Türk Telekom'un fiber internet paketinde indirme (Download) hızı düşüklüğü

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Merhaba, değerli arkadaşlar;

VDSL modemle fiber internet paketine son günlerde masaüstü pc'imle Ağustos ayındaki pakete ilk bağlantı hızımda elde ettiğim 23 - 24 Mbps download hızını, sadece 18 Mbps, yükleme hızını 2.1 Mbps olarak görmekteydim, Türk Telekom'da yaptığım hız testinde. Bu soruna telefon kablosundaki bazı ekli yerlerin neden olabileceğini düşünerek, bugün tüm telefon kablosu ek yerlerini lehim bağlantısı yaparak açıkta kalan iletkenleri iyice izole ettim. VDSL modemin ethernet (Sarı renkli) kablosunu LAN1 portundan çıkarıp LAN4 portuna alıp değiştirdim, belki sürekli ısınan bu modemde, bu ayni bağlı ethernet jak bağlantılarında ayni oksitlenme olmuştur ihtimaline karşı.

Sonuç olarak masa üstü pc bağlantımda özel bakımdan sonra Türk Telekom'da yapılan son hız testinde;

İndirme Hızı: 23.1 Mbps
Yükleme Hızı: 2.2 Mbps


olarak değişmiş oldu. Yükleme hızı zaten 2.1 Mbps civarında idi, ancak indirme hızı 5.1 rakam birden artarak olumlu bir artışı göstermiş oldu.

Demek ki ekli bakır özlü telefon kablolarının ek yerlerinde, ev içinden oldukça uzun sayılan mesafede, görülemeyen bazı yerlerinden kısmen açılan izolasyon bantları ve oksitlenme oluşturan bazı bağlantılar nedeniyle olduğu kesinleşmiş oldu. İndirme hızının 18 Mbps civarlarında kalmasına bazı video bağlantılarını açarken bir ölçüde sıkıntıyı yaşayabiliyordum. Bu ve buna benzer durumlarda masaüstü pc'nizde benzer sıkıntı oluşmuşsa eğer, ilk olarak bunu uygulamak hep aklınızda bulunsun.

İlginize ve bilgilerinize. Kolay gelsin. Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
Elinize sağlık, bu gibi durumlarda bağlantıları kontrol etmenize rağmen sonuç alınamaz ve şayet binanızda eskiyse en sağlıklı yöntem mevcut hattı yenilemek olacaktır. Bunu da en basit haliyle kaliteli bir cat6 kablo kullanarak evinizin yada binanızın ankastre denilen telekomun bağlantı kutusundan, dairenize kadar yeni hat çekmekle çözüme kavuşturabilirsiniz. Ne gerek var kardeşim cat6 ya filan diyenler yada cat6 bu iş için fazla, zil teli yada ucuz bir ethernet kablosuda iş görür diyenler olabilir, ama o iş öyle olmuyor işte.
Yapacağınız bu uygulamanın faydaları;
- Kaliteli cat6 hem kullanılan malzeme olarak düşük direnç ve izolasyon bakımından diğer ucuz ürünlere göre daha uzun ömürlü olacaktır.
- Sıradan telefon kablosuna göre hattın geçtiği bölgedeki dış parazit vb durumlardan minimum düzeyde etkilenecektir.
- Olası bir arıza durumunda telekomun "dairenizden kaynaklı iç hat sorunu olabilir" ihtimalini kaldırarak size yükledikleri sorumluluğu anında cevap vererek sorunun kendi hatlarından kaynaklı olduğunu söyleyebilirsiniz.
- Kablo direnci düşerek sinyal kalitesi arttığı için alacağınız hız değerleri daha sağlıklı sonuçlar verecektir.

Dezavantajları ise;
Düzgün, kaliteli bir şey olsun gözede hitap etsin dersen 1. maliyeti, 2. olarakta iş yüküdür.
- Sonradan yapılan kablolama işlerinde genelde mevcut kablo kanalları yada buatları uygun ekipman olmadığında veya inşaat halindeyken düzgün düşenmediğinde zorluk çıkartarak sorun olabilmekte ve bu sebepten kabloyu dışarıdan bir yerden dairenize götürmeniz gerekebilmektedir.
- Cat6 kablo diğer elektrik kablolarından pahalı olduğu için haliyle maliyet olarak biraz yüksek rakamlar çıkabilir (tabi bu ana dağıtım kutunuza olan uzaklığınızla doğru orantılı bir tutar olacaktır) birde kablo kanalı vs kullanırsanız haliyle meblağ artacaktır. Bunu da altyapı olarak düşünürseniz harcayacağınız o anki 50 - 100 TL neyse sizi uzun yıllar rahat ettirecektir. İşin birde bu tarafından bakarsanız bence değer;)
 
Farklı bir servis sağlayıcı kullanmaya başladım. Türk Telekom'dan daha avantajlı. Pek bir sorun yaşamadım. Memnunum.
 
Türk Telekom işçileri optik kabloların canına okuyarak döşediklerinden performans beklemeyin...
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,525
Kullanıcılar
449,904
Son üye
teknikbilimlers31

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst