su ısıtıcı kazanı kumanda panosu

funsal

Üye
Katılım
1 Mar 2018
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
43
ısıtma kazanı kumanda panosuna su girmesi sebebi ile sigorta attırmaktadır. 380v giriş sigortasını açtığımda resimde bulunan trifaze sigortanın yanındaki atıyor sadece. trafoyu söktüğümde de aynı şekilde atmaktadır. birde resimdeki x olarak işaretli uç boşta kaldı nereye bağlanacağı hakkında yardımcı olabilirmisiniz acaba. teşekkürler
 

Ekli dosyalar

  • image1.jpeg
    image1.jpeg
    444.2 KB · Görüntüleme: 49
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Faz bir yerlere temas ediyordur,rezistans arızalıdır,kontaktör arızalıdır.Olası sebebler bunlar.
Boştaki kablo toprak hattı olabilir ama bize gerçek makinanın resmini at çizimle olmaz.
 
2 kutuplu sigorta transformatörden başka bir alıcıyı beslemiyorsa pako şalter 0 konumunda iken sigortanın atmaması gerekli. Hala daha atmaya devam ediyorsa sigorta çıkışından pako şaltere kadar olan kabloları kontrol edin. Eğer ki pako 0 konumunda atmıyorsa pakodan sonra transfotmatöre kadar olan bağlantıları kontrol edin,mutlaka biryerlerde kısa devre sözkonusu. Transformatörü devreden ayırdığınızda değişiklik olmadığını söylediğiniz için kablolara yoğunlaşmanız daha doğru olur. Kolay gelsin.
 
abicim lambaları çok yanlış bağlamışsın heralde atar

o x yazanı trafonun fazına bağla ordan termostata .termostatın çıkışını kontaktör a1 ucuna.sonra trafosnun N sini kontaktörün a2 sine bağla.RST lambalarının common ucunu da a2 ye bağla yardımcı kontaklardan sök.yeşil lambayı herhangi bir yerden faz koy kafasına dibine NO dan kablo çek.NO UCUNUN DİĞER TARAFINA nötür sok.kırmızı lamba için yine herhangi bir faz sok kafasına lambanın diğer ucunu NC kontağına götür.NC kontagının girişine yine bir nötür tak.hayırlı olsun

buna göre bağladın yine atıyorsa kontaktörün a1 ini sok sağlam bişekilde dursun sigortayı kaldır atmıyorsa kontaktör.attıysa sigortayı kapat termostat girişinden sök yine attıysa kesin trafonun içine su girmiştir.

bence trafoda falan sıkıntı çıkarsa .2 faz sigortayı 380/220 trafoyu sök .380 nin geldiği kablodan nötürü al.tek faz sigorta tak.rst den herhangi birini al termostata ver .
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhaba. "X" ucu topraklı olmadığı halde 3 fazlı sigortalar atıyorsa ıslanmadan dolayı kısmen topraklama aldığı noktalar yüzündendir, faz - faz arası veya 3 fazlı ısıtıcıdaki rezistansın kılıfından bozulup kaçak yaparak topraklama alarak faz-toprak kaçaklarıyla da atmış olabilir. Çok kesin yargıya varmak olay yerini inceleyip orada bulunmadığımız için bizim için çok zordur." X" ucunun 380 > 220 volt voltaj düşürme (besleme) trafosundan sonraki bir ucun toprak ucuna bağlanma ucu olması çok kuvvetlidir. Çünkü 220 volt ac çıkışında her 2 ucu da topraksız olup, bir ucu topraklanırsa nötr - faz şekline gelir, ancak bununla sigortaların direk atması arasında ilgi (bir neden) yoktur.(Bir emniyet prosedürüdür, akım trafolarının bir ucunun topraklanmasındaki gibidir)

Öncelikle bu ıslaklığı önleyecek önlemleri ve bundan sonraki çalışmalarda kesin alarak, suyun panoya girişini önleyen önlemleri mutlaka almalısınız, panodaki her elemanın iyice kuruyup (NO, NC kontaklı rölenin, 3 fazlı kontaktörü, gösterge lambalarını ve ıslanan tüm kabloları kurutarak) röle, kontaktör bobinlerini ayrı kurutarak, omajlarını ölçerek, kısa devre/açık devre olup olmadığını iyi kontrol etmelisniz. Panonun topraklaması eğer eksikse, hiç yoksa topraklama kablosunu uygun yerden çekerek bunu yapınız. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Pako şalteri kontrol etmeme rağmen sorun pako şalterden çıktı. Ölçtüğümde normal gösteriyordu. Nemden yada içine kaçan sudan dolayı oldu sanırım. Ama hala o boştaki kabloyu bulamadım nereye gideceğini? Bir karışıklık oldu sanırım ama şuan sorunsuz çalışıyor. Limanda boş kablonun nereye gittiğini tekrardan araştıracağım. Şuan ısıtıcı sorunsuz çalışıyor pano aydınlatmalarından çıktığını düşünüyorum başka bir yer gelmiyor aklıma
 
Merhaba. Suçlu parçayı bulmanız iyi olmuştur, pako şalter dönme esnasında sızıntı olabilen aralıklarından sızan, üzerine sıçrayan sularla içine bir miktar su almış demek ki.

Sisteminiz aksaksız olarak çalışıyorsa büyük ihtimalle bu boştaki "X" kablosu 220 vac besleme trafosunun topraklama ucu da olabilir veya panonun topraklanması için olabilir, bu yüzden iyice araştırarak takarsanız çok daha iyi olur. Çalışan sistemde onun yokluğuyla çalışmasını aksatacak eleman pek görünmüyor zaten, beslem tarfosu çıkışta topraklı olup olmaması akım trafolarındaki kadar çok büyük önem taşımıyor çünkü. Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,958
Mesajlar
913,911
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst