Tam nötr mü? yarım nötr mü?

ceryaner

Üye
Katılım
13 Kas 2009
Mesajlar
250
Puanları
1
Konum
Beylikdüzü
Arkadaşlar merhaba,

Hep aklıma takılıp duruyor sistemde nerdeyse hiç trifaze yük olmadığı halde seçilen kablolar genelde yarım nötr oluyor yani 3x35+16mm2 veya 3x50+25 gibi. Bunun bir yerlerden kaynağı var mı? neden yarım nötr kablo kullanılıyor. Ben bu durumu sakıncalı buluyorum. Yorumlarınızı bekliyorum

saygılar
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
3 fazlı devrelerde zaten nötr kullanılmamaktadır.3 Faz beslenen ;bir fazlı dengesiz yüklerin olduğu devrelerde ise:
Nötr dengesizlik akımı için 1/2 faz kesiti yeterli olmaktadır.3 fazdan birinin diğer iki fazdan aşırı büyük veya 3,harmonik akımların olduğu devrelerde faz=nötr kablo kesiti olması gerekebilir.
 
Şöyle düşünelim,

3 faz geliyor ama bütün yükler monofaze, yani dönen akımların tamamı nötr üzerinden geri gidecek, bu durumda nötr hattını zorlamış olmuyor muyuz? harmonikleri bir tarafa bırakalım..
 
Varsayalım:R 50A,S 30A,T 28A bu durumda nötr dengesizlik akımı 21A olacaktır.Kabaca 50/2=25 nötr akımı 21A olduğundan sorun çıkmaz.
Şayet 50A,5A,3A gibi aşırı dengesiz dağıtım söz konusu ise(örnekte nötr akımı 46A) nötr kablo kesiti yetersiz kalabilir.
Yine de böyle bir durumda ilk başvurulacak yol ,yükü dengeli hale getirmektir.
 
Alternatif devrelerde akımlar aritmatik değil vektörel toplanır.3 fazın dengeli olduğu bir fazlı devrelerde nötr akımı neredeyse sıfırdır.(neredeyse demem uygulamada sağlamanın çok zor olmasından)
 
tşk sayın sayın ali demir, 3 adet 4,5 kw lık soğutucu(monofaze) ve birkaç tane de lamba var, vektörel mi düşünürsünüz pratik mi?
 
Dengeli sistemlerde nötürden akım akmaz.Hedef monofaze yükleri fazlara dengeli dağıtabilmektir.Sistem dengesiz yüklü ise yani her fazdaki yükler farklı ise bu sefer 3 fazın akımlarının vektörel toplamı kadar nötrden akım akar.bu akım değeride hiç bir zaman faz akımı kadar olmayacaktır.dolayısı ile kablo üreticileri gereksiz yere bakır kullanmamak için nötr kesitini faz kesitinin yarısı kadar imal ederler.fakat bazı uygulamalarda nötr kesitide faz kesiti kadar olması istenir.
 
aslında ben de tam bu ekstrem durumlara dikkat çekmeye çalışıyorum. benim örneğimdeki üç ayrı monofaze yük gibi, bu tip cihazlar kısa süre çalışıp uzun süre bekliyorlar, bu durumda nötr monofaze devrenin nötr ü gibi davranıyor, dengeli olarak yükü dağıtmanız birşey ifade etmez, alışkanlıklar bazen hata yaptırıyor.
 
tşk sayın sayın ali demir, 3 adet 4,5 kw lık soğutucu(monofaze) ve birkaç tane de lamba var, vektörel mi düşünürsünüz pratik mi?
Her şeyden önce soğutucuları üç faza dağıtın.16mm2 kabloya kadar faz ile nötr kesitleri zaten eşittir.Uygulamada sorunla karşılaşacağınızı sanmıyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,159
Mesajlar
915,548
Kullanıcılar
449,913
Son üye
Sadullahfahri

Yeni konular

Geri
Üst