Türkiye'nin ilk Yapay Kalp Pompası Sistemi Heart Turcica

EleCtRox_

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
28 Eyl 2006
Mesajlar
487
Puanları
6
Türk Kalp Damar Cerrahisi Derneği 9. Ulusal Kongresinde konuşan Prof. Dr. Süha Küçükaksu, Türkiyenin ilk Yapay Kalp Pompası Sistemi Heart Turcica hakkında bilgi verdi


(Habersaglik-Istanbul) Antalyada düzenlenen 9.Ulusal Türk Kalp Damar Cerrahisi Kongresinde konuşan Yeditepe Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süha Küçükaksu, yakın zamanda tamamlanması beklenen Türkiyenin ilk Yapay Kalp Pompası Sistemi Heart Turcica hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Küçükaksu, Ventrikül Asist Device ve Yapay Kalp Uygulamalarında Yenilikler konulu sunumunda, bu yapay kalp pompa sistemi ile, ileri evre kalp yetersizliğinde organ nakline destek veya alternatif tedavi imkanı sağlanarak, hastaların sağ kalımlarında ve yaşam kalitelerinde önemli iyileşmeler sağlanacağına inandığını belirtti.

İleri evre kalp hastalarına Yaşam Desteği sağlayacak
Prof. Dr. Küçükaksu, ülkemizde 500.000 civarında kalp yetmezliği hastası olduğunu belirterek, her yıl ortalama 2000-3000 civarındaki bu tip hastaya kalp nakli gerektiğini ve ülkemizde yeterli sayıda donör organ olmaması nedeniyle yapay kalp pompa sistemlerine alternatifler yaratılması gerektiğini anlattı. Prof. Dr. Küçükaksu bu tip sistemlerin yüksek maliyetli olması nedeniyle ülkemizde çok az sayıda kullanıldığını, bu sebeple bir yapay kalp pompa sistemi (Heart Turcica) programı başlattıklarını söyledi.

Proje, TÜBİTAK tarafından da destekleniyor
Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bedrettin Dalanın projeye büyük destek verdiğini belirten Küçükaksu, projenin, Yeditepe Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Eğricannın başkanlığında, Makine Mühendisliği Fakültesi öğretim üyeleri, Elektrik Mühendisliği Fakültesi öğretim üyeleri, Koç Üniversitesi Makine Mühendisliği öğretim üyelerinden oluşan yaklaşık 10-12 kişilik bir ekip tarafından 1 yıla yakın bir süredir yürütüldüğünü anlattı.

Projenin birkaç ay önce TÜBİTAK tarafından da desteklenmeye başladığını belirten Prof. Dr. Küçükaksu hedeflerinin 2 yıl sonra insan vücuduna yerleştirilebilen, elektromanyetik motorlu minyatür yapay kalp pompası sistemlerini geliştirerek, kalp yetersizliğinin son evresindeki hastaların yaşam sürelerini uzatmak ve kaliteyi arttırmak olduğunu söyledi. Bu konuda Tıp , Mühendislik ve Teknolojik Endüstri gruplarını çalışmalarına destek vermeye cağıran Küçükaksu bu amaçla Yapay Organ ve Destek Sistemleri Derneğini (TUYOD) kurduklarını belirtti.
Prof. Dr. Süha Küçükaksu, 05-17 Haziran 2007 tarihlerinde İstanbulda yapacakları Yapay Organlar Kongresinde yapay kalp konusunda dünyanın önemli otoritelerini bir araya getireceklerini söyledi.

kalp.jpg
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Geri
Üst