Su tamamlama ünitesi hakkında yardımınıza ihtiyacım var

morishidol

Üye
Katılım
16 Şub 2013
Mesajlar
27
Puanları
1
Selam;
ben akvaryum için eksilen suyu başka bir hazneden otomatik tamamlayan bir sistem yapmak istiyorum. Böyle çalışmalar daha önce yapılmış. Aşağıda örnek bir şema da koyuyorum..
Anlamak istediğim birşey var. Bende şamandıra var, motor var, röle ne işe yarıyor, bunu merak ediyorum. Bu sistem direk şamandıradaki iki ucu motora elektrik veren artı yada eksiyi keserek, artı yada eksinin 2 ucuna bağlasam aynı şey olmuyor mu? yani şamandıra temas edince Şebeke elektriği motora iletilecek. motor çalışacak..
İkinci olarak bulabildiğim bu tek şemada da anlamadığım birşey var. Diyelimki aynı röleyi aldım (ki bundan daha küçük rölelerde gördüm, sıva üstü priz kutusunun içine sığdırmışlar) şemadaki bağlantılarıda anlamadım.. bazılarını hem motora hem röleye bağlamış.. öyleyse direk akım geliyordur zaten, rölenin kıymeti neki? şema yanlış mı?
şimdiden teşekkürler..
 
Bu pompa sistemine bir ufak açılır tahminimce...
Düşünsenize SSR sinyal devresine kaçak yaparsa balıklar cız-bız olur...

Ohhh... Fish and Turkish Rocky! Nice!
 
neden kaçak yapsınki? suya sokmayacağızki bunu.. sudan uzakta duracak..
kablo bağlantısı hakkında bilginiz varmı? aynı röleyi alsam, tek şamandırayı nasıl bağlarım? bu arkadaş emniyet için dual şamandıra yapmış sanırım.
 
Su , sıvı, buhar, gaz vs.. kontrollerde tüm sistemler ikişer tanedir.(Pompa, seviye ölçerler, başınç ölçerler)
Eve su basması,su faturasının kabarık gelmesi, pompanın yanarak akvaryumun Taklamakn'a dönüşmesi vs vs...
Kolay gelsin...
 
bunun tek samandıra ile yapılmış olanının ulaşabileceğim bir yerde öğrendim.. gidip inceleyeceğim.
 
röle tek şamandıra ile aç kapa yapar ama diğer emniyet için konulmuştur diğerinin arıza yapma durumunda problem olmasın diye
 
ben bu işi biraz araştırdım ve anladım gibi.. bunu akvaryuma tatlı su eklemek için kullanıcam.. bir şamandıram var, şamandırada 2 kablo var. kontak şeklinde çalışıyor.. bir röle alıcam, onu çalıştıracak 12v adaptör alıcam, röle 220v için aç kapa yapıcak, 220 uçlarına dişi priz bağlicam ve prize de çalıştırmak istediğim akvaryum pompasının fişini takıcam. buraya kadar anladım.. peki hangi röle bana lazım? ne diye aramam gerekiyor. bunlarda çeşit çeşitmiş.
 
Tekrar selam, aşağıdaki semadaki malzemeler elimde var. 9v 5 bacaklı röle aldım. Ama bu nasıl bağlanıyor hiç bilmiyorum. Birinde şema varmış, istedim vermedi. Bunu devlet sırrı gibi neden saklıyorlar anlamıyorum..
Anladığım kadarıyla 2 bacaklı tarafa 220v çalışacak pompayı bağlayacağım.. ve bu röle istersem hep açık, kontak ile kapanan, yada hep kapalı kontakla açılan şekilde çalışabiliyormuş..
Bana hep kapalı olması, resimdeki şamandıra kontak yapınca açılması, kontak kesilince kapanması gerekiyor. kimseden öğrenemedim nasıl bağlanacağını.. aşağıdaki resimde elimdeki malzemeler ve temsili röle tabanı resmi vardır.. bacakları numaralandırdım.. yokmu bir ademoğlu nasıl bağlanacağını söyleyecek?

tc7bh.jpg


elimde resimdeki gibi şamandıra,9v röle ve 9v adaptör var..
 
Merhabalar,
konuyu hortlatıyorum ama yardımcı olursanız bişey sormak istiyorum
Su tamamlama için devreyi hazırladım,
12v dc kafa motoru
12v 2 amper adaptör
2x fload swich (1- akvaryumdan eksilen suyu algılayacak ve kafa motoruna enerji verecek 2- su tamamlama kabında su biterse "doldurmayı unutursak" tüm enerjiyi kesecek motor boşuna çalışmış olmayacak)
1x led (tatlı su kabında su varken led yanacak yokken sönecek)
Yapmak istediğim sisteme benzer bir devre, tek fark bu arkadaş 220v kafa motoru kullanmış bende ise 12v motor var
IMG_3025.JPG

Ben devreyi aşağıdaki şekilde kurdum, herşey çalışıyor fakat bir kaç denemeden sonra sistem kitleniyor. Swichler işlevini yitiriyor (swichlere vurdugum zaman düzeliyor) ben nerede hata yapıyorum derken swichlerin özelliklerini incelediğimde 220v olduğunu fark ettim
Sistemde 220v dolaşsın istemiyorum sonuçta iiçinde canlılar olacak, daha öncede aynı sistemi yaptım hatta halen daha kullanıyoruz bi sıkIntı yok 110v mış eskiden kullandığım swicler
Bu swichleri 12v ile çalıştırmamın bir yolu varmı? Yardımcı olursanız sevinirim
Teşekkürler
Yaptığım bağlantıyı çizmiştim
IMG_3023.JPG
IMG_3027.jpg
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,243
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst