stirling motoru yapimi

oonurr

Uzman Üye
Katılım
15 Mar 2009
Mesajlar
950
Puanları
226
İsi enerjisinden hareket elde edilmis. Sonsuz enerji kaynagimiz gunes olduguna gore. İleride bu tur sistemleri gorebilirmiyiz sizce?

http://m.youtube.com/watch?v=KDICb18FNKQ
 
Ben göreceğimize inanıyorum hatta abimin akvaryumuna hava basması için düşünüyorum elk. kesintisi derdi yok üstelik çay fincanındaki ısı gibi küçük ısılar yeterli :)
 
Düşük güçlerde stirling motorunun ürettiği güç motor hacmine bağlı olarak da bu sürtünme oranı ayni kaldığı için çok azalıyor.25-30 watt. gücünde yapılıp denenen prototip bir motorda ancak %15 kadarlık bir motor verimi de elde edilebilmiştir.Yani siz güneş enerjisiyle çok büyük ölçeklerde,motor hacimlerinde bu stirling motorunu güneşten sağlanan bir özel ısıyla da çalıştırırken %15'lik bu çalışma verimine de razı olmak durumundasınız.Güneş panellerinin elektrik verimi de,mevcut bu yüzdeyi (%15'i) yeni geliştirilen ar-ge çalışmalarıyla neredeyse geçme durumundadır.Yani solar bir panelle elektrik gücünü aküde toplayıp sonra da inverterle dc-ac dönüşümü yapmak bence daha verimli ve cazip de gelebilir çoğu kullanıcı için.Karşılaştırılırsa eğer bir dir dizel motoru en az %40 verimle,benzin motoru ise %25 -%27 verimle ısıyı mekanik güce tam dönüştürürken stirling motorunun bu en büyük hacmiyle olan kullanımına göre çok daha verimlidir.Yani yeni takviyeli motor teknolojileri (Elektronik yani ecu destekli olanlarıyla) kolay kolay rekabet edebileceğini de ben de sn.silvestir gibi pek tahmin edemiyorum,yani gelecek için çok fazla ümit de vaat edebileceğini bu nedenlerden dolayı pek de düşünemiyorum doğrusu.Ancak deniz fenerlerinin çalıştırılması gibi pilot bölgelerde,elektriğin olmadığı bölgelerde daimi bir güç kaynağı olarak termoelektrik piller gibi tercih edilip kullanılabilir diye düşünmekteyim.Yani yine de çok dar kapsamlı bir uygulama şeklinde kalabilir bu motorun uygulanması ve kullanım şekli.Açık bir kapıyı da sadece bu açıdan bırakmaktayım.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Güneş için zaten anlamsız, belki jeotermal için anlamlı olabilir ama o bile zor
 

Forum istatistikleri

Konular
128,100
Mesajlar
914,968
Kullanıcılar
449,800
Son üye
bukurt

Yeni konular

Geri
Üst