takometre olmadan motorun dönüş hızını nasıl görebilirim?

Katılım
11 Ocak 2008
Mesajlar
555
Puanları
1
arkadaslar calsıtıgım firmada taşlama dedıkları buyuk merdanelerın taslandıgı bi makına var! merdaneyi donduren 120v dc bır motor var !oparatörun merdanenın kac devirde dondugunu görmesigerekıyo ona göre merdanenın dış yüzeyındekı capakları almak ıcın hızını baskısını artırıyo mılınden görsel olarak nasıl bilgi alabılırım
 
sedat arkadasım takograf olmadan bunu yapman cok zor ama takograftan daha ucuz bir devre yapılarak cözülebilir senin problemin daha acıklamalı yazarsan yardımcı olabilirim sana
 
İnfrared(Lazerli)sayıcılar var bence bu malzeme işini görür.
 
işletmemizde taşlama dediğimiz bi makina var üzzerınde dc 240v calısan bi motor var bu motorun ucuna milimizi bağlıyoruz.milin yüzeyındekı izleri yok ediyoruz ben sadece su motorun kac devırde dondugunu gormem yetıyor aslında enda da bi hız ölçüm cihazı buldum sanırım iimi görcek ama hız biligisini alacak olan sensörler swichler kafamı karıştırdı!
 
Daha önceden sormuştum yine sorayım cihazın göstergesi olan bir sürücüsü var mı? Buradan frekansını görebiliyorsan devrini hesaplayabilirsin. Arada aktarma grupları da varsa onların çevrim oranlarıyla hızı bulabilirsin. Ha ben illaki o anki hızını görmek isterim dersen takometre alsan daha iyi olur.
 
surucusu var ama göstergeli değil frekansı görme olanağım yok aradaki aktarma guruplarına gelince 3 tane motorum var ıkısınde var bırınde yok makınamız kurulurken sanırım parcayı kaybettıler şimdi bulamıyoruz diğer ıkı motorun devrini görebiliyorum analog göstergeler var motorların arkasında takoya benzeyen bişey var bilgiyi göstergeye aktarıyo.ama ben daha ne olduğunu çözemedim sankı motorun çektiği akımı gösterio gibi geldi bana motora yük bindikçi gösterge yükselıyo azaldıkça gösterge iniyo:S
 
Sadece görmek istediğin zamanlarda (manuel) elle ölçmek işini görecekse bir tane takometre al. Ya döner mil, tambur vb. ekipmanların ortasına ya da döner kısma takometrenin uygun başlıklarını kullarak ölçme yapabilirsin. takometre anlık ölçümler için işini görecektir. Böylece motorun arkasına takılı olanların da ne işe yaradığını anlayabilirsin. Aslında cihazın üzerindeki bağlantı diagramından da çözülebilir.
 
sedat_demir ' Alıntı:
işletmemizde taşlama dediğimiz bi makina var üzzerınde dc 240v calısan bi motor var bu motorun ucuna milimizi bağlıyoruz.milin yüzeyındekı izleri yok ediyoruz resmını gonderıyorum sıze ben sadece su motorun kac devırde dondugunu gormem yetıo aslında enda da bi hız ölçüm cihazı buldum sanırım iimi görcek ama hız biligisini alacak olan sensörler swichler kafamı karıştırdı!
Motorunuz dc olduğundan frekans zaten söz konusu değil.
Hız bilgisini encoderli sistemle alabilirsiniz.
bir de motor miline küçük bir vida akuple edip,bunu proximity switch ile görürsünüz.Sonra kendinizinde yapabileceğiniz basit bir sayıcı ile bu pulsleri sayarsınız.Tabii bunun için bir de dakika tutmanız lazım.Dakikada kaç puls olduğunu hesaplamanız için.Onu da otomatik yapsın derseniz işin elektronik yönü ağırlaşır.Tabii burada bilmediğim bir nokta var.Motor çok hızlı dönüyorsa,proximity switch bu hıza yetişeblecek mi???
Bence şu daha uygun olur.O bulduğunuz göstergenin adını,soyadını,resmini bizlerle paylaşın.Belki o sistemi kullanmış olan birisi çıkar ve size sensörü konusunda yardımcı olur.
 
göstergeler arabaların hızlarını gösteren saatlerın bi benzeri resimlerını ceker ben buraya eklerim.sn zeybek takometerem var motorun devrini görebiliyorum ancak benim sabit bi göstergeye ihtiyacım var!
 
Devrini görmek istediğiniz yere :
1-Rekli bir şerit yapıştırılabilir
2-Boyanabilir
3-Yarık açılabilir
4-Mıknatıs yerleştirilebilir.
5-Varsa bir dişlinin dişlerinden yararlanılır.
Özet : Uygun şekilde markalanır

İstek ve imkanlara göre (kirli ortamlarda mıknatıs-magnetik sensör tercih)bunlardan birinden sonra frekans ölçebilen bir digital panelmetre işinizi görür.
Elektronik bilginiz varsa kolayca PİC ile bir devre kurulabilir.
Elimko da uygun malzemeler bulabilirsiniz.Başka bir çok markada var tabii.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,880
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst