STK 412 170 2X180 WATT ANFİ YAPIMI

fermann

Üye
Katılım
19 Nis 2010
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
41
MERHABA

Arkadaşlar başlıktada belirttiğim gibi stk 412 170 entegresiyle bir anfi yapmak istiyorum ama yapmaya başlamadan önce

bu hazır oto anfiler le stk entegreyle yapılan anfi arasında fark olurmu.

şöle 2 sini bi kıyaslarsak sesin netliği kaybı (THD) DEGERİ AÇISINDAN

hangisi daha iyi olur.

örneğin: ben gider 4 tane stk entegreyi alıp 8 kanallı bir anfi yapmaya kalktığımda

bu hazır 12v la çalışan oto amfileri kadar düzgün kalıteli bir ses alabilirmiyim gerek THD degeri olsun gerekse sesin netli ve sesin gücü

böyle bir kıyaslama yaparsak hangisi daha verimli olur.

(stk ile ugraşmaya degermi)?
 
Elemanların titizlikle montajını yapabilir,topraklamalara ve güç beslemesini datasheette belirtildiği gibi yaparsanız,çok iyi sonuç alabilirsiniz,hazır araba amfisinin ses kalitesini de kolaylıkla elde edebilirsiniz,bu temiz bir çalışma yapmanıza da bağlıdır.Çok özel filtre ön sistemi ve kaliteli bir çıkışının olduğu,ayrıca aşağıdaki forumda anlatılmış,yorumları inceleyin.TDA 1554Q'lu amfiyi evde yaptım ve kullanıyorum,arabadaki müzik sistemiyle ayni kalitededir.Ancak çok titiz çalıştım,3-4 günümü buna ayırıp,acele etmeden ve çok dikkatli olarak montajını yaptım.Yapmayı düşündüğünüz amfinin besleme voltajı ,min +-54 , +- 37 volt,max. +- 95 , +- 60 volt dc.dir.2011'de tanesi 22 tl. imiş.Kolay gelsin.
 
kardeş bu entegre güçlü iyi ama devrede bazı eksiklikler var örneğin volum kontrol yok koruyucu devre yok sigorta falan yok

şimdi ben hazır oto anfi almış olsam bunlar onda vardır büyük ihtimalle bitek güç kaynagı al bagla çalıştır.

dataseetde devreyi cizmişler çizmesine entegreyi anlatmışlar ama bu söylediklerimi devreye nasıl entegre edicem bilemedim. bir sürü

sorun.
 
Zor bir entegre seçmişsin,eğer profesyonel değilsen yapman zor sevgili arkadaşım.Eğer bir de,ilk amfi deneyiminse eğer,benim yaptığım 2 çıkışlı(Stereo)olan tda 1554Q ‘yu yap,basit ve zahmetsiz,delikli devre kartına(Pertinaksa) yap,seninkini delikli pertinaksla yapmak da oldukça zor görünüyor,biraz profesyonel işi sayılır,bir de 8 kanallı yapacağım diyorsun ki eziyet 4 kat fazlalaşacak,bunu unutma.

Bak arkadaşım,ya hazır 2*180 watt.lık hazır yapılmış bir cihazı satın al,ya da profesyonel değilsen eğer,ilk önce basit olanından başla,en zoru en başta seçip hobi olarak yapmanın bir anlamı yok.Seçtiğinin beslemesi de ayrı bir sorun olacak,arabada kullanman için dc-dc konvertör gibi ek cihazlar,dönüştürücüler bile lazım olacaktır,evde kullanacaksan uygun olan trafosunu bulursun,ama 2*180 watt.'lık güç bence evde çok fazla,2*22 watt neyine yetmiyor ki,kulaklarını sağır mı edeceksin ki,bu kadar güçlüsünü düşündün,düğün salonları için belki düşünülür,o ayrı mesele.Dediğim gibi çok güçlü,zahmetli ve nispeten karmaşık olanını mutlaka ama mutlaka hazır al,amfinin basit olanınlarını seçersen eğer evde yap,ister arabada,ister evde kullan,keyfini sür.Seçim yapmak tamamen senin elinde.Kolay gelsin.
 
sizin yaptıgınız tda 1554Q anfinin thd distorsiyon degeri kaç?
 
bu arada stk entegreyi beslemek içinde pc power subly larını kullanıcam elimde boşta 2 tane var şuanda.

sizin anlıcanız güç kaynağına para harcamıcam

mesela stk412 170 toplamda 360watt güç çekiyor ortalama 50v simetrik besleme istiyor.

ben 2 tane daha psu bulursam 4 tane psu ile rahat rahat beslerim bu entegreyi.

powerleri bir birine seri baglarsam 12x4=48v yapar ve 10 amper olur p=UxI dan 48x10=480watt yapar ki buda yeterde artar.

power subly günümüzde bulmak kolay eski kasadan çıkma birsürü var bunlardan güzel güç kaynakları yapılabilir.
 
sizin yaptıgınız tda 1554Q anfinin thd distorsiyon degeri kaç?

Yanılmıyorsam yüzde 0.5 ile yüzde 10 arasında bir değer olması lazım,datasheettinde ayrıca yazıyor bu değerler.Testte son volümde hiç bir bozulma(Distorsiyon)yoktu,ancak 16 volt ac. ile değil, 12 volt ac-2*0.70=10.6 volt ac. girişi var,4 adet diyotlu köprü diyottaki olan gerilim düşümünden dolayı.4 adet 4700 mF ve 1 adet 2200 mF'la paralel bağlı dc.çıkışı ve 1.6 k lık dirençle yine paralel çıkışı, dc. kısmında bağlı,12 volt dc. civarına kadar voltajı da gelebiliyor sanırım,direnç küçük değerdedir,kondansatörleri fazla da deşarja getiremez,ayrıca ölçüm yapmadım,çalıştırma testini yaptım ve iyi bir netice aldım.Bu arada amfi yapımını paylaştığım yazımı okuğunuz anlaşılıyor,devreniz 2 adet psu boş kutusuna sığmazsa eğer(Soğutucu geniş hacim kaplayacak)4 tane boş olanı da kullanılabilir,bu sorun değil.

SMPS'li olan bilgisayar psu güç kaynakları bu iş için biçilmiş kaftandır.Ben psu da kullanabilirdim,voltaj olarak da uygundu, akü şarjından arta kalan 120 watt.lık bir trafo "3-12-3" diziminde elimde olduğundan 12 volt ac.lik orta kısmını alıp bu amfi için değerlendirdim.Psu'ların siyah(-) kabloları ortak şase için kendi aralarında birleştirilip(Bu nokta 0 noktası olur) 2 farklı simetrik çıkışlar bu yolla gruplanarak yapılabilir.(4 tanesinin seri bağlanmasından sonraki ana çıkış uçları arasında)

*Soğutucu için 2*180 watt.lık güce uygun büyük bir soğutucu seçilmeli,termal ped de arada olabilmeli ki ısı transferi kolayca yapılabilsin.

İPUÇLARI:

1. Besleme için gereken güç, yüzde 50 daha fazlası olmalı ki, daha net bir verim ve distorsiyon fazlalaşması olmasın.Benim amfiye 60 watt. gerekliydi,90 watt.lık trafo daha iyi verim ve daha iyi sonuç için lazımdı,ben 120 watt.lık trafo kullandım,belki iyi netice de bundan dolayı olmuştur.

2.Soğutucu ne kadar büyük seçilir ve entegrenin soğuması ne kadar kolaylaştırılırsa eğer,çıkış verimi ve ses kalitesi de o kadar artmaktadır.(Son okuduğum bir bilgidir.)

3.Amfi ses girişlerinden önce mutlaka blendajlı(Ekranlı) kablolar kullanılmalı,örülü olan şase kısmı(Ekran)da,amfi entegresinin - kutbuyla birlikte topraklanmalıdır.(Basılı bir devre olmayacağı için)

4.Soğutucuyu çok büyük seçemez ve daha az yer kaplasın diye küçük seçerseniz,psu'daki soğutma sistemi gibi, 12 volt.dc.lik fırçasız pc fan motorlarını kullanın,soğutucu yetersizliği böyle de telafi edilebilir.Kolay gelsin.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,172
Mesajlar
915,634
Kullanıcılar
449,936
Son üye
AsilOzgenc

Yeni konular

Geri
Üst