off pako şalter var,açtığım anda örneğin her 50 ye geldiğinde sayıcı, motor 1 tur dönüyor ve duruyor bu böyle devam edip gidiyor,ama ilk mesajımdaki sorunum var.(bu arada söylemeyi unuttum özür, başka bir motorun şaftındaki dişliye yine enduktif sensör bağlı,bu sensör sayıcıya gidiyor)Aslında tam olarak istediğim şu:motor miline bağlı sensör minicik bir metali görür görmez durması ,yani kaçırma yapmamasını istiyorum.
 
Çok ÇOk teşekkür ederim,emek ve zaman harcadınız,deneyip hemen sonucu yazacağım.Saygılar
 
yukardaki devreyi ekts de çalıştıramadım bi yanlışlık mı var acaba?
 
ekts ile çizimi yaptım

tekbutonlaackapadevres1.jpg


yukarıdakı cızımde kapat rölesinin üzerindeki r1 no suna direk gelen 24v dc bağlantıyı silmeyi unutmuşum.
 
butona bastığımızda çok hızlı bir şekilde açakapa yapıyor.kontaktörü bağlasam tııırrrrrrrrt diye bi ses duyarım heralde ...
normal kumanda devrelerinde kullanuılamaz bence :)
 
çiziminiz yanlış forumda arama yaparsanız doğrusunu bulursunuz 3 kontaktör ile yapılması gerekir. bu sistemde butona basılı tuttuğunuz sürece iki rölede aç kapa yapar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,108
Mesajlar
915,039
Kullanıcılar
449,809
Son üye
yucelsenolgm

Yeni konular

Geri
Üst