Türkiyede şebeke gerilimi 220Volt mu 230Volt mu?

Eğer ki Türkiye de voltaj 230 Volt a yükseltiyseydi bu işin içindekiler bunu bir şekilde duyardı.Trafo çıkışında 230 Volt çıkış verilir ve uzak mesafelerde bu voltaj 217 volta kadar düşebilir.Eğer ki ölçüm yaptığınızda 230-235 volt görüyorsanız ölçü aletiniz de bu voltajların yükseltiği anlamına gelmez ya ölçüm yaptığınız saatte tüketim düşüktür yada trafoya yakın bölgedesiniz demektir.
 
MJkJyk.jpg

dbXb3Q.jpg

9LGLg9.jpg


Merhaba.Az önce bir ölçümü yaptım.(True RMS AUTO bir avometreyle) Öğleden sonra saat 15.30 itibariyle 229.1 ile 230.3 volt ac'ler arasında (Bu ölçümde) gidip gelerek dakikada bir değişiyor.Yüke otomatik girip çıkan ve voltajı bu saatte az da olsa değiştirebilen bazı yükler var demek ki.Bu şebekeyi yer altı kablosuyla geçen sene yeniden çekmişlerdi,daha önce 235-243 volt idi,şimdilerde ortalama 230 vac değerindedir.Biz herhalde bu trafoya en yakın olan evlerden biriyiz. Kolay gelsin.
 
Şimdi bende ölçtüm kocaeli/körfez de 225 Volt gösteriyor ve benim ölçü aletim FLUKE yaptığım testlerde 2 volt fazla okuyor.Bu bölgede onlarca termik santrol var Tüpraş evime 500 metre mesafede Çolakoğlu döküm termik santrali(dilovasında) ile şebekeye elektrik satıyor Tüpraş ta kendi elektriğini üretip fazlasını şebekeye veriyor.Yine bu bölgeye yakın yaklaşık 60 km mesafede 3 tane doğalgaz termik santral var.Yine diloavsı organize sanayii bölgesine 20 km mesafe Gebze organize sanayii bölgesine 40 km mesafedeyim.Buradaki O.G. dağıtım merkezine mesafem yaklaşık 2km mesafede.
 
Değerli paylaşımlarınız için teşekkür ederim.

Gece 3 gibi sahurda ölçüm yaptım 244volt çıktı, elektrik idaresini aradım arıza kaydı bıraktım sabah 8 de kapım çalındı, adamlar kendileri ölçtü ve sabah 8:05 gibi 238volt çıktı,


bunun üzerine trafodan kademe düşüreceğiz dediler, kısa süreli elektrik kesintisi yaşandı, hemen ölçtüm 232 volta düşmüştü.

Sonra dedilerki 225 volt altı görürseniz haber verin.


Sebep olarak komşu semtin birşeylerinde arıza varmış bizim trafodan besleme yapılmış ve bu yüzden trafoda kademe artırımı yapmışlar. Birkaç haftaya düzelir dediler ve 240volt üzerine çıkmasını ve 225 volt altına düşmesini istemediklerini belirttiler.


Gayet ilgililerdi.

Bu arada regülatör seçiminde oldukça zorlanacak gibiyim :(
 
Eğer ki Türkiye de voltaj 230 Volt a yükseltiyseydi bu işin içindekiler bunu bir şekilde duyardı.Trafo çıkışında 230 Volt çıkış verilir ve uzak mesafelerde bu voltaj 217 volta kadar düşebilir.Eğer ki ölçüm yaptığınızda 230-235 volt görüyorsanız ölçü aletiniz de bu voltajların yükseltiği anlamına gelmez ya ölçüm yaptığınız saatte tüketim düşüktür yada trafoya yakın bölgedesiniz demektir.

Bu işlerde ciddi studyo kurulumları yapan bir dostumuz şunu dedi:
Kıta Avrupası 220V, İngiltere ve diğer adalar 240V idi. Avrupa Birliği Harmonizasyonu çerçevesinde orta nokta 230V'da buluştuk.

Anlaşılan o ki her yerde bu standart sağlanamıyor. Sanırım oturmuş ve eski semtlerde 230volt çevresine daha yakınız.


Ayrıyetten kullandığım bir cihazda şunu yazıyor 220VOlt(-%10+%5). Bunların hepsi ses işleyen cihazlar ve fiyatları çok yuksek ama nedense çalışma aralıkları çok düşük tutulmuş. Adamların bu konuda cimrilik yapacağını sanmıyorum. Heralde audio kalitesine olumsuz etkiyor.


Yada avrupada bu iş çok ileri bizim gibi dalgalanma yaşanmıyor. Diğer bir olasılıkta benim cahilliğimden kaynaklı, bu tip cihazlarla regülatör kullanmanın farz olduğunu atlamışım. Şebekede böyle oynaklık olacağı hiç aklıma gelmemişti.


Şükür ki 2 power supply heba ederek ile bu işten kurtuldum.
 
Bu arada herkes resim eklemiş bende elektrik arızayı aramadan önce 244v olan ölçümü kayıt altına almıştım, şu anda 236-235 volt olan resmi ve voltaj dalgalanmsından dolayı bozulduğunu düşündüğüm powersupply ların resmini koyuyorum:
244volt.jpg
236v.JPG
powsup.jpg
 
Anahtarlamali yani smps power supplylerin genelde giris gerilim araliklari genis oluyor. Elinizdeki cihazlar cok yuksek voltaja maruz kalmadikca kolay kolay bozulmamalari lazim.

Yuksek voltaj sorunundan dolayi arizali ise buyuk ihtimal varistorleri yanip sigortalarini attirmis olabilir. Daha aydinlik bir resim cekip eklerseniz varistorleri gozle kontrol edebiliriz. Sizi yonlendirebiliriz.

Su an bozuk olan bu adaptorlerin etiket resimlerinide ekler misiniz?
 

Forum istatistikleri

Konular
127,947
Mesajlar
913,818
Kullanıcılar
449,593
Son üye
purplelake

Yeni konular

Geri
Üst