Tek Basımda 15sn Çalıştırma

ex8

Üye
Katılım
3 Ağu 2016
Mesajlar
116
Puanları
1
Yaş
26
Merhaba

Adından da anlaşılacağı üzere butona bastığımda 15-20sn arası çalışacak bir devreye ihtiyacım var. Kendim denedim çalışıyor ama tam manasıyla değil mantığım şöyle butona basıldığında kondasatör şarj oluyor ve transistörü tetikliyor transistör üzerinden devre akıyor.Fakat istemediğim bir şey var yavaş yavaş 5. snden sonra gücü azalıyor demo olarak koyduğum ledte kararma başlıyor 15. snde iyice kararıyor ve çok cılız bir ışıkla beraber sürekli yanık kalıyor.Bu durum kullandığım transistörle ile ilgisi var mıdır? [TIP31C]-[16V/470uF]-[Total 7.000ohm]
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
555 entegre devresiyle tam istediğini yapabilirsin.
 
555 entegresini monostable multivibratör olarak tasarlyarak yapabilirsin. elinde bir devre varsa şemasını eklersen yardımcı olabilim.
 
Ekteki devreyi kullanıyorum
 

Ekli dosyalar

  • Adsız.png
    Adsız.png
    24.3 KB · Görüntüleme: 19
Transistorun güçlü olduğundan yapar tek led süreceksen düşük güçlü örneğin (bc546...550) tipinde tr. seçmelisin.
 
1.2V 1A buji süreceğim voltaj olarak düşük ancak akım olarak baya bi yüksek oyüzden bu transistörü kullandım açıkçası elimde bu var diye :D Yakın zamanda depolamak için çeşit çeşit alacağım bu bahsettiğim güç için on-off yapacak hangi transistör kullanılabilir ayrıca on-off yapacak transistörün karakteri nasıl olmalı?
 
Buji mi bujiyi nasıl süreceksin? hele hele 1.2v ile. Bahsettiğin güç ve on-off'tan kastın nedir? Eğer konudakinden bahsediyorsan açıklamamda 5 adet örnek verdim zaten.
 
bu devre deddiğin gibi ledi önce güçlü sonra daya zayıf olarak yakar. 470 mikro kapasiteyi artırırsan sürede uzar. fakat ışığın zamanla azalmasına mani olamazsın. bu işi ideal olarak yukarıda söylenildiği gibi 555 le yaparsın.
 
Buji mi bujiyi nasıl süreceksin? hele hele 1.2v ile. Bahsettiğin güç ve on-off'tan kastın nedir? Eğer konudakinden bahsediyorsan açıklamamda 5 adet örnek verdim zaten.

Bildiginiz araba bujisi olarak düsünmeyin yakitli model uçakta kullanacagim pervanelerden dolayi buji sokup takmak daracik yerde rahatlikla olmuyor uzerine boyle basit bir devre kurmam gerekiyor basinca ucak calismaya baslicak.

on-offtan kastim transistorleri yerine gore yukseltgec yerine gore devreyi acip kapama olarak kullaniyorlar. Bu tur devreleri kurarken transistörün neyine bakarak kuruyorlar yani neyine bakarak seçiyorlar?

555 entegreye bakacağım. Civarda bulamazsam elimdeki arduinoyu baglarim en azindan kafam rahat eder belki daha sonra uçuşta yere bilgi gonderimi yapabilirim.


Son olarak on-off transistorlerle alakali dedigim umarim anlaşılmıştır geri donuslerinizi bekliyorum
 
Niye model uçakların bujileri farklı mı oluyor? Benim bildiğim büyük motorların küçültülmüş birer modeli.
Bahsettiğim tr. çeşitleri sadece çok cılız bir ışıkla sürekli yanmanın olmamasını sağlar, led'in bir süre sonra çok parlaktan sönük duruma geçmesini sağlamaz (kondansatörün yapısı gereği) böyle bir durum için 555 entegresi en basit çözümdür. Bu arada eğitim durumun ve transistor bilgin nedir?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,108
Mesajlar
915,036
Kullanıcılar
449,809
Son üye
YunusKibar

Yeni konular

Geri
Üst