Tabandan ve buatsız tesisat

elkkum

Üye
Katılım
29 Eki 2017
Mesajlar
71
Puanları
1
Yaş
69
Arkadaşlar merhaba, bulunduğum yerde yapılan tesisatlar hep tabandan ve buatsız olarak kasadan kasaya atlamalı yapılıyor, tavan kabloları içinse asmolenden yada asma tavandan yararlanarak geçiriveriyorlar, bana tabandan dağıtım yapılnası saçma geldi, normalde inşaat vakti beton dökümü öncesi borular atılır ordan buatlara inilirdi ama bulunduğum çevrede bunu yapan kimseye rastlamadım herkes tabandan götürüyor, bu sistem uygun mudur? sakıncası nedir, faydası nedir ? yönetmeliğe göre ne yapılmalı(ben konuyla ilgili birşey göremedim yada kaçırdım) ?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
saçma bir uygulama su baskınında ölümcül tazaklara neden olur ve yönetmeliğe uymuyor san ki?
 
bende onu düşünüyorum ama sistem hep böyle burda
 
Yönetmelikte, anahtar ve prizler,dağıtım kutusu olarak kullanılamaz der. Bende anlayamıyorum, acaba bazı maddeler gincellendimi
 
Yönetmelik kuralları insanları zora sokmak için değil, güvenlik unsurunun en az seviyede de olsa uygulanabilmesi için konulmuşlardır.
Yönetmelik priz hatlarının 2.5mm2 tel kesiti ile çekilmesini öngördüğü halde bizler 4.5mm2 tel kullanırsak yönetmeliğe aykırı mı davranmış oluruz.
Ama 2.5mm2 tel kesiti kullanacağımız yerde, 1mm2 tel kullanıp 3 kuruş kar etmeyi amaçlarsak, yönetmeliğie aykırı olarak değil, kendi güvenliğimizi tehlikeye atmış gibi düşünmeliyiz.
Kasa içerisinden yapılan eklerin teknik sakıncalarını bilmiyorsak, kendimizi teknik eleman olarak görmemeliyiz. Her bir ek noktası üzerinde diğer hatların yüküne bağlı olarak bir gerilim indüklemesi bulunacaktır. Bu indikleme bazen öyle anormal seviyelerde olabilir ki, mütekamil ölçü aletleri ile bile ölçülmesi mümkün olamaz.
Örnek bir sorun ve tartışmalar.
https://www.kontrolkalemi.com/forum...mam-en-doğrusu-olur.117574/page-2#post-759473
 
Standart dışı kesinlikle. Denetleyen yapı denetim firmaları vs yok mu ? Böyle uygulamalara nasıl izin verebiliyorlar çok ilginç.
 
Burası neresi ayıptır sorması?
 
Yönetmelikte, anahtar ve prizler,dağıtım kutusu olarak kullanılamaz der. Bende anlayamıyorum, acaba bazı maddeler gincellendimi
direk prizden girdi çıktı yapmak yanlış ama geniş kasa kullanıp priz arkasında klemensle ek yapmak doğru mudur peki?(tabi burda oda yok da neyse)
 
direk prizden girdi çıktı yapmak yanlış ama geniş kasa kullanıp priz arkasında klemensle ek yapmak doğru mudur peki?(tabi burda oda yok da neyse)
Prizler üzerinden atlama yapmak standart dışıdır. Her priz için ayrı sorti çekilir ve buatta linyeyle bağlantısı yapılır. Buatların amacı budur. Sorti kesitleri ve linye kesitleri prizler için en az 2.5mm2 olmalıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst