Türkiyede şebeke gerilimi 220Volt mu 230Volt mu?

Fazlar arası 400V. a yükseltildi. Tarihini
tam hatırlamıyorum.
 
yerleşim yerlerınde ac230 volttan yukarısı tehlıkelı şunuda dıkkate almak lazım yerleşim yerlerınde trafodan trafoyada değişir hatta RST fazları farklıysa ondada değişik ölçumler alınabılır benım evde trafoyla aram 100 mt voltaj ac224 volt 200 mt uzakta ağabeyımın çocuğu var onun evde ac 216 volt aynı trafo bır akrabam şikayetçıydı okadar voltaj dengesizkı çamaşir makınesı su isitmaya geçtığınde barız aydınlatmada fark oluyordu bu arıza arkadaşin yaptırdığı uygulamadan kaynaklanıyormuş çozduk mustakıl bahçelı ev çok bılmış elektrıkçi yaklaşik 50 mt daıre besleme kablosunu 2.5 mm antıgron kabloyla almış zamanında nasılda yanmamış kaç senedır hayret edılecek konu o başka 3x10 kabloyla değiştırdık sorun çozuldu
 
Bu işlerde ciddi studyo kurulumları yapan bir dostumuz şunu dedi:
Kıta Avrupası 220V, İngiltere ve diğer adalar 240V idi. Avrupa Birliği Harmonizasyonu çerçevesinde orta nokta 230V'da buluştuk.

Anlaşılan o ki her yerde bu standart sağlanamıyor. Sanırım oturmuş ve eski semtlerde 230volt çevresine daha yakınız.


Ayrıyetten kullandığım bir cihazda şunu yazıyor 220VOlt(-%10+%5). Bunların hepsi ses işleyen cihazlar ve fiyatları çok yuksek ama nedense çalışma aralıkları çok düşük tutulmuş. Adamların bu konuda cimrilik yapacağını sanmıyorum. Heralde audio kalitesine olumsuz etkiyor.


Yada avrupada bu iş çok ileri bizim gibi dalgalanma yaşanmıyor. Diğer bir olasılıkta benim cahilliğimden kaynaklı, bu tip cihazlarla regülatör kullanmanın farz olduğunu atlamışım. Şebekede böyle oynaklık olacağı hiç aklıma gelmemişti.


Şükür ki 2 power supply heba ederek ile bu işten kurtuldum.
UPS daha sağlıklı olur bence gerçi şimdi çok kaliteli regülatör ler yapılıyor ama UPS voltajı sabit tutmakta regülatörden daha sağlıklı çalışır bence
 
Pc'ler,hassas olan dijital doğalgaz kombileri,vb.bu türden çok hassas cihazların beslenmesinde line- interaktif olanlarının kaliteli olanları bu regülasyon için yeterlidir.Voltajda biraz fazla oynama olursa milisaniyeler içinde röleler 220 olamayan Şebeke elektriğinde çalışan bu cihazı tam ayırıp invertere anlık olarak geçirir,çok küçük dalgalanmalar pasif iç filtre devresiyle başarıyla da kompanze edilir,invertere gerek de olmaz bu durumlarda.Bu türden çok hassas elektronik cihazlarda şebekedeki küçük veya orta büyüklükteki olan dalgalanmalarda ups bence regülatörlere nazaran daha idealdir.(Pc'deki verileri ayrıca destek süresinde tam kapanıncaya kadar silinmeden ve pc sistemini,HDD'i ayrıca kesintilerde bozulmaktan korur.)

Ama çok güçlü watt değerli ve tüm ev elektriğini de tam regüle edecek şekilde düşünülürse evin giriş panosundan sonra tüm ev cihazlarını bağlayacak ve onların voltajını regüle edecek şekilde voltaj regülatörleri,çok daha büyük olan dalgalanmalarda belki seçilebilir,çok geniş cihaz ve makinenin tümünün ayni anda (pc veya kombi ups'si gibi tekil olanların dışında) regülesi de düşünülürse eğer.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Anahtarlamali yani smps power supplylerin genelde giris gerilim araliklari genis oluyor. Elinizdeki cihazlar cok yuksek voltaja maruz kalmadikca kolay kolay bozulmamalari lazim.

Yuksek voltaj sorunundan dolayi arizali ise buyuk ihtimal varistorleri yanip sigortalarini attirmis olabilir. Daha aydinlik bir resim cekip eklerseniz varistorleri gozle kontrol edebiliriz. Sizi yonlendirebiliriz.

Su an bozuk olan bu adaptorlerin etiket resimlerinide ekler misiniz?
İlginiz için çok teşekkür ederim,
Bu konuyu açtığımda sorunumu halletmiştim yani adaptörlerin yenisi takılarak işlem tamamlandı. Tabi buda uzun bir süreçti :(

Yinede Ankara'da önereceğiniz kişi varsa buradan yada özelden bildirirseniz sevinirim, zira elektronikçiler elimiz ayağımız ihtiyacımız oluyor.
 
Balıkesir'de birden çok değişik noktada ölçümlerim sonucu ortalama 230 volt olarak gördüğüm değerdir.
 
Arkadaşlar elimde yurt dışından gelme, lav lambaları için r39 model bir ampul var. Ancak üstünde 220V - 240V yazıyor. Şöyle;

dfsdfds.jpg
dfsdfds.jpg

Bu ampulü kullanabilir miyim ? E14 duylu lav lambam var. Bu ampul takılsa sıkıntı olur mu ?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,243
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst