Talep Gücü, Kurulu Güç, Talep Katsayısı Kavramları Hakkında

madviper

Üye
Katılım
8 May 2008
Mesajlar
23
Puanları
1
Yaş
39
Forumda daha önce benzeri başlıklar açıldı mı diye arattım bulamadım, varsa da affola.

Ben talep gücü, kurulu güç, talep katsayısı, diversite gibi kavramlar hakkında bilgi almak istiyorum. Bunların bilimsel tanımları iç tesisler yönetmeliğinde yazıyor fakat ben tanım olarak değil, pratikte nasıl kullanıldığını öğrenmek istiyorum.

Bu konu hakkında biraz araştırma da yaptım. Anladığım kadarıyla kurulu güç, bizim tesisimizde olan cihazların güçlerinin toplamı, talep gücü ise TEDAŞ'tan istediğimiz güç. Ancak gördüğüm örneklerde talep gücünün kurulu güçten küçük olduğunu gördüm ve buna bir anlam veremedim. Neden cihazlarımızın gücünden daha az bir güç istiyoruz işletmeden? Yine anlamadığım bir nokta daha: İncelediğim bir güç açılımı tablosunda aydınlatma kurulu güçleri, priz kurulu güçleri, motor kurulu güçleri ayrı ayrı toplanmış ve her birisi kendi diversite faktörü ile çarpılmış ve her birinin ayrı ayrı talep gücü bulunmuş ve bunların toplamıyla da toplam talep güç bulunmuş. Şöyle ki;

Aydınlatma Toplam Gücü: 950 W
Aydınlatma Diversite Faktörü: 0,90
Aydınlatma Talep Gücü: 950x0,90 = 855 W

olarak hesaplanmış. Dediğim gibi diğer güçler de bu şekilde, priz diversitesi 0,50 ve motor diversitesi de 0,75 alınarak hesaplanmış. Peki bu diversiteleri nereden biliyoruz? Bir tesisin talep gücü bu şekilde mi hesaplanır? Uygulamalı örnekli bir şekilde açıklayacak olan biri varsa gerçekten çok makbule geçecek.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
kurulu güç sistemdeki tüm devre elemanların aynı anda çalışması durumunda tüketeceği güç miktarıdır. talep gücü ise kurulu gücün kalep faktörüne çarpılmasıyla elde ediliyor. talep faktörleri için iç tesisler yönetmeliğinde yeterli açıklamalar var. talep gücünün hesaplanması bize yapılacak işin daha ekonomik olmasını sağlar. kablo kesitleri kurulu güce göre seçilse çok fazla maliyet olacaktır. yol aydınlatmalarında talep gücü tüm armatürler aynı röleden besleniyorsa yada aynı zaman zarfında çalıştırılacaksa talep faktörü 1 e yakın seçilir. ben genellikle terfi merkezleri için talep faktörünü 1 olarak alıyorum. çünkü terfi merkezindeki motorlar hep beraber çalışıyor. yani tek start butonuna bağlı olarak tasarlıyorum. bu durumda talep faktörünü 0,6 gibi bir sayı olarak kullanırsam kabloların ısınması kaçınılmaz oluyor. park ve sokak aydınlatmalarınındada talep faktörünü 1 olarak alıyorum. linye ve branşman hattını buna göre seçiyorum. aşağıda diversite ile ilgili güzel bir makale var yardımcı olabilir. iyi günler kolay gelsin.
 

Ekli dosyalar

  • diversite.rar
    202.3 KB · Görüntüleme: 4,013
İlgin için teşekkür ediyorum. Peki az önce de sorduğum gibi, herhangi bir tesisin talep gücü hesaplanırken tüm güçlerin talep güçleri örnekte de gösterdiğim gibi mi hesaplanıyor?
 
talep gücü ayrıntılı bir şekilde bunu ustalarımızdan ademcelik'in dediği gibi iç tesisler yönetmeliği kitabında açıkça belirtilmiştir.saygılar.

linktende okuyabilirsin.
ELEKTRİK İÇ TESİSLERİ PROJE HAZIRLAMA YÖNETMELİĞİ


www.tetesfed.org/download.php?id=108&amp;sid=<wbr>93e406d15791c7de52b5c46e5afd3fe7
 
Evinizde kulanılan tüm elektrikli aletlari aynı anda çalıştırmadığınız gibi, o cihazları gün içinde değişik zamana yayarak kullandığınız için. Bazılarını açıp ötekilerini kapatınız için. dolayısıyla tüm güçleri toplamın anlamı yok. İşte bu güçleri diverste denilen şeyle çarpılıyor, kalan gerçekten gün içinde ortalama tüketiğin enerji. En azından bunu da talep ediyorsun, oldu sana talep gücün.
tabiki bu diverste değerlerin oluşumu. bizden önceki abilerimiz bu işleri yapa yapa ortaya çıkarmışlar ve yönetmenliğe koymuşlar. bu diverste değerleri heryerde aynı değildir. konut işinde farklı olur, ofis binalarda farklı olur, tesisler de farklı olur, hastanelerde farklı olur....
 
Aydınlatma Toplam Gücü: 950 W
Aydınlatma Diversite Faktörü: 0,90
Aydınlatma Talep Gücü: 950x0,90 = 855 W
QUOTE]


Bu kurulu gücün çarpıldığı oran eş zamanlılık katsayısı,diversite ise eş zamanlılık katsayısnın tersi olarak hatırlıyorum.(okul notlarım yanımda olsaydı daha kesin yazardım ama yok)
 
Son düzenleme:
Bu kurulu gücün çarpıldığı oran eş zamanlılık katsayısı,diversite ise eş zamanlılık katsayısnın tersi olarak hatırlıyorum.(okul notlarım yanımda olsaydı daha kesin yazardım ama yok)

paltolunun verdiği linkte bu kavramlarla ilgili gerçekten güzel bir çalışma mevcut, orada diversite ve eşzamanlılık katsayısının farkı yazıyor. benim verdiğim örnekteki diversite eşzamanlılık katayısı olmalıymış. fakat tablo açılımında div. faktörü diye yazdıkları için ben de buraya bu şekilde yazdım.

ilginiz için hepinize teşekkürler arkadaşlar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,132
Mesajlar
915,299
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst