Tayland’daki sel sabit disk üretimini, satışını ve fiyatlarını vurdu!

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Tayland’ı tarihinin en büyük sel felaketiyle karşı karşıya getirmesi disk üreticilerini zor durumda bıraktı zira belli başlı tüm disk üreticilerinin sele maruz kalan bölgede fabrikaları bulunuyor.

Tayland sele teslim olunca, özellikle sabit disk üretcileri de üretim problemleriyle karşılaştı. Çünkü görünüşe bakılırsa dünyanın en büyük üreticilerinin Tayland’la öyle veya böyle organik bağları bulunmakta. Kimisinin üretiminin büyük bir kısmı orada, kimisinin hatırı sayılır bir kısmı, kimisi ise yedek parça üretimini Tayland’da üretiyor.

Digitimes tarafından derlenen 2011 Q3 ve 2011 Q4 tahmini sabit disk üretimi tablosu

Tayvan’ın teknoloji haberleri nabzını tutan Digitimes’ın bugün yayınladığı bir haber sabit disk üretiminin 2011 yılı biterken ne kadar çok etkilenebileceğini ortaya koymuş durumda. Zira 2011′in üçüncü çeyreği olan Temmuz, Ağustos ve Eylül döneminde ilk beş büyük üretici toplamda 162 milyon adet disk üretirken, Ekim, Kasım ve Aralık döneminde üretim tahminleri 95 milyon adete indi. Ki bu rakamların içinde selsiz geçen ve normal üretim sürecini geçiren bir Ekim ayı var.

Bu rakamların bir diğer açıklaması da şu: 2012 yılının ilk üç ayında üretim adeti 60 milyon adetlere gerileyebilir. Ki bu de disk temini açısından felaket demek. Çünkü HP, Acer ve Dell gibi büyük oyuncuların disk ihtiyaçları üreticiler için her zaman öncelikliler.

Türkiye’de de sabit disk sıkıntısı var, ürün yok

Üretimin talebi karşılayamaması sonucu sabit disk fiyatları deyim yerindeyse karaborsada belirlenme tehlikesiyle karşı kaşıya. Türkiye’de bile sabid disk konusunda daha ilk haftadan itibaren alarm çanları çalmaya başladı. Vatan ve Gold Bilgisayar gibi önemli teknoloji perakendecileri raflarından ve internet sitelerinden sabit diskleri kaldırdılar (ya da tükendi ve yerine yenilerini koyamıyorlar, çünkü dağıtıcılardan temin edemiyorlar).

Sadece bir hafta içinde Türkiye’de hem dahili, hem de harici sabit disklerde yüzde 20 ile 30 arası bir fiyat artışıyla karşılaştık ki rakamların daha da yukarı çıkması ihtimaller dahilinde.

Umarız öncelikle Tayland bir an önce yaralarını sarar. Ardından da üreticiler fabrikalarını tekrar çalışabilir hale getirirler.

Merak edenler için ekleyelim. Tayland’daki seller ülke tarihinin en korkunç yıkımlarından birini yaptı. Hangi bölgelerin bu tahribattan etkilendiğini görmek için Google Maps’ın Tayland selleri ile ilgili hazırladığı şu haritaya göz atabilirsiniz.

Alıntıdır.kaynak: pcextra
 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,271
Kullanıcılar
449,845
Son üye
burak_duyar

Yeni konular

Geri
Üst