Taşınabilir USB Şarj Cihazı Yapımı!

Paul Jobs

Üye
Katılım
14 Mar 2015
Mesajlar
38
Puanları
1
Yaş
26
Merhaba,

Dönem ödevim için bir taşınabilir şarj cihazı yapmak istiyorum. Şarj cihazını aynı zamanda bir boyutuna göre bir kasa ile de kapatacağım. Ama konu hakkında çok fazla bilgim yok. Konuyla ilgili birkaç sorun var, cevaplarsanız sevinirim;

◎ 3200 mah iki pil kullanacağım. Pil yatağına koymam gerekiyor sanırım. Bunlara usb girişini nasıl yapabilirim? Pil yatağı ve USB girişinin birlikte satıldığı bir cihaz var mı?

◎ Dışına yapacağım kasa için üstünde ufak, kare bir beyaz ışık olmasını istiyorum. (Kasanın üstünden bakılınca görülecek) Bunu da pillere bağlayacağım ama piller hem şarj olup, hem de ışığı yakabilir mi? Işık çok büyük değil ama yine de performansı çok etkiler mi? Nasıl bir ışık kaynağı kullanmam gerekir?

◎ 5V yapmak istiyorum çıkışı ama bir tane daha koymali miyim? Birçok cihazda iki çıkış oluyor? 5V için regulator vs. Gerekiyor mu, yoksa sadece USB çıkışı yeterli mi, pillerle mi alakalı?

◎ Piyasada ucuz bir pil buldum. 6pcs, 7800 mah, 3.7V, Li-ion pil deniyor. 6 tanesi mi 7800 mah, yoksa 1 tanesi mi?

Teşekkürler.
 
Son düzenleme:
6 tanesinin paralel baglantisindan elde edilen guctur o..
bir tane beyaz led kullanir onu da kare bir spota takarsin isini gorur. cokenerji yakmaz, 5 volt yapmak istiyorsan 2 tane seri koyup 7805 ile rgule edebilirsin ama aradaki fark gerilimi carpi amper kadar kaybin olur.
istersen max1555 ile sarj aleti yap. bildigim kadari ile 3.6 volt ile beslenip standart telefon pilini besleyebilir
bu durimda tek pil de yeter. ha telefon sarj edeceksen o zaman iki pil sart. 4.8 volttan asagisini kabul etmez. 3 voltla sarj aliyor gozukur ama bataryayi sarj etmez.
 
Merhaba,

https://i.kontrolkalemi.com/0/4q1XPKP.jpg?1 adresinde istediğim pillerin resmi var her birinin üzerinde 7800 mah, 3.7V yazıyor. (Satıcıyla konuştum ve bir tanesinin 7800 mah olduğunu ama pillerin paket halinde satıldığını söyledi) Ben bu pillerden iki tane kullansam, 15600 mah yapıyor ama yukarıda bahsettiğiniz gibi bir kayıp olur mu?

Mesela kendi telefonumun bataryasında 3.8V/8.0 Wh/2110 Mah yazıyor. Şarj aletinde ise 5V yazıyor. Kesinlikle regülatör kullanmam gerekir mi?

Regülatör konusunda anlayamadığım bazı şeyler var. 3 tane kolu var ama pilden 2 tane gelecek. Bunu dişi USB'ye nasıl bağlayacağım?

Üretici firmaların yaptığı taşınabilir USB şarjlarda nasıl oluyor? Onlar 9V mu koyuyorlar? https://i.kontrolkalemi.com/0/R7nbHWE.jpg?1 adresinde Xiaomi'nin şarj aleti var. Böyle mi olmalı?

Biraz araştırdıktan sonra https://i.kontrolkalemi.com/0/4mQ4SeL.png?1 adresindeki cihazı buldum. 0.9 to 5.5V ve 600 ma diyor. 600 ma derken ne anlama geliyor? Ben toplam 16000 mah koysam, yine de geçirir mi?

Teşekkürler.
 
sira ile. ilk resimdekiler standart laptop pili.aralel baglanabiliyormus. oyle diyorlar ama pek inanmiyorum, belki sadece dedigini kanitlamak icin yarim foto cekti. bilemem gunahini almayayim belki dpgrudur. ama lion pilleri tek kullanmak iyidir.
sarj aletini pile dogrudan takmazsan soeun olmaz. lityumpillr kesik kesik akimla sarj edilier. zaten verdigim entegre ya da muadili telefonujda hazir vardir ve gereken voltaji ayarlar. ki lityum pil o arqlikta sarj edilir yazmistim.
regulator tabi 3 ayak olacak. 7805 in ilk ayagi giris ikincisi sase ve referans, ucunsusu ise cikistir. giris ve cikislarina kondansator koymayi unutma. datasinda yazar. otur indir datasini oku.
en sonki devre ise step up devresidier, onda kayip daha da fazla olue, 7805 de 2 pil, 7.4 volttan asagi inecek gereken minimum vltaji sagladigi icin de iyi. oysa ki bu devre hem o kadar farkin arasini doldururken pili yoraracak ve isi ve watt kaybedecek hem 6 volttan asagi duzgun regule edememene neden olcak. anca direnc ile regule edersin ki, o da kayip demektir. iki pilo seri bagla 7805 ile regule et. onu telefona ya da soyledigim entegreye ver.
 
Merhaba,

Cevabınız için teşekkürler.

https://i.kontrolkalemi.com/0/yGgNb1B.jpg adresindeki resimde 7805'in nasıl bağlanacağı yazıyor ama 2. ayağa ne bağlanacak? 2. ayaktan dişi USB'ye mi bağlantı vereceğim? Dişi USB'nin de 4 ayağı var sanırım. O nasıl olacak?

Konu ile ilgili çok bir bilgim yok açıkçası. Sizin step-up devresi dediğiniz devre 15600 mah üzerinden tahmini ne kadar kayıp oluşturur? hhttps://i.kontrolkalemi.com/0/pLBvNwK.png Bakınca böyle daha basit gibi duruyor.

Bunun dışında şarj durumunu gösteren ışıkları nasıl yapabilirim? Bazı power bank'larda 4 tane ışık var ve bunlar şarj olma durumunu gösteriyor. Sanırım küçük led ışıklar var ama bunlar neye göre yanıp sönüyor?

Son olarak, kabloları nasıl 7805'e sabitleyeceğim? Yukarıdaki resimde de böyle bir işlem yapılmış. İnternette lehimlemeyi gördüm ama pek anlamadım.

Teşekkürler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst