TAVAN VANTİLATÖRÜ

DGN FRT

Usta Üye
Katılım
21 May 2012
Mesajlar
931
Puanları
156
Yaş
39
.arkadaşlar malumunuz bayanlar evleri yıkarken tavanları da yıkıyo.tavanı yıkarken tavan vantilatörüne su kaçınca tavan vantilatörü çalışmıyo. Fakat anahtarı çevirdikten sonra vantilatöre süpürge sapıyla dönüş yönüne göre kuvvet uyguladıgımızda çalışıyo. Yapmamız gereken yağlama işlemi mi yoksa orda siyah kutu şeklinde bir parçası var ( KONDANSİTÖR) o mu arızandı. Cevaplar için saolun
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
.arkadaşlar malumunuz bayanlar evleri yıkarken tavanları da yıkıyo.tavanı yıkarken tavan vantilatörüne su kaçınca tavan vantilatörü çalışmıyo. Fakat anahtarı çevirdikten sonra vantilatöre süpürge sapıyla dönüş yönüne göre kuvvet uyguladıgımızda çalışıyo. Yapmamız gereken yağlama işlemi mi yoksa orda siyah kutu şeklinde bir parçası var ( kondansitör) o mu arızandı. Cevaplar için saolun
arkadaşlar kondansitör motora ilk hareketi veren parçadır. Burda da vantilatör ilk hareketi vermeye gücü yetmediği için biz bunu kuvvetle yapıyoruz. Büyük ihtimalle bu parçayı değiştirmeliyiz diye düşünüyorum. Tabi sizin fikirlerinizi bekliyorum.
 
öncelikle vantilatörü iyice kuruduğundan emin olup ve hatta saç kurutma makinesiyle sargıları kurutup öyle enerji vermek gerekir aksi halde motoru nemli veya ıslak kalırsa yanabilir. ilk kalkınma hareketini kondanstör yapar ama yardımla dönüyorsa kondanstörü değiştirmek gerekir. ama diğer bir olasılıkta sargılar su almış ve mağnetik alan yaratmakta zorlanıyor olabilir. o yüzden öncelikle iyice kuruttuktan sonra denemekte fayda var derim. slm
 
öncelikle vantilatörü iyice kuruduğundan emin olup ve hatta saç kurutma makinesiyle sargıları kurutup öyle enerji vermek gerekir aksi halde motoru nemli veya ıslak kalırsa yanabilir. ilk kalkınma hareketini kondanstör yapar ama yardımla dönüyorsa kondanstörü değiştirmek gerekir. ama diğer bir olasılıkta sargılar su almış ve mağnetik alan yaratmakta zorlanıyor olabilir. o yüzden öncelikle iyice kuruttuktan sonra denemekte fayda var derim. slm
yani kuruduktan sonra kondansitörü değiştireceğiz ustam teşekküler
 
Kuruttuktan sonra tekrar deneyin. Kendiliğinden kalkınabilirse kondansatör değiştirmeye gerek kalmayabilir.
 
Sn. DGN FRT; tavan vantilatörünüzün bağlantılarının ve sargılarının ıslanması şeklinde bir olay oluşmuştur.Ben sizin yerinizde olsam vantilatör kuruduktan sonra kendiliğinden ilk harekete yine geçmiyorsa kondansatörü kendi bağlantısından tam ayırıp,avometrenin uygun omaj gösteren yerinde,omaj kontrolüyle bir ölçerdim.Belli bir değere kadar yükselip de kalmayıp, sabit bir değer göstermiyorsa kondansatör ıslanma sırasında bozulmuş da olabilir,yenisiyle değiştirmeniz gerekir.Bu arada fan milini ince bir yağ (Dikiş makinesi yağı) ile yağlamanız ıslaklıktan sonra oluşan pası iyice uzaklaştırıp,devirin eğer düşükse çok daha iyi olmasını sağlayacaktır.Yani bu işlemin ekstra artısı vardır,eksisi yoktur.

Daha geçen yaz 1-2-3. kademelerden 2 ve 3. kademe ayaklı vantilatör devrinde,çok fazla devir farkı da göremediğimden kondansatörü söküp,yenisini almak üzere gittiğim elektronikçi dükkanında ölçtürdüm,ama tam sağlam çıktı.Bunun üzerine şu vantilatörün milini ince bir yağla güzelce de bir yağlayayım dedim ve haklı da çıktım.Kondansatör ölçümde tam olarak da sağlamdı,ancak vantilatör eski olduğundan (15 yıllık) dönüş milinde mekanik bir zorlanma vardı ve yağlanınca bu zaafiyet tamamen de ortadan kalktı,yani 2 ve 3. kademelerde hız çok farklı oldu,makine eski orijinalliğine yine kavuştu.

Bunu size anlatmamdaki asıl amaç,ıslanma sonucu oluşan ince bir film şeklindeki oluşabilecek olan olası bir pas olayının,vantilatörünüzde bir mekanik zorlanma oluşturup ilk kalkınma momentini olumsuz yönde de belki etkileyebilmesidir.Kondansatörünüz tam sağlam olarak testten geçerse,bilin ki milinde ıslanmadan sonra bir sıkışma da oluşmuş olabilir,bunu direk olarak göz önüne almalısınız.Bu işinizde ayrıca başarılar diliyorum,hayırlı cumalar.Kolay gelsin.
 
sn. Dgn frt; tavan vantilatörünüzün bağlantılarının ve sargılarının ıslanması şeklinde bir olay oluşmuştur.ben sizin yerinizde olsam vantilatör kuruduktan sonra kendiliğinden ilk harekete yine geçmiyorsa kondansatörü kendi bağlantısından tam ayırıp,avometrenin uygun omaj gösteren yerinde,omaj kontrolüyle bir ölçerdim.belli bir değere kadar yükselip de kalmayıp, sabit bir değer göstermiyorsa kondansatör ıslanma sırasında bozulmuş da olabilir,yenisiyle değiştirmeniz gerekir.bu arada fan milini ince bir yağ (dikiş makinesi yağı) ile yağlamanız ıslaklıktan sonra oluşan pası iyice uzaklaştırıp,devirin eğer düşükse çok daha iyi olmasını sağlayacaktır.yani bu işlemin ekstra artısı vardır,eksisi yoktur.

Daha geçen yaz 1-2-3. Kademelerden 2 ve 3. Kademe ayaklı vantilatör devrinde,çok fazla devir farkı da göremediğimden kondansatörü söküp,yenisini almak üzere gittiğim elektronikçi dükkanında ölçtürdüm,ama tam sağlam çıktı.bunun üzerine şu vantilatörün milini ince bir yağla güzelce de bir yağlayayım dedim ve haklı da çıktım.kondansatör ölçümde tam olarak da sağlamdı,ancak vantilatör eski olduğundan (15 yıllık) dönüş milinde mekanik bir zorlanma vardı ve yağlanınca bu zaafiyet tamamen de ortadan kalktı,yani 2 ve 3. Kademelerde hız çok farklı oldu,makine eski orijinalliğine yine kavuştu.

Bunu size anlatmamdaki asıl amaç,ıslanma sonucu oluşan ince bir film şeklindeki oluşabilecek olan olası bir pas olayının,vantilatörünüzde bir mekanik zorlanma oluşturup ilk kalkınma momentini olumsuz yönde de belki etkileyebilmesidir.kondansatörünüz tam sağlam olarak testten geçerse,bilin ki milinde ıslanmadan sonra bir sıkışma da oluşmuş olabilir,bunu direk olarak göz önüne almalısınız.bu işinizde ayrıca başarılar diliyorum,hayırlı cumalar.kolay gelsin.
sayın binbaşı hocam cevabın için teşekkürler. Her sorumuza itina ile ayrıntılı olarak cevap veriyosun. Hakkını helal et ve engin bilgini bizden esirgeme. Hayırlı cumalar
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Geri
Üst