Tavan Vantilatörü Elektrik Bağlantısı

etagro

Üye
Katılım
29 Tem 2012
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
43
Merhaba,

Satın aldığım tavan vantilatörünün montajını kendim yapmak istedim. Ahizeyi sökerek yerine taktım. Fakat farkettiğim kadarıyla tavana doğrudan faz geliyor, anahtar ise nötr'ü kesiyor. Ayrıca beklendiği üzere topraklama da mevcut değil. Danıştığım elektrikçi topraklamanın çok gerekli olmadığını, anahtarı da mevcut düzenekte bağlayabileceğimi söyledi. Tavanda vantilatörün fazını ve kademeli anahtardan gelen nötrü vantilatörün üzerinde ilgili yere bağladıktan sonra, boşta kalan toprak girişini de tavana asma kancasına bağladım.

Vantilatör şu an sorunsuz çalışıyor. Halen emin olamadığım, kademeli anahtarı nötre bağlamış olmamın ve vantilatöre fazın direk bağlı olmasının sakıncası var mı? Ayrıca vantilatör çalışmadığı sırada aletin metal kasasında ufak bir akım hissettim, kontrol kalemiyle de kontrol ettiğimde yanılmadığımı gördüm. Bu durumun fazın doğrudan bağlı olması ya da topraklama olmamasıyla ilgisi var mıdır?

Şimdiden teşekkürler.
 
sayın etagro anahtar fazı kesecek şekilde bağlanması gerekir,olması gerekende budur zaten.madem böyle bi durum var şuna bi bakın derim belki yapan elektrikçi,ya da sucu (memlekette eline tornavida alan elektrikçi,boru anahtarı alan su tesisatçısı oluyo da)belki zamanında doğru bağladıda faz ve nötr yer değiştirdimi acaba,evdeki sigorta kutusuna bakın bi sigortalardan fazmı geçiyo yoksa nötr mü.faz geçmesi önemli bi durum.nasılki siz anahtarı kapattığınız da avizenin orda elektrik olmaması gerekir diye düşündüyseniz,ilerde çarpılmamak adına önemli detaylar bunlar.
lamba tesisatlarında genelde topraklama olmaz,neden diyeceksiniz,çünkü kimse durduk yere gidipte tavan daki avizeyle uğraşmaz,el altında değildir,çalışırken zaten pek ellenmez.
vantilatör şu an sorunsuz çalışıyo demişsizin,zaten bi sıkıntı olsaydı çalışmazdı,normal masa üstü yada ayaklı vantilatör fişini nasılki ters yada düz takma diye bi durum yoksa bundada sıkıntı yaratmaz.
son olarak size diyeceğim evinizde kaçak akım rölesi muhakkak kullanın,elektriğinin şakası olmaz anlamıyosanız çok fazla muhattap olmayın bir gün ters tarafına gelirsiniz sizi çarpar duvara,anahtardan fazın geçmesi gerekir,evinizdeki sigortalardan fazmı nötrmü geçiyo bakmayı unutmayın.yoksa sigortayı kapattım diye fazla tanışırsınız.
 
ne yazıkki bu tür sorunlara çok rastladım. günümüzde maalesef kendini elektrik ustası diye tanıtan birçok arkadaş bu hatayı yapıyorlar. yani fazı anahtardan değilde direk olarak lambaya bağlıyor nötrü ise anahtardan geçiriyor.ben bu yüzden elektrik akımına kapıldım. neyse lafı uzatmayalım. bu şekilde vantilatör çalışır ama yinede sakıncalıdır. sen buat kapağını aç ve bağlantıları değiştir kardeş. can güvenliği herşeyden önemlidir.
 
gövdedeki akımla bağlantının bir alakası yok. anahtardan fazda geçse nötr de geçse o vantilatörün sorunsuz çalışması lazım. gövde'de ki küçük bir akım vantilatörün motorunun dönüşü esnasında oluşturduğu manyetik alandan kaynaklanabilir. topraklamayı avizelerde nötr ( Şebeke topraklaması ) üzerinden yapabilirsiniz. Avize kancasına bağlamanız biraz alakasız olmuş. şayet topraklamayı nötr üzerinden yaparsanız ve cihaz gövdesine gerçekten bir kaçak veriyorsa sigorta atar sızma akımı ise nötr'e akar kaybolur. böylece kendinizi sağlama almış olursunuz düşüncesindeyim.
 
Yanıtlar için teşekkürler. Öncellikle şunu söylemek isterim, mühendisim fakat elektrikçi değilim. Dolayısıyla gerektiğinde işi uzmanına bırakmak gerektiğine katılıyorum. Diğer taraftan dediğiniz gibi ortalıkta elektrikçiyim diye dolaşan, işinin ehli olmayan insanlar var. Evde kiracı olduğum için tesisatın kontrol edilmesi gerektiğini ev sahibine anlatmak ayrı bir dert. Buna rağmen yakın zaman da iyi bir elektrikçi çağırmayı düşünüyorum.

Sigortadan faz ile nötrün yer değiştirmiş olabileceği ihtimalini değerlendirirsek, sigortayı kapattığımda anahtarda ya da tavanda elektrik yok. Bu durumda sigorta fazı kesiyor diyebiliriz sanıyorum? Yoksa faz ve nötrün buvat dışında yer değiştirmiş olabileceği başka bir geçiş noktası da söz konusu olabilir mi?

Buvattan faz ve nötrü yer değiştirmeyi de düşündüm. Bu durumda fanı tekrar söküp orada da faz ve nötrü yer değiştirmem gerekecek. Buvatı kurcalamak konusunda kendime fazla güvenemedim ama sanıyorum yapabilirim.

Gövdedeki akım için, toprak girişini direk nötre bağlamak bence de sorunu çözebilir. Hatırladığım kadarıyla topraklama fanın üzerindeki metal gövdeye bir şekilde ulaşıyordu. Sanırım dediğiniz gibi sızma akımı düşünülmüş olabilir. Bu arada not etmek gerekirse akım vantilatör çalışmazken var, yani motorun dönüşüyle oluşan manyetik alan ile alakalı değil.

Kaçak akım rölesi taktırmak çok mantıklı geldi. Evdeki çoğu prizde topraklama da yok. Bina nispeten yeni olmasına rağmen tesisata bir baktırıp toplam masrafı hesapladıktan sonra ev sahibi ile konuşmayı düşünüyorum.
 
Merhaba arkadaşlar benimde başım tavan vantilatörüyle dertte. Montajını yaptım ancak sanırım bağlantılarında sorun var. Vantilatör şu lambalı olanlardan çalıştırınca hem lamba hemde fan çalışıyor. Halbuki ben ikisininde ayrı ayrı çalışmasını istiyorum. Kış aylarında fanın çalışmaması lazım.

Ayrıca anahtarda ayrıca hız kontrolü var 0'dan 5'e kadar onuda çalıştıramadım sanırım aynı anda hem fan hemde lambanın çalışması bu yüzden. Hız ayarını çalıştırabilirsem fanı istemediğim zaman kapatabilir sadece lamba olarak kullanabilirim.
 
topraklama olmayan yerlerde sıfırlama yöntemi kullanılıyor çok aklınıza takılıyorsa sıfırlama yapın
 
çoooooook telikeli risk almayın. usta iseniz fazı anahtara bağlayın değil iseniz bağlatın derim.
 
3 lambalı tavan vantilatörünün elektrik bağlantısı şöyle yapılır: 1- Tavandaki elektrik kabloları iki veya üç tane olur. Eğer üç tane ise birinin ucunu bantlayın; zira kullanmayacağız. 2- Duvardaki düğmeyi açıp kapatarak kalan iki telin sadece birinde elektrik olduğunu tesbit ederiz (Bantladığımız üçüncü telin de ceryan göstermesi gerekiyor ama iptal etmiş bulunuyoruz). 3- Vantilatörün içinden 4-5 tel çıkabilir. Bize sadece üç tanesi lazım. Genelde ikisi birleşik olur. Bu birleşikleri tavandaki ceryan teline, diğer toprak olanına da tavandaki nötr telini bağlayın. Diğer teller topraklama ile ilgilidir, genelde iki renklidirler ve işimize yaramaz (genellikle) (!). Ama illaki tablodan toprak hattı çekicem diyenler varsa onların işine yarar. Sevgiyle.
 
Merhaba arkadaşlar elimde 5 kademeli hız anahtarı olan bir tavan vantilatörü var bunun montajını yaparken fazı bu kademe anahtarından geçireceğim fakat faz giriş çıkış gibi bir ayrım var mı veya her iki yuvarlak içine aldığım vidadan da faz girişini yapabilir miyim ?, kimisi sol attaki yerden fazı girmem gerektiğini kimisi de farketmeyeceğini söylüyor :)
ZX8jkk.jpg
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,833
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst