Türkiye ilk milli lazer silahını yapıyor

fatihsvn

Üye
Katılım
14 Ocak 2015
Mesajlar
75
Puanları
1
e_ilk_milli_lazer_silahini_yapiyor_1421651730_0667.jpg


Türk mühendisler ABD donanması tarafından kullanılmaya başlanan lazer silahı benzerinin ilk prototipini tamamladı.

TÜBİTAK Savunma ve Güvenlik Teknolojileri Araştırma Destek Grubu (SAVTAG) tarafından Mayıs 2013’te proje çağrısı yapılan ‘Yüksek Güçlü Lazer Silah Sistemi’ (YGLSS) projesinde görüşmelerin olumlu sonuçlanmasının ardından teknik ve bütçe çalışmaları geçtiğimiz yıl başlatıldı. Proje için ASELSAN, TÜBİTAK ve Bilkent Üniversitesi ortak çalışıyor.

İLK SINAVI BAŞARIYLA GEÇTİ
Bütçesi 120 milyon lira olan projenin tasarım çalışmalarında ilk prototip üretildi. YGLS prototipi geçtiğimiz günlerde test edildiği BİLGEM Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü laboratuarındaki sınavı başarıyla geçti. YGLS üzerinde bulunduğu platformun hareketlerinden bağımsız dengeli bir şekilde belirlenen bir hedefi algılayıp takip etti. Sonrasında ise yüksek güçlü lazer hüzmesini hedef üzerine yönlendirip odakladığı noktaya lazer ışını göndererek imha ederken projeyi yakından izleyen Milli Savunma Bakanlığı’nda da yüzleri güldürdü.

6 YIL SÜRECEK
6 yıl sürecek projede iki ayrı lazer silahı üretilecek. Dört yıllık ilk fazın sonunda üretilecek ilk lazer silahı, hazır tedarik edilecek lazer sistemlerini kullanacak. Projenin ilk fazında farklı teknolojilere sahip yüksek güçlü lazer sistemleri de geliştirilecek. Projenin ikinci fazı için silah sisteminin en kritik bileşenlerinden biri olan geliştirilen lazer kaynakları teknik açıdan incelenecek ve içlerinden biri silah sistemine entegre edilmek üzere seçilecek. İki yıl sürecek ikinci fazın sonunda ikinci silah, yerli lazer kaynağı ile oluşturulacak. YGLSS projesinin önemli ayaklarından biri olan ASELSAN proje kapsamında, yüksek güçlü katı hal lazer kaynağı ve lazer ışınının hedef üzerinde hasar oluşturuncaya kadar odaklanarak tutulmasını sağlayacak ‘hedef algılama ve hedef takip’ sistemlerinin geliştirilmesinden sorumlu olacak.

KARA, DENİZ VE HAVA HEDEFLERİNİ VURABİLECEK

Lazer silahı kara, deniz ve havada tehdit unsuru oluşturan hedefleri algılayıp takip ederek lazer ışını sayesinde etkisiz hale getirecek. Kilometrelerce ötedeki hedefleri saniyeler içinde yok edebilecek sistem, aynı zamanda çeşitli bombalar için yapılan masrafları da azaltacak. Lazer silahı özellikle insansız hava araçları, güdümlü füzeler, seyir füzeleri ve havan mühimmatlarının imhasında önemli bir rol üstlenecek. Geliştirilecek lazer silahı donanma gemileri ve Kara Kuvvetleri’ne ait araçlarda kullanılabilecek.

GÖRDÜĞÜ ANDA KİLİTLENECEK

- Yüksek güç lazeri hedefe odaklanarak gücünü aktarabilmesi

- Hareketli hedefleri imha kabiliyeti

- Üç eksende hareket edebilme

- Dengeli yönlendirme

- Görüntü işleme tabanlı hedef algılama ve takip

- ‘Wedge-stabilization’ yapısı

- Genişletilebilir mimarisi sayesinde ihtiyaca yönelik yeni özellikler eklenebilme.



Kaynak : Vatan / İlker Akgüngör
 
Muhendislerimizin basina bir is gelemese
allah yardimcilari olsun
 
Bu işler böyledir. Başlarına birşey gelecek diyerek endişeye, umitsizliğe kapılmaya gerek yok. Bu üstü kapalı bir savaştır. İnşallah çok daha iyi şeyler yapılacak.
 
Selamun Aleyküm
Lazer dalga boyları, lazer içi nüfuslandırma, lazerin tetikleyici enerji kaynakları, darbeli çalışma ile gücün arttırılması yönüyle konu ele alınabilir. Şasesinden muaf hedefe kilitlenmeden bahsedilen mekanizma da incelenmeye değer.
O kadar hedefi vurmasından bahsedilmiş ama hedefler aynalı(parlak vb) olursa ne olur?
Diğer tarafdan gökyüzünde bekletilen (pozisyonlanmış uçak vb) cisim (yansıma) aracılığı ile Dünyanın yuvarlaklığından münezzeh farklı adrslere de yollanabilir olsa gerek..
Başarılar...
 
bilimkurgu filmleri yavaş yavaş gerçekleşiyor. Şimdi araçlar üstünde yarın omuzdan atılır vaziyette yakında da piyade tüfeklerinde bu sistem kullanılmaya başlanır.
birde şok dalgası atan bi anti-tank sistemi vardı o da incelenmeye değer
 
Selamun Aleyküm
Lazer dalga boyları, lazer içi nüfuslandırma, lazerin tetikleyici enerji kaynakları, darbeli çalışma ile gücün arttırılması yönüyle konu ele alınabilir. Şasesinden muaf hedefe kilitlenmeden bahsedilen mekanizma da incelenmeye değer.
O kadar hedefi vurmasından bahsedilmiş ama hedefler aynalı(parlak vb) olursa ne olur?
Diğer tarafdan gökyüzünde bekletilen (pozisyonlanmış uçak vb) cisim (yansıma) aracılığı ile Dünyanın yuvarlaklığından münezzeh farklı adrslere de yollanabilir olsa gerek..
Başarılar...
haklısınız yansıma olayı bi handikap ve uçak basit bir teknolojiyle bu tehdidin üstesinden gelebilir. Uydular aracılığıyla hedefe gönderilebilecek elektromanyetik parazitler daha etkili olacaktır. Uçağın atış ve seyrüsefer sistemleri kör edilebilir diye düşüyorum
 
Mekanizmaları ile vb bahsedilen lazer sisteminin sabit olduğu anlaşılmakta. Direk atışta yansıma ile oluşabilen sorunlar bulunmakta. Direk atıştaki bu sorunu uçağın çözmesi pek mevzu değil?
Dünya yuvarlak olduğundan mesafe arttığında hedefler görülmeyecektir. Uçak bahsimiz; tabanında yansıtıcı olan bir uçak(insansız) sabit lazer atışını kendi üzerinden yansıtıp lazer sisteminin göremediği mesafeye yollayabilir. Bu durumda yüksek teknoloji bir elektronik iletişim ile uçağın (daha doğrusu uçak altı yansıtıcının) hedefi vurma pozisyonunda atış yapılmalıdır. Uçağın devamlı pozisyon değiştirmesi halinde bu atış başarılırsa, lazer hedeften yansısa bile yerdeğiştirmiş uçak tabanı vesilesi ile lazer sistemini bulmaz..(Nereyi bulur?...) Lazerin hızlı geri dönüşü ile uçağın pozisyon değiştiremez olduğu akla gelebilir ki; zaten pozisyon değiştirme anında atış yapılabilirse, uçak tabanının küresel özelliği (dolayısıyla küçük bir açısal değişimin bariz bir yansıma açısı doğurabilmesi..) ve lazer sistemi-uçak-hedef arası uzun mesafeler ile küçük bir açısal şaşmanın sonuca bariz bir etki oluşturması sağlanabilir.

Dalga denilince lazer için de dalga (kabulü) bilinmekte. Mesela lazerin oluştuğu kısmın boyu lazer dalga boyunu belirlemekte. Enerjinin doğurduğu sonuçlar incelenirken, enerjiyi küçük zaman dilimlerinde büyük güçlere dönüştürmek ve enerjinin oluşturulduğu sebebin-enerjinin vb frekans vb özellikleri ile de oynamak düşünülebilir.
 
Önce çinliler, sonra ABD liler bu aynı silahtan geliştirdiğine göre bir bildikleri vardır.

Zaten mesafesi 1 mil filan galiba şu an. Genelede IHA,UAV leri vurmak için yapılmış. Çünkü yakın bölgelerdeki taktik ihalar güdümlü füze ile vurulamıyor. Hatta normal silahlarla vurmak dahi çok zor. Hedef çok küçük ve 100 km hızında bir kuş gibi oluyor. Bu sebeple lazer silahı geliştirdiler.

Hatırlarsanız bu cani israil bir IHA düşürmek için tommy füzesi kullanmak zorunda kalmıştı. Düşük maliyetli 20 IHA için 20 patriot kullanmak çok maliyetli geldi herhalde.
 
Son düzenleme:
bizimkiler projeyi yapar geliştirir sonra bu işin başındaki mühendislerin hepsi aynı uçağa biner uçak düşer proje rafa kalkar veya mühendisler bir bir intihar eder!Ne yaptığın önemli değil yaptığın şeyi ve bunu geliştiren mühendislerini ne kadar koruduğun önemlidir!
 
Bu lazer istasyonunun göremediği hedefleri vurabilmesindeki bahsimiz;
LazerTransfer.JPG


Tepede https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/turbofan-helikopteruçak.93971/ konusunda bahsi geçen helikopter ve uçak gibi davranabilen, direk uçuş yapıp askıda kalabilen özellikte yerden/istasyondan atılan lazer ışınını alıp tekrar atan optik sistemli hava aracı(lazer ışınının bu aracı da yok etme ihtimaline karşı insansız..).
Hava aracındaki lazer kısmı; kendisine gelen lazer ışınını geniş bir alandan alıp tekrar ön penceresinden atan özellikte.

Lazerlerin doğrusal bir kısımda iki ayna arasında ışınların devamlı yansıması ile kuvvetlenmesi esası ile çalıştıkları kabul edilir. Arka aynaları tam yansıtıcı, ön ayna belirli bir % de geçirgen olur ki iç kısımda kuvvetlendikten sonra ışını geçirmiş olur. Ön pencere belirli bir % geçirgenlikten başka belirli zaman aralıklarında tam açılır modda da çalıştırılabilir.

Hava aracındaki lazer kısmı işte bu orta kısmında arkadan aldığı lazer ışınını ön ve arka aynaları arasında hapsedebilir ve atış anında ön penceresini açabilir. Lazer istasyonunun göremediği noktalara ulaşılması ve havada silah transferi/dolumu yapılması yanında; lazerin alındıktan sonra hemen atılmayıp orta kısımda bekletilip (tabi bu durumda orta kısım aynaları araında ileri geri yansıyan lazer ışınının azalarak bitmemesi için ek lazer flaşörü ve ya fazla bekletmeme düşünülebilir) gerekirse pozisyon/yer değiştirilip atılması avantajı sağlar.

Yine lazer ışını hava aracına ulaştıktan sonra hava aracının uçması vb için gereken enerji formlarına dönüştürülebilse, havada yakıt nakli yapılmış gibi olur. Lazerin ısı enerjisi ile ısı makinası çalıştırmak, daha üst bir teknoloji ile lazeri elektriğe çevirmek(bu durumda elektriğe dönüşmeye uygun dalga boyunda ışın yollanması mevzu olur),.. vb ihtimaller...

Tüm bunlar ve yazılmayanlar gayet etraflı tasarım meselesidir. Buradaki kaba bahsinden çok daha derin düşünsel çalışma gerektirir.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,906
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst