Tüm enerji santrallerinde soğutma suyu alımı söz konusu mudur?

Katılım
20 May 2009
Mesajlar
2
Puanları
1
Değerli Arkadaşlar,

Çok ama çok değerli bilgilerin yer aldığı bu sitede yer alan tüm sorular, yanıtlar ve bilgiler için teşekkür ediyorum. Bir Kimya Mühendisi olarak bana çok yararı oluyor.

Barajlarda giriş ızgaralarını tıkayan ağaç, diğer kalıntılar ve çöp gibi unsurları temizleyen bir tür otomatik tırmık satışına başladım. Dünya üzerinde 900den fazla uygulaması olan bir şirketin ürünleri için enerji santralleri ile görüşeceğim.

Tüm enerji santrallerinde (Hidroelektrik, termik, doğalgaz, vb.) soğutma suyu alımı söz konusu mudur? Yoksa sadece HES'lerde mi vardır? Vereceğiniz bilgiler uyarınca Türkiye'deki enerji santralleri ile görüşeceğim.

Yardımlarınız için teşekkür ederim.

Saygılarımla
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
...Tüm enerji santrallerinde (Hidroelektrik, termik, doğalgaz, vb.) soğutma suyu alımı söz konusu mudur? Yoksa sadece HES'lerde mi vardır? Vereceğiniz bilgiler uyarınca Türkiye'deki enerji santralleri ile görüşeceğim...
Hepsinde soğutma suyu greklidir. Özellikle termik santrallarda. Bazıları soğutma kulesi, bazıları hibrid (soğutma kulesi + nehir suyu), deniz kenarında olanlar için denizden (bunlarda girişte filtre vardır zaten), hidrolar için ya çıkış suyundan veya cebri borudan soğutma suyu alınır. Hidrolarda soğutma suyu için kendi kendini temizleyen otomatik strainerlar vardır. Termiklerde iki farklı soğutma sistemi vardır. Biri condenserdaki yoğuşma için diğer dönen parçaların soğutulması içindir. İkincisinin debisi çok düşüktür. 300 ile 2500 m^3/saat gibi. Diğerinde gücüne ve tipine göre değişmekle beraber 1000 MW'lık bir santral için 30 ile 60 m^3/saniyedir.

Hidrolarda giriş ağzındaki pisliklerin temizlenmesi önemlidir. Zira ızgaralar tıkandıkça debi azalır. Ama ızgara seviyesi minimum çalıştırma kotudur. O kotta santrallar pek çalıştırılmazlar. Yine de biriken pisliklerin, odun parçalarının temizlenmesi gerekir.

Bu konuda santrallarla görüşmek yerine elektrik şirketleri ile görüşmenizi tavsiye ederim. Ankara'da iseniz görüşebiliriz.

Bir de santralı en az bir kaç yıl çalışmış olan şirketlerle görüşün. Yeni yapanlar biraz cimri olurlar. Çok para harcadık diye içi içini yiyordur adamların.
 
Merhaba, bilgiler için içtenlikle teşekkür ederim. Gelecek hafta toplantı için anlaşabilirsek DSİ ve EnerjiSA ile görüşmek için Ankara'ya gideceğim. EÜAŞ benden önce bizim firmadan 2 adet temin etmiş ve şu anda kurulumu sürüyor. Gama, Enka, Soyak, Nurol, Borusan'ın enerji grupları ile görüşüp bilgi verdik. Hepsi HES için ilgilendi. Gama ise doğalgaz santralleri olduğunu söyleyerek yakından ilgilenmedi, şimdi iyice merak ettim: Santrallerin olduğu yerlerde temizlik ihtiyacı olmadığı için mi ilgilenmediler yoksa net olarak anlaşılması için doğrudan o santrallerdeki kişilerle mi görüşmeliyim? Siz hangi firmada çalışıyorsunuz? Ankara'ya geldiğimde görüşebiliriz elbette. Saygılarımla
 

Forum istatistikleri

Konular
128,159
Mesajlar
915,556
Kullanıcılar
449,916
Son üye
adil.degirmenci

Yeni konular

Geri
Üst