Tavsiye ve yardım ihtiyacı

ooztuncer

Üye
Katılım
5 Mar 2012
Mesajlar
7
Puanları
1
Arkadaşlar merhabalar,

İsmim Onur Öztuncer - Ankara'dayım. Foruma yeni katıldım ve hobi amaçlı bir cnc yapmak istiyorum. Bu konu hakkında 2-3 gündür internet üzerinde değişik forumları (yabancı kaynaklı) gezinip bilgimi arttırmaya çalışıyorum fakat "çok ve kontrolsüz bilgi" yumağına sıkıştım kaldım... Bu aşamada kesinlikle işi bilen birilerinden Türkçe tavsiyeye ihtiyacım var!

Kıstaslarım:

1) Bu cihazı özellikle 1mm kalınlığı kadar olan çelik malzeme işlerinde kullanmak istiyorum. Tabii bunun yanında aluminyum, bakır, pleksiglas ve ahşap (bu materyallerde fazla kalın olmamak koşuluyla) işlerinde de kullanmak isterim.

2) Bütçem maksimum 700-800 TL civarı. Yeterli olur mu?

3) Bu bütçe dahilinde olabildiği kadar hassasiyeti yüksek bir düzenek kurmak istiyorum fakat bunun limiti ne olabilir bilemiyorum (+-1mm mi +-0,001mm mi).

4) Düzeneği daha sonra plasma ya da lazerli kesim için kullanabilir miyim?

5) Ankara'da kendi cnc'lerini yapmış arkadaşlarla tanışıp bilgimi arttırmak ve mümkünse malzeme seçiminde akıl danışmak isterim (ostimdeki dükkanlar hakkında gibi).

6) Uzun yıllar yurtdışında kaldığımdan yurtdışı ve internet alışveriş sitelerinden çekinmeden alışveriş yapabilirim. Gerektiği hallerde 2. el malzemeler kullanabilirim. Ayrıca, olabildiğince maliyeti düşürmek birinci amaçlarımdan birisi.

Bu kıstasları gözönünde bulundurursak nasıl bir tasarım ve hangi malzemeleri kullanmak konusunda yardımlarınız çok makbule geçecektir.

Teşekkürler - saygılarımla,
Onur
 
Sana bu iş için ortalama min 3bın tl oması gerekıyor yaptığının gercekten bişeye benzemesini istiyorsan.Bu konuda benimde çalışmalarım var bıtane conta kesme makınası yaptım sımdı daha değişik fikirlerim var ama bendse madiyata takılıyom malesef.Dokuman ıhtıyaclarını karşılamaya çalışırım.
 
Sayın Öztuncer yapmayı düşündüğünüz sistemin boyutları ne olacak? 35cmx35cm boyutlarında ve işleme alanı 20cmx20cm gibi bir şaseyi solidde bitirmek üzereyim ,isterseniz montaja başlamadan önce size malzeme listesi,montaj aşaması ve ayrıntılı fotolar ile yardımcı olabilirim.
 
@kadir78: tesekkur ederim. 3000tl gercekten de cok yuksek, hanim kapinin onune koyar beni. Parca bazjnda nedir buyuk tutan meblalar? Bir de dokuman derken motorlarin data sheet'leri falan mi yoksa baska dokumanlar mi?

@freedom33: tesekkur ederim. Su asamada her turlu yardima muhtacim - malzeme listesi, montaj ve fotograflar cok makbule gececektir. Eposta ya da ozel mesajdan yollayabilirseniz memnun olurum.

Onur
 
servo takım+plc+ekran+pano iç dizayn=2000 tl
mekanık kısım için=cnc vidalı mil+yatak diye baya bişeyler var=1000 tl

dokumanlarda servoyu plc ile kontrolünde yardımcı olcak komutları demiştim.Bu komutlar olmadan hareket ettiremezsin.Hız kontrolünü potansıyometreyle yapıcam dersen -750 tl lısteden çıkar.Bunlar 1 eksen için sadece x-y-z yapıcam dersen 6000 tl bulur.Bunları step motorlarlada yapılıyor ama ben yapmadım hıc bılenler varsa acıklar .
 
Son düzenleme:
Aslında ilk başta şu parçaları düşünmüştüm:

1) 3 adet 23LM-C355-P6V stepper motor
2) TB6560 3 eksen kontrol ünitesi
3) 24v 10A dc güç ünitesi
4) Dremel 4000 ve aksesuarları

Buraya kadar olan malzemeleri 465 TL civarına alabiliyorum.

Fakat işin yapımı konusunda ne kadar para harcarım onu bilemiyorum, neye ihtiyacım var onu da bilemiyorum (mdf mi aluminyum mu), neyi nasıl oluşturacağım onu da bilemiyorum, alt plaka sabit olsa daha mı kullanışlı olur yoksa daha çok mu titreşim olur onu da bilemiyorum :)

Bayağı bilinmeyenli denklem var elimde. Şu ana kadar en faydalı bulduğum link de şuydu: Basics of Building Your CNC - Tools, Precautions, etc.

Teşekkürler,
Onur
 
Aynı motorlardan bende de var, 0.6NM torkları var, çelik, alüminyum işlemeye yeteceğini sanmıyorum.
Ben bu motorları kullanarak bir makine yapmaya çalışıyorum ama amacım bakır plaka kazımak ve belki mdf işlemek.
Ben de henüz yapım aşamasında olduğum için performansı hakkında detaylı bilgi veremiyorum.
 
Son düzenleme:
Ayrıca, linkini verdiğin siteyi birkaç defa baştan sona okumuş ve videoların hepsini izlemiştim. Makinenin nasıl çalışacağını, montajının nasıl yapılacağını gösteren iyi fikirler var. Baştan sonra okumanı öneririm. Bazı fikirler ve uygulamaların çok daha iyilerini düşünebilirsin veya başka yerlerden bulabilirsin, bire bir aynısını yapmaya çalışmak yerine işine gelen kısımlarını al, ben öyle yapıyorum en azından.
 
2) TB6560 3 eksen kontrol ünitesi

Elimde TB6560 3 eksen kontrol ünitesi entegreleri patladığından dolayı kenarda paşa paşa yatıyor. Tavsiye etmem. Ayrıca çalıştığı zamanlarda da Step Motorlardan çok fazla tıslama sesi geliyordu. Şu an kullandığım kontrol kartı ise internette "yerli step motor kontrol kartı" yazarak arattığınızda önünüze gelen 4 eksen step kontrol kartıdır. Kullanıyorum ve memnunum.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,893
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst