Tasarruf ampulü kapasitif sorunu

nedimazun

Üye
Katılım
11 Kas 2007
Mesajlar
6
Puanları
1
Konum
BANDIRMA
Arkadaşlar,bizim başımızda çözemediğimiz kapasitif sorunu var,şöyleki;tavuk çiftliğindeki tüm aydınlatma 20W 68 adet tasarruf ampulü ile yapılmış buda yaklaşık olarak 20 kVar lık bir kapasitif güç demek.Tasarruf sağlanmış fakat işletme kapasitif ceza bedeli ödüyor,dolayısıyle bir işe yaramamış oluyor.İşletmenin kompanzasyon panosunda bir sorun yok normal çalışıyor.Bu konu hakkında tecrübesi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.Herkese hayırlı işler.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Hayır işletmede başka herhangi bir reaktif kapasitif güç tüketen bir yük yok.Sorun tamamen tasarruf ampulleri içindeki kondansatörlerle ilgili.İşletme sahibide haklı olarak 'ben bu ampulleri elektrik faturasından tasarruf etmek için taktım,bulacağınız çözüm benim faturamı arttıracaksa kıymeti yok'diyor.Kime danıştıysam çözüm bulamadım,phılıps ile görüştük 'bu konu ile alakalı biz size döneriz'dediler ama döndükleri falan yok.
 
Sayaçtan endeks takibi yap.
Sistem %kaç kapasitife giriyor?
Toplam yük ne kadar?
Motor gibi reaktif indüktif güç tüketen yük varmı? Havalandırma motoru gibi. Lambalarla beraber devreye girerse ikisi birbirini telafi edebilir. (Bi örnek vereyim: 75kW'lık motorun sabit kondansatörü 20kVAr olmalı. Gereken reaktif indüktif yükü kıyasla.)
Deneme için, lambalarla beraber devreye girecek şekilde, güç katsayısı çok kötü olan birkaç balastı paralel bağla. Sonucu gözlemle.
 
Evet onuda denedik havalandırma fanları ile beraber çalıştığında reaktif kapasitif dengeleniyor fakat çözüm bu değil.Bu aydınlatmalar günde 17 saat açık kalıyor,fanlar ise özellikle kışın çok az çalışıyor.Bizim amacımız ilave bir güç olmadan sadece lambalar devredeyken onların sisteme bastığı reaktif kapasitifi engellemek.Yani buradaki tasarruf ampulleri zaten elektrik sarfiyatını azaltmak için kullanılmış dolyısıyle ilave bir yük ile dengelemek elektrik faturasının artması demek.O zaman tasarruf ampulü kullanmanın esprisi ortadan kalkıyor.Bundan önceki aydınlatmaları flüoeresan aydınlatma olduğu için böyle bir sorunlarıda yoktu zaten.
 
Ya yardan vazgeçeceksiniz,
Ya serden.
Faturada reaktif kapasitif cezaya vereceğiniz parayla, reaktif kapasitif gücü ortadan kaldırmak için kullanacağınız aktif güce ödeyeceğiniz parayı hesaplayın. Karlı olanı tercih edin.
Aydınlatmanın bir sırasını balastlı flüoresan lambayla yapmak da bir çözüm olabilir.
 
Evet tüm hesaplamaları zaten yapmıştık.O hesaplamalardan sonra reaktif kapasitifi ödemek daha mantıklı gözüküyor.Buraya yazmamdaki amaç belki bizim bilmediğimiz bir çözüm yolunu arkadaşlar bilebilir düşüncesiyle paylaştım,demekki aydınlatma sayısının fazla olduğu yerlerde tasarruf ampulü kullanmamak gerek.Benim son vardığım nokta bu.İlgin ve yardımların için teşekkür ederim.
 
Lambalar yanıyor iken, 1 saatte sayacın yazdığı kapasitif yük kadar ( 8,8,0 endeksi ) şönt reaktör
bağlamak en ucuz çözümdür.Hilkar veya Ergun elektrikten temin edebilirsiniz.
 
Ergun elektrik ve Hilkar sitelerinden geniş bilgi bulabilirsiniz.Endüktif akım ihtiyacı için ( ifna etmek
için ) nasıl kondansatör kullanmamız gerekiyor ise,kapasitifi ifna etmek için de şönt reaktör kullanıl-
maktadır.Nedimazun arkadaşımızın sorunu bu gözüküyor.O nedenle,reaktif akımı ortadan kaldırmak üzere şönt reaktör kullanılmalıdır.Reaktör,kapasitif akıma 180 derece ters yönde akım ürettiğnden,
sistemdeki reaktif problemi ortadan kalkacaktır.İhtiyaç olan miktar,ya analizör tipi cihazlarla veya be-
nim daha önce söylediğim ( 8,8,0 endeksi )sayaç endeksi okuma metoduyla yapılabilir.Bu işleme,ters kompanzasyon da diyebilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,135
Mesajlar
915,326
Kullanıcılar
449,856
Son üye
teslasarmali

Yeni konular

Geri
Üst