taşınabilir USB şarj çihazı elektronik devresi arıyorum

yenice

Üye
Katılım
12 May 2012
Mesajlar
55
Puanları
1
10 yıl kadar önce bana hediye edilmiş bir el dinamosunu hala kullanıyorum. Bunu çevirerek nokia 3310 telefonunu şarj ediyorum. Acil durumlarda işe yarıyor.

Bu dinamoyu boşta iken çevirdiğimde multimetrede 8V DC gerilim okuyorum. Bu değeri elle çevirmem nedeni ile çok sabit tutmak biraz zor yani çevirme hızıma göre 5.5 V ile 8.0V arasında değerler okunabiliyor.

Şimdi bu dinamonun çıkışına kendim bir devre yapabilirmiyim diye düşünüyorum. Hayalimdeki devre şöyle olacak:

Dinamonun çıkışını yapacağım devreye bağladığımda, devrenin USB dişi çıkışına muhtelif USB (erkek) cihazları takarak şarj edebileyim. Öncelikli olarak örneğin samsung galaxy cep telefonumu şarj edebilmek iyi olurdu.

Çok az bir elektronik bilgisine sahibim. Bazı temel elektronik komponentleri tanıyabiliyorum. Bir havya ve multimetreye sahibim. Lehim yapmayı biliyorum.

Şimdi benim dinamo 8V DC veriyor. Ama dişi USB'den çıkış 5V veya 5.2 V DC olacak diye düşünüyorum. Aradaki fazla olan 3 V civarındaki gerilimi kırpmak veya daha iyisi örneğin bir kapasitörde depolayarak dinamoyu daha yavaş çevirirken kapasitörden de kullanarak denge yapmak mümkün olabilirmi? Bunları yapabilecek bir devre konusunda nerede yardım alabilirim? Bu konuda türkçe, ingilizce veya almanca forum veya kaynakları önerebilirseniz sevinirim.

Örnek olarak aşağıdaki adreste basit bir 5 V devresi görüyorum. Bu devredeki 7805 yonga ucuz ve bende var.

7805 Regulated +5V Power Supply

Bu devreyi biraz destek ile yapabilirim ancak akım 150 mA iken 5V çıkış alınıyor. Akımı 1A yapabilmek için 7805 regüle yongasına iyi bir soğutma gerekiyormuş. Bunu da yapabilirim aluminyumdan ancak benim düşündüğüm kondansatöre depolama filan bu devrede mümkün olabilecekmi?

Görüşlerinize şimdiden teşekkür ederim
 
Sayın Yenice Abim, aynı aletin benzerini yurt dışından getirttim yaklaşık 5 tl sonuç hüsran. Ölçü aleti de takılı 1 Farad kondansatör de bağlı ama 2-3 dakika çevirme sonucu şarz süresi 1 dakika sürmedi. Voltaj belli bi değer altına düştümü şarz kesiliyor kondansatör tam boşalmamış olsa bile. 1n4148den oluşan köprü diyot ile çevirme yönü farketmiyor. Siz de yapabilirsiniz mevcut değilse. Sizdeki cihazı merak ettim mümkünse fotosunu ekler misiniz?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,120
Mesajlar
915,176
Kullanıcılar
449,825
Son üye
yasargokdemir

Yeni konular

Geri
Üst