Tam Köprü Doğrultucu ve Kapasitor Hakkında

bguvenee

Üye
Katılım
27 Haz 2020
Mesajlar
62
Puanları
1
Yaş
26
Aklıma takılan bir konu var.Kapasitör şarj olduğu bölümde AC davranışı deşarj olduğu bölümde DC gibi davranış mı gösteriyor.
Yani peak noktaya ulaştıktan diyotlar kapanıyor.Kapasitör üzerinde gerilim olmayınca DC gibi boşalmaya başlıyor diye düşünüyorum acaba doğru mu düşünüyorum.





Ekran Alıntısı.PNG
 
Sayfa aşağısındaki benzer konulara göz attınız mı, smps şeması var mı elinizde çıkış gücü nedir, yoksa her parçayı mı soracaksınız? Lütfen arama yapınız.
 
kapasitör şarz olurken üzerindeki gerilim ac besleme gibi görünür. deşarz olurken yük akımına bağlı olarak kapasitör deşarz gerilimi şeklinde olur.
Capacitor-discharging-graph.png
 
Evet, DC'den AC'ye dalgalı doğru akım şeklinde kondansatör kutuplarına doğrultulup gelirken, akımın AC'den DC'ye gelen üst tepe noktalarıyla 1.414 kat daha yüksek gerilimle kapasitörleri uçları tam boşta iken şarj edebildiğini düşünürken söylediğiniz bu durum çok yanlış değildir. Burada 1.414 kat artırlımış bir voltajla bu kapasitörü şarj ederken tpkı AC 'deki max. akım (tepe akımlar) gibi davranılarak bu kapasitörü 1.414 kat artırılmış voltajla şarj edebilmiş oluyor. Tam şarjdan sonra kapasitör köprü diyottan akım alan bir almaç (kaynak) değil, iki kutbu bir dış iletkenle birleştirildiğinde anlık akımlar veren (süper kapasitörlerde ise pil gibi daha uzun sürelerle akım verebilen) geçici bir üretece dönüşmüş oluyor. Boşalırken kesiinlikle DC akım gibi davaranıp (şarj/deşarj garfiğine bağlı kalarak) boşalmış oluyor, buarad ise AC davranışı olmuyor, bu tespit de doğrudur. Kolay gelsin.
 
yardım eden arkadaşlaea teşekkürler
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,913
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst