stuxnet virüsü hk?

i.tandogan

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
6 Mar 2009
Mesajlar
1,295
Puanları
635
Yaş
56
Geleceğin savaşları olarak nitelendirilen siber saldırılarda ilk kurban İran oldu. Dünyanın ilk siber ‘süper silahı’ özel olarak görülen ve İran’ın nükleer tesisini hedef almak üzere tasarladığını düşünülen Stuxnet adlı virüs, İran’ın sanayi sektöründe geniş çaplı tahribata yol açtı.

Dijital güvenlik firmaları tarafından, şimdiye kadar geliştirilmiş en sofistike virüs olarak nitelendirilen ve elektrik santralleri, barajlar ve sanayi birimleri gibi gerçek altyapı tesislerini hedef alan Stuxnet’in, dünya genelinde etkilediği bilgisayarların yüzde 60’ının İran’da olduğu bildirildi.

İran basını, ülke genelinde kritik sanayi tesislerinde büyük zarara yol açan ve nükleer tesisleri de felç edebilecek virüse karşı İranlı uzmanların seferber olduğunu duyurdu.

İRAN’DA NÜKLEER ALARM

İran Atom Enerjisi Kurumu uzmanlarının hafta içinde acil toplantı yaparak durumu değerlendirdiklerini kaydeden yarı resmi haber ajansı ISNA, ilk olarak Haziran ayında keşfedilen virüsün o günden beri İran’da hızla yayıldığını belirtti ancak etkilenen tesislere ilişkin ayrıntı vermedi. Bununla birlikte salı günü yapılan toplantı, İran makamlarının virüsle ilgili derin endişelerinin bir işareti olarak yorumlandı. Uuslararası basında çıkan yorumlarda ise, virüsün asıl hedefinin, gelecek ay faaliyete geçecek Buşehr nükleer santrali olduğu ileri sürülüyor. Virüsün kodlarını çözmeye çalışan bazı uzmanlar da, Stuxnet’in öncelikli hedefinin Natanz’daki uranyum zenginleştirme tesisi olabileceğini kaydettiler.

VİRÜSÜ ANCAK DEVET GELİŞTİREBİLİR

Bilişim uzmanları, Stuxnet depreminin merkezinde olan İran’ın, asıl hedef olarak öne çıktığınnda birleşirken, bu çapta zarar verebilecek bir virüsün ancak bir devlet tarafından geliştirilebileceğini vurguladılar.

Virüs Siemens yazılımına ayarlı

Alışılmış virüslerin aksine, internete bağlanmayan sistemleri hedef alan ve USB girişlerine bağlanan kartlarla yayılan Stuxnet, endüstriyel kontrol sistemlerini işleten Siemens yazılımını arıyor. Bilgi çalmakla yetinmeyen virüs, etkilediği sistemlerin ele geçirilmesini sağlıyor. Buşehr’deki nükleer santralin elektronik altyapısı da Siemens tarafından kurulmuştu.

TAHRAN’DA KRİZ MERKEZİ KURULDU

Şimdiye kadar görülen en yıkıcı virüs Stuxnet’in başlıca hedefi olan İran, virüsün tahribatına karşı önlemlerler ararken, bakanlıklar arasında da ortak bir kriz merkezi oluşturuldu.

STAR GAZETESİ

Evet arkadaşlar bu konuda düşünceleriniz ne acaba siemens PLC sistemleri tehlike altında görünüyor:confused:
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
ben daha kötüsünü düşünüyorum.windows un kendisi zaten virüs. bizim bilgisayarlarımıza istediği zaman girebilir diye düşünüyorun.
 
Virüsün istihbarat birimleri için geliştirildiği ortada, Ne kadar güvevenlik önlemi alırsak alalım yarın virüsün başka bir kıllıkta bulaşmayacağı kesin değil. Ustalar derler ki ; En güvenli sistem fişi çekilmiş sistemdir. Bunun için eğer gerekli değil ise üzerinde Simatic manger ve Scada bulunan bilgisayarların internet bağlantlarını koparacağız.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,652
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst